Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Μπαρτζώκας: «Να κάνουμε το παιχνίδι μας»

Για τα σημεία που θα κριθεί το ντέρμπι "αιωνίων" της Δευτέρας αλλά και την ατμόσφαιρα στην οποία ελπίζει να διεξαχθεί αυτό, αναφέρθη ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Μπαρτζώκας: «Να κάνουμε το παιχνίδι μας»
Το ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (Δευτέρα, 19:00) πλησιάζει και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για το ντέρμπι «αιωνίων». Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» τόνισε ότι η ομάδα του πρέπει να χτυπήσει τον αντίπαλο στις αδυναμίες του και να κάνει το δικό της παιχνίδι ενώ στάθηκε στην ανάγκη να γίνει η αναμέτρηση σε καλό κλίμα.

Ο προπονητής των Πειραιωτών, αναφέρθηκε στις αλλαγές που υπάρχουν στο ρόστερ των «πράσινων», στα στοιχεία που θα κριθεί η νίκη αλλά και στον Σπανούλη που έφερε, όπως είπε, το πνεύμα νικητή στον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μπαρτζώκα στην ΟΠΑΠ TV:

Για το ρόλο της έδρας στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό:

«Εξαρτάται. Μπορεί να διαδραματίσει και πολύ σημαντικό ρόλο και το αντίθετο και να ασκήσει πίεση στο γηπεδούχο. Κατ΄αρχήν έχω πει σαν μια πρώτη ανάλυση του τι θα γίνει, ότι όλοι ελπίζουμε να γίνει ένα παιχνίδι σε θερμό κλίμα, αλλά σε καμία περίπτωση να μην ξεφύγει από τα δεδομένα που πρέπει να έχει ένα αθλητικό παιχνίδι. Εννοείται ότι όλοι όσοι αγαπούμε τον αθλητισμό είμαστε κατά της βίας είτε αυτή είναι λεκτική είτε ψυχολογική, αλλά πόσο μάλλον σωματική.

Άρα, λοιπόν, φυσικά και η έδρα μας είναι δύσκολο να σπάσει, έτσι τουλάχιστον έχει δείξει το παρελθόν. Αλλά ο Παναθηναϊκός είναι ικανή ομάδα. Φυσικά αυτό που πρέπει να γίνει, πέρα από το τι θα κάνει ο κόσμος και το πόσο θα υποστηρίξει την ομάδα, είναι να παίξουμε καλά εμείς για να νικήσουμε
»

Για το πόσο ...απέχει ο αγώνας του πρώτου γύρου από αυτόν την Δευτέρας:
«Είμαστε ήδη μακριά από το προηγούμενο παιχνίδι που παίξαμε εμείς. Δηλαδή, εναντίον της Φενέρμπαχτσε, την Πέμπτη. Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνετε ότι όταν μιλάμε πίσω για ένα γύρο είμαστε πολύ μακριά. Κάνεις δεν πρέπει να σκέπτεται ποια ήταν τα δεδομένα τότε. Ήταν τελείως διαφορετικά δεδομένα και με βάση το πως ήταν ο Παναθηναϊκός τότε και το πως ήμαστε εμείς. Υπάρχουν νέα πρόσωπα και στις δύο ομάδες, υπάρχουν πρόσωπα που έχουν φύγει και από εκεί και πέρα είναι ένα παιχνίδι πολύ σημαντικό όπως εξελίσσεται η χρονιά. Υπό την έννοια ότι ίσως, όχι σίγουρα, αλλά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο ποια ομάδα θα έχει το πλεονέκτημα της έδρας μέχρι τέλους

Για το αν έχει μειωθεί η «ψαλίδα» των δύο ομάδων σε σχέση με το πρώτο επίπεδο, στο επίπεδο της ομοιογένειας:

«Πραγματικά δεν έχω απάντηση σε αυτό να σας δώσω. Δεν ξέρω τι να πω. Ο Ολυμπιακός έχει ένα κορμό από Έλληνες παίκτες, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στο ελληνικό μπάσκετ τα επόμενα χρόνια. Είτε με τη φανέλα του Ολυμπιακού είτε με της Εθνικής ομάδας κι αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχουν κάποιες προσθαφαιρέσεις. Ο Ντόρσεϊ δεν είναι στην ομάδα μας και είναι ο Πάουελ και ο Σερμαντίνι. Δεν είναι, όμως, και ο Μάντζαρης. Ο Παναθηναϊκός είναι έτσι κι αλλιώς μια καινούρια ομάδα, με πολλά νέα πρόσωπα από την αρχή της χρονιάς. Αλλά και σε αυτή την ομάδα έχουν γίνει 2-3 προσθαφαιρέσεις.

Για να μιλήσω για τον Παναθηναϊκό που είναι αντίπαλος μας. Έχει κάνει καλή δουλειά σε ό,τι έχει να κάνει με το πως προσπαθεί να φτιάξει το παιχνίδι του πάνω στη θεωρεία του προπονητή του και με βάση το ταλέντο και τις ικανότητες των παικτών του. Αυτή την στιγμή είναι μια ομάδα που έχει πετύχει τον πρώτο της στόχο που ήταν να πάει στους «16» της Ευρωλίγκα. Νομίζω ότι όλοι είναι πιο ήρεμοι και εκεί. Φυσικά πάντα ο Έλληνας φίλαθλος είναι πολύ επικριτικός για τα πάντα, αλλά το δεδομένο είναι ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια πολύ καλή ομάδα και για να την κερδίσουμε πρέπει να παίξουμε πραγματικά πολύ καλά.»


Για την κριτική προς το πρόσωπο τόσο του ίδιου όσο και του Αργύρη Πεδουλάκη:

«Θα έλεγα ότι για αυτό θα πρέπει να γίνει μια κοινωνιολογική μελέτη για το πως ακριβώς σκέπτεται ο Έλληνας. Το σίγουρο είναι και το πιστεύω πραγματικά ότι είναι επικριτικός λαός. Πολύ συχνά ξέρουμε να κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά του άλλου χωρίς να κοιτάμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Και δεν το λέω με κανένα παράπονο όταν εγώ αποφάσισα να κάνω αυτή τη δουλειά ήξερα πολύ καλά ποια δουλειά αποφάσιζα να κάνω, τι κριτική θα δέχεται και πόσο μάλλον στο επίπεδο που βρίσκομαι τώρα. Δηλαδή όντας προπονητής που είναι τεράστιος μέγεθος και κάθε νίκη χαροποιεί τους πάντες γύρω από την ομάδα και κάθε ήττα τους στεναχωρεί. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία έκπληξη για το τι γίνεται. Έχω λίγο την αίσθηση ότι με τους Έλληνες είμαστε λίγο πιο αυστηροί, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή είναι η δουλειά μας και πρέπει να την κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε.»

Για την προετοιμασία του προπονητή για το ντέρμπι με το «βάπτισμα του πυρός» στο ΟΑΚΑ:

«Δεν είμαι ούτε πιο σοφός ούτε πιο έμπειρος μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ευχαριστήθηκα πάρα πολύ την συμμετοχή μου σε αυτό το ντέρμπι. Είναι το κλασικό ντέρμπι του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα. Με όλα τα καλά και τα κακά που εμπεριέχει ένα τέτοιο παιχνίδι. Εννοώ ένταση, πολλές φορές βία. Βλέπετε ότι τώρα υπάρχει δίχτυ στο γήπεδο, όπως υπήρχε δίχτυ και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αλλά είμαι περήφανος που ανήκω σε αυτή την ομάδα. Το τι καταφέραμε μέχρι τώρα, το τι έχει γενικότερα η ομάδα και φυσικά το ότι νικήσαμε έκτος έδρας στον πρώτο γύρο. Εάν το καταφέρουμε τη Δεύτερα τότε θα έχουμε το πλεονέκτημα μέχρι τέλος.»

Για την κατάσταση που βρίσκεται τώρα ο Ολυμπιακός:
«Όλοι όσοι δουλεύουμε στον Ολυμπιακό είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι παίζοντας 10,5 μήνες, από την αρχή μέχρι τέλους, δεν μπορεί να είμαστε συνέχεια στο ίδιο επίπεδο φόρμας. Ούτε πολλές φορές δεν μπορούμε να κοντρολάρουμε τη φόρμα της ομάδας γιατί οι τραυματισμοί παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Βέβαια είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση με την Ευρωλίγκα φέτος γιατί δεν είχαμε διακοπή στις γιορτές.

Τα παιχνίδια στο Top 16 έγιναν από έξι έγιναν δεκατέσσερα. Όλες οι ομάδες, λοιπόν, αντιμετωπίζουν φθορά από τραυματισμούς, κούραση κι έχουν απώλειες στο πρωτάθλημα τους. Μπορείτε να δείτε τι γίνεται στην Τουρκία, στην Ισπανία, στην Ιταλία με τις ομάδες υψηλού επιπέδου. Το ίδιο συμβαίνει και εμάς. Δεν μπορούμε να παίζουμε συνέχεια πάρα πολύ καλά. Το σημαντικό είναι να δείχνουμε χαρακτήρα και να υπερνικούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν όπως κάναμε στο Τελ Αβίβ. Πιστεύω ότι ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για εμάς να κερδίσουμε σε μια έδρα που δεν είναι καθόλου εύκολο όπως ξέρετε.

Και γιατί το γήπεδο είναι γεμάτο και γιατί η ομάδα είναι πολύ δυνατή. Πήγαμε χωρίς τον Πάουελ και νικήσαμε εκεί. Μεσολάβησε το παιχνίδι στην Πυλαία όπου χάσαμε. Μετά νικήσαμε την Φενέρμπαχτσε. Κάθε ματς είναι ξεχωριστό και πρέπει να το αντιμετωπίζεις σαν κάτι ιδιαίτερο. Η προετοιμασία πρέπει να μην έχει σχέση με ό,τι έχει συμβεί πριν ούτε με το τι θα συμβεί μετά.


Για το τι πρέπει να περιμένουμε από αυτό το παιχνίδι:

«Καταρχήν ωραίο θέαμα για το φίλαθλο είτε έρθει στο γήπεδο είτε το δει από την τηλεόραση. Νομίζω ότι και οι δύο ομάδες θα επιβεβαιώσουν ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι σε υψηλό επίπεδο. Νομίζω ότι η συμμετοχή στο Top 16 και η ανταγωνιστικότητα που δείχνουν και οι δύο το επιβεβαιώνουν. Αυτό θα πρέπει να κάνει χαρούμενους τους φιλάθλους και των δύο.

Δεν πρέπει να αμελήσουμε ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει τεράστια οικονομική κρίση, η οποία έχει αγγίξει και τον αθλητισμό μας. Για να μιλήσω για τον Ολυμπιακό και το λέω χωρίς ίχνος κολακείας, ο Ολυμπιακός είναι πολύ τυχερός που έχει την οικογένεια Αγγελόπουλου, η οποία κρατά την ομάδα σε πολύ υψηλό επίπεδο αυτή την εποχή. Δείτε άλλα μεγέθη όπως ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο τι προβλήματα αντιμετωπίζουν. Από εκεί και πέρα η ομάδα μας θα πρέπει να βαδίζει ήσυχη για να εκπληρώσει τους στόχους της
.

Για το αν πιστεύει ότι ο αγώνας θα κριθεί στο έλεγχο του ρυθμού:

«Μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός έχει επιλέξει ένα παιχνίδι πιο πολύ στο πέντε εναντίον πέντε. Εμείς πάμε σε ένα παιχνίδι με περισσότερη έμφαση στο τρανζίσιον με βάση τις δυνατότητες που έχουν οι παίκτες μας. Θεωρούμε ότι αυτοί οι παίκτες που έχουμε μπορούν να εκτελέσουν καλά είτε τρέχουν είτε στατικοί.

Προφανώς ο έλεγχος των ριμπάουντ είναι πάντα σημαντικός σε τέτοια παιχνίδια, ο τομέας των λαθών, ειδικά εάν τα λάθη οδηγούν σε αντίπαλο αιφνιδιασμό και μερικές λεπτομέρειες όπως το ποσοστό στις βολές. Δεν ξέρει κάνεις που μπορεί να κριθεί ένα τέτοιο παιχνίδι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιβάλουμε το δικό μας παιχνίδι στις αδυναμίες που έχουμε αναλύσει ότι έχει ο Παναθηναϊκός και στις ικανότητες που εμείς έχουμε
»

Για το αν πρέπει να περιμένουμε καλύτερο θέαμα σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι:

«Σε αυτά τα παιχνίδια το βασικό που έχει στο μυαλό σου είναι ότι πρέπει να νικήσεις. Δεν ξέρω που θα κριθεί το παιχνίδι. Οι δύο ομάδες που είχαν πάει ένα αγώνα στους 60 πόντους, μπορεί να το πάνε στους 82. Εμείς είμαστε η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα και στην άμυνα μας με βάση τον πόντο ανά κατοχή είμαστε πάρα πολύ καλοί. Κι αφού μιλάμε για το ελληνικό πρωτάθλημα νομίζω ότι εκεί και οι αριθμοί δείχνουν ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα. Φυσικά θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη νικη για να είμαστε πιο ήρεμοι στην συνέχεια της Ευρωλίγκα και στον τελικό του Κυπέλλου. Φυσικά έχουμε και το πλεονέκτημα του γηπέδου»

Για τη μονομαχία του Σπανούλη με τον Διαμαντίδη:

«Επειδή με ρωτάτε ή ο ένας ή ο άλλος, θα σας πω Σπανούλης. Αυτός είναι στην ομάδα μας. Προφανώς και δεν περιμένετε άλλη απάντηση. Φυσικά και εκτιμώ πάρα πολύ τον Διαμαντίδη, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος στο ελληνικό μπάσκετ που να μην τον εκτιμά. Αλλά ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης μας, μετέφερε στον Ολυμπιακό το πνεύμα του νικητή.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι πάρα πολύ καλά και βλέπουν όλοι έναν τρόπο δουλειάς, ότι ο σταρ της ομάδας προπονείται περισσότερο από όλους. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο κέρδος για τον Ολυμπιακό . Κι όπως έχει πει και ο Μάτζικ Τζόνσον ο χαρακτήρας μιας ομάδας είναι ο χαρακτήρας του καλύτερου της παίκτη. Οπότε ελπίζουμε όλοι ο χαρακτήρας του Ολυμπιακού να έχει σχέση με τον χαρακτήρα του Σπανούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: