Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Έλληνες, τελεία και παύλα!!

Νιώθουν Έλληνες και είναι! Θανάσης και Γιάννης Αντετοκούμπο, δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, δηλώνουν αποφασισμένα να πάρουν ελληνική υπηκοότητα, παρά τις δυσκολίες.

Έλληνες, τελεία και παύλα!

Οι γονείς τους αποφάσισαν να φύγουν από τη Νιγηρία και μετά από παραμονή σε αρκετές χώρες λόγω της ποδοσφαιρικής καριέρας του πατέρα της οικογένειας, «ρίζωσαν» στην Ελλάδα πριν από 24 χρόνια. Ο 27χρονος γιος της οικογένειας, Φράνσις, που έφτασε να αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας ως ποδοσφαιριστής, ζει πλέον μόνιμα στο Λάγος. Όμως τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά της οικογένειας γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον 20χρονο Θανάση και τον 18χρονο αδερφό του και συμπαίκτη του στον πρωτοπόρο της Α2 Φιλαθλητικό, Γιάννη, που πρόσφατα υπέγραψε για τέσσερα χρόνια στη Σαραγόσα (είναι στο στόχαστρο των Σέλτικς και ετοιμάζεται για τα ντραφτ του ΝΒΑ), τον 15χρονο Κώστα και τον 11χρονο Αλέξη που επίσης ασχολούνται με το μπάσκετ.

Όνειρο για όλους είναι να αγωνιστούν με το ελληνικό εθνόσημο, ωστόσο δεν έχουν ακόμη ελληνική υπηκοότητα, παρά μόνο άδεια παραμονής. Η διοίκηση της ΕΟΚ καταβάλει προσπάθειες να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες των αδερφών Αντετοκούμπο.

«Ελπίζω να καρποφορήσουν οι ενέργειες της ομοσπονδίας, ώστε να πάρουμε επιτέλους την πολυπόθητη υπηκοότητα. Προσωπικά εμπιστεύομαι τους ανθρώπους και κάνω υπομονή», δηλώνει στο «Βήμα» ο Θανάσης Αντετοκούμπο.

Με το υπάρχον καθεστώς τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Δεν μπορώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό, παρά μόνο να πάω στη Νιγηρία, να βγάλω εκείτο νιγηριανό διαβατήριο και έπειτα να μπορώ να ταξιδέψω όπου θέλω. Το θέμα όμως είναι να βγουν τα ελληνικά διαβατήριά μας. Αυτό θέλουμε. Πέρυσι είχα την ευκαιρία να παίξω στο εξωτερικό, αλλά αυτό θα προϋπέθετε την απόκτηση ξένης υπηκοότητας. Απέρριψα το ενδεχόμενο και εξακολουθώ να κάνω υπομονή. Ειλικρινά, δεν ξέρω ως πότε. Ήδη ο Γιάννης υπέγραψε στη Σαραγόσα και αν δουν ότι αξίζει για τις εθνικές ομάδες, είναι πιθανό να τον πιέσουν να βγάζει ισπανική υπηκοότητα. Αυτό όμως θα ήθελα να το γράψετε πολύ σεμνά, γιατί σε καμία περίπτωση δεν εκβιάζουμε καταστάσεις. Είμαστε Έλληνες, τέλος. Δεν μου πάει να παίξω σε άλλη εθνική ομάδα, θέλω κάποια στιγμή, αν το αξίζω, να φορέσω τη φανέλα της Ελλάδας. Αισιοδοξώ ότι το πρόβλημα θα λυθεί, γιατί είναι κρίμα να έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα, να είσαι Έλληνας και να μην μπορείς να παίξεις για τη χώρα σου. Αν δεν μπορώ να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα ως Έλληνας, θα γίνω τόσο καλός, ώστε μία από αυτές να με πάρει ως ξένο», προσθέτει.

Ερωτηθείς αν νιώθει εγκλωβισμένος σε αυτή την κατάσταση, απαντά αποστομωτικά. «Θα ένιωθα εγκλωβισμένος, αν δεν ήμουν στο σπίτι μου. Η έλλειψη της ελληνικής υπηκοότητας είναι ένα πρόβλημα, αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν ζούσα σε μια άλλη χώρα, όχι στην πατρίδα μου, που είναι η Ελλάδα. Εδώ έχω μεγαλώσει, εδώ έχω φίλους, εδώ έχω ανθρώπους που με προσέχουν, αλλά κάποια στιγμή κουράζεσαι ψυχολογικά. Όλο αυτό με έχει φθείρει».

Ο Θανάσης Αντετοκούμπο δεν ένιωσε στην Ελλάδα ξένος. «Από μικρά παιδιά στα Σεπόλια ήμασταν πολύ αγαπητοί, αν και από τους ελάχιστους μαύρους, και όλοι είχαν να πουν τα καλύτερα λόγια για εμάς. Από τους Έλληνες δεν έχουμε ούτε ένα παράπονο. Αν μπορούσε κάποια στιγμή και η Ελλάδα να μας αντιμετωπίσει ως δικά της παιδιά, θα ήμουν τρισευτυχισμένος», αναφέρει, αν και υπήρχαν και κάποια άσχημα περιστατικά. «Είχα πάει να ψωνίσω σε ένα κατάστημα ρούχων και αφού ρώτησα την τιμή ενός προϊόντος, η πωλήτρια με κοίταξε τόσο περίεργα και υποτιμητικά, ώστε με έκανε να το αφήσω κάτω και να φύγω. Αν είσαι έξυπνος άνθρωπος και βλέπεις τέτοιου είδους μικροπρεπείς συμπεριφορές, δεν αντιδράς. Ούτε καν ασχολείσαι. Σηκώνεσαι και φεύγεις».



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: