Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μια πανικόβλητη ΕΠΟ…!!

Ο Άρης Ασβεστάς γράφει στο sport-fm.gr για τις νέες περιπέτειες του ποδοσφαίρου με τη δικαιοσύνη και τις σπασμωδικές κινήσεις της ΕΠΟ που είναι σε πανικό!

Μια πανικόβλητη ΕΠΟ…
Το ελληνικό ποδόσφαιρο στην οδό Ευελπίδων αναστενάζει, για πολλοστή φορά και οπωσδήποτε όχι για τελευταία.

Η Εισαγγελία, η οποία τους τελευταίους μήνες ερευνά την υπόθεση των «στημένων πινάκων διαιτησίας» που κατήγγειλε τον περασμένο Αύγουστο ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας, αιφνιδίασε την ΕΠΟ. Στην ομοσπονδία δεν περίμεναν σοβαρή εξέλιξη στην υπόθεση αυτή, ενώ ούτε καν διανοούνταν ότι είναι πιθανό να πάνε κάποιοι ακόμη και κατηγορούμενοι!

Ωστόσο, ήδη ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, ο πανίσχυρος νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας, Θόδωρος Κουρίδης, το δίδυμο της ΚΕΔ, Γιώργος Δούρος και Θανάσης Μπριάκος, χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι και καλούνται για ανωμοτί καταθέσεις.

Ο αιφνιδιασμός αυτός προκάλεσε πανικό στις τάξεις της ομοσπονδίας. Και όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, τον πανικό ακολουθούν οι σπασμωδικές κινήσεις.

Επιχείρηση: «εξαφάνιση από τον χάρτη»!

Αρχικά ξεκίνησαν οι γνωστές ανόητες υπερβολές περί αυτοδιοίκητου και πως ο Σάββας, ο Βασάρας και όποιοι άλλοι έχουν καταθέσει ως μάρτυρες, το παραβίασαν, καταθέτοντας σε δικαστικό λειτουργό. Φαίνεται ότι ακόμη και φόνος να γίνει στην ΕΠΟ, μπορεί να μας πουν ότι πρέπει να επιληφθεί η… πειθαρχική επιτροπή, ώστε να μην παραβιαστεί το αυτοδιοίκητο…

Στο πλαίσιο αυτό και με μια τάση ανεξήγητης εκδικητικότητας (άλλωστε οι ίδιοι τον πρότειναν για το πόστο αυτό το περασμένο φθινόπωρο), αποφάσισαν να καταγγείλουν τον Κύρο Βασάρα στην ΟΥΕΦΑ επειδή πήγε και κατέθεσε στον εισαγγελέα! Λες και αν σε καλέσει ο εισαγγελέας για ποδοσφαιρικό θέμα, δικαιούσαι να τον αγνοήσεις επικαλούμενος το αυτοδιοίκητο!

Ωστόσο, ο Βασάρας δεν χαίρει απλώς τεράστιας εκτίμησης στις τάξεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Είναι από τα κορυφαία στελέχη της επιτροπής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ, τοπ κλάσης εκπαιδευτής στην «ομάδα» του Κολίνα και τοπ παρατηρητής διαιτησίας (πρόσφατα ήταν στο Μπαρτσελόνα-Παρί Σ.Ζ.). Και θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσουν στη Νιόν μετά την καταγγελία της ΕΠΟ.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Βασάρας αρνείται κατηγορηματικά ότι πήγε αυτοβούλως στην Εισαγγελία για να καταγγείλει τη διαδικασία κατάρτισης των πινάκων. Υποστηρίζει ότι την περίφημη επιστολή με την οποία διαχώριζε τη θέση του, την έστειλε μόνο στο Δ.Σ. της ΕΠΟ και δηλώνει άγνοια για το πώς έφτασε στα χέρια του εισαγγελέα.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΕΔ απέπεμψε τον Βασάρα και από τον εγχώριο πίνακα των εκπαιδευτών διαιτησίας επειδή φέρεται να παρέβη βασικές διατάξεις του διοριστηρίου του και του καταστατικού της ΕΠΟ. Βέβαια, λόγω και της πολεμικής που αντιμετώπιζε, ο ίδιος είχε σταματήσει να κάνει μάθημα σε διαιτητές εντός Ελλάδας και αν δεν μας απατά η μνήμη μας, φέτος πήγε μόνο στη Θεσσαλονίκη, στο σεμινάριο του Συνδέσμου του. Συνεπώς, δεν τον πολύ-ενδιαφέρουν τα εγχώρια καθήκοντά του. Η επιτροπή διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ όμως είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση…

Και οι διαιτητές στη «γραμμή»…

Πέραν των κινήσεων εναντίον του Βασάρα, αλλά και τις μηνύσεις που λέγεται ότι θα κατατεθούν σε βάρος του προέδρου της ΕΠΣ Κοζάνης, Χρήστου Σάββα, του οποίου η καταγγελία προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση, τα στελέχη της ΕΠΟ και της ΚΕΔ που απειλούνται με ποινική δίωξη αναζητούν «όπλα» με τα οποία θα ενισχύσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Και φαντάζει απολύτως λογική η πρόθεσή τους να ζητήσουν επιστολές από τους πρόεδρους των ΕΠΣ, με τις οποίες εκείνοι θα αναφέρουν ότι ουδέποτε εκβιάστηκαν από κάποιον για να ψηφίσουν στις εκλογές τον Σαρρή, προκειμένου να έχουν δικό τους διαιτητή στους πίνακες.

Έγινε όμως το ίδιο και με τους διαιτητές και αυτό μοιάζει απολύτως παράλογο και ακατανόητο. Έστειλαν, λοιπόν, στους διαιτητές και στους βοηθούς, μια «προκάτ» κατάθεση για να την υπογράψουν και ακολούθως η κατάθεση αυτή να σταλεί στον εισαγγελέα.

Μεταξύ άλλων, το έγγραφο που εστάλη στους διαιτητές προς υπογραφή, αναφέρει:

«…Με βάση όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω η κατάρτιση των πινάκων έγινε με καθόλα νόμιμα κριτήρια και ακολουθήθηκε η ίδια ακριβώς διαδικασία όπως πέρσι. Τα τρία μέλη της ΚΕΔ, Μπριάκος, Δούρος, Βασάρας κατάρτισαν, συνέγραψαν και ανακοίνωσαν τους πίνακες. Ουδέν μεμπτόν γνωρίζω να έχει λάβει μέρος στη διαδικασία.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω με την ιδιότητά μου σας δηλώνω ότι ουδέποτε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο πρόεδρος και τα μέλη της ΚΕΔ, ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ και τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ μου άσκησαν οποιαδήποτε πίεση, με προσέγγισαν, με δωροδόκησαν προσπάθησαν να με επηρεάσουν και δεν μου έχουν δημιουργήσει την εικόνα ότι ελέγχουν το χώρο του ποδοσφαίρου. Όλα αυτά είμαι έτοιμος να τα καταθέσω και ενόρκως
».

Αυτή η «δήλωση-κατάθεση» που την έστειλε η ΕΠΟ στους διαιτητές για να την υπογράψουν σαν να την έχουν συντάξει οι ίδιοι, συνοδεύεται από την εξής παράκληση-οδηγία:

«Παρακαλώ, εφόσον συμφωνείτε, υπογράψτε, στείλτε με φαξ το ταχύτερο δυνατό και μετά συστημένη επιστολή και θα χρησιμοποιηθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών».

Το παράλογο στην περίπτωση αυτή, είναι ότι ο Χρήστος Σάββας στις καταγγελίες του, ουδέποτε είπε ότι εκβιάστηκαν ή πιέστηκαν ή επηρεάστηκαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι ίδιοι οι διαιτητές. Είχε πει ότι εκβιάστηκαν πρόεδροι Ενώσεων και άλλοι παράγοντες, από τους «νταβατζήδες» του ποδοσφαίρου (όπως τους είχε χαρακτηρίσει), προκειμένου να επηρεαστούν ενόψει των εκλογών της ΕΠΟ.

Δεν ηρεμεί το ποδόσφαιρο…

Για όσους φέρονται να εμπλέκονται ή να έχουν κληθεί ως ύποπτοι στην υπόθεση αυτή, είναι ξεκάθαρο και από εμάς και από τους πάντες, ότι τους αναγνωρίζεται το τεκμήριο της αθωότητας. Και μέχρι να αποδειχτεί με αδιάσειστα στοιχεία ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν κινηθεί παραβατικά και είναι ένοχοι, ήταν και παραμένουν 100% αθώοι.

Ωστόσο, υπάρχει ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ότι το ποδόσφαιρο σύρεται για πολλοστή φορά στα δικαστήρια. Αδυνατεί να βρει την ηρεμία του. Η φαγωμάρα, ο καιροσκοπισμός, η εκδικητικότητα, τα μικροπολιτικά συμφέροντα, είναι ασθένειες που δυστυχώς δεν αποβάλλονται. Δεν φτάνει δηλαδή που έχει μείνει μόνο το κουφάρι, πρέπει να ασελγήσουμε και πάνω του…

Αν σκεφτεί μάλιστα κανείς, ότι η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση των στημένων αγώνων πλησιάζει στο τέλος της, καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να ακολουθήσει! Έρχονται… Δεν είναι μακριά… πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: