Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Δώνης: «Έχουμε δρόμο μακρύ…»

Για τις φιλοδοξίες και τα πλάνα που έχει για τον ΠΑΟΚ και το μέλλον της ομάδας, μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Δώνης.

Δώνης: «Έχουμε δρόμο μακρύ…»
Με το πρωτάθλημα να είναι στην τελική ευθεία και τον στόχο του Κυπέλλου ανοιχτό, ο Γιώργος Δώνης, μίλησε στη NOVA για τους στόχους και τα όνειρα που έχει για τον ΠΑΟΚ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα επόμενα παιχνίδια της ομάδας, αρχής γενομένης από το ματς με τον Λεβαδειακό αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο «δικέφαλος».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δώνη:


«Η ατμόσφαιρα μέσα στ' αποδυτήρια θα έλεγα ότι πάντα ήταν καλή κι εξακολουθεί να είναι καλή. Οσο - φυσικά - έρχονται τ' αποτελέσματα και τ' αποτελέσματα είναι θετικά νομίζω ότι αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα έλεγα ότι περιμένουμε μ' ανυπομονησία τα επόμενα παιχνίδια, όπου μ' αυτά τα παιχνίδια πηγαίνουμε πιο κοντά στους στόχους μας. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το επόμενο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, γιατί θεωρώ ότι πλέον αν εμείς καταφέρουμε να κερδίσουμε τα δυο επόμενα παιχνίδια θα έχουμε σίγουρα μια διαφορά - έστω - ενός ή δυο βαθμών από τον Αστέρα Τρίπολης και θα είναι ένα βασικό πλεονέκτημα στη φάση των πλέι οφ».

- Επιτρέψτε μας μια γενική ερώτηση. Αλλιώς ξεκίνησε η σεζόν κι αλλιώς εξελίχθηκε, ειδικά από τον Ιανουάριο και μετά όταν κι έγιναν οι προσθήκες στο έμψυχο δυναμικό. Ποιο ήταν το πλάνο της ομάδας, πως άλλαξε με τις διάφορες εξελίξεις, για να υποθέσουμε ότι φτάνοντας στο σήμερα είναι στο σημείο το οποίο προγραμματίζατε εσείς με τους συνεργάτες σας για να παρουσιάσει τη σημερινή εικόνα. Αν όντως ήταν κάτι προγραμματισμένο ή αν προέκυψε το τελευταίο διάστημα .

«Θα έλεγα ότι αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Γιατί ξεκινήσαμε μ' εντελώς διαφορετικές συνθήκες με κάποια προβλήματα που όλοι τα γνωρίζετε - κι όλος ο κόσμος τα γνωρίζει - και δεν υπάρχει λόγος να τ' αναφέρω εγώ πάλι. Η αλλαγή ιδιοκτησίας έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να μεγαλώσουν οι προσδοκίες από την πλευρά του κόσμου αλλά και να υπάρξει οικονομική σταθερότητα στην ομάδα. Νομίζω το πιο βασικό πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ στη διάρκεια της σεζόν ήταν αυτό το κομμάτι. Ότι βλέποντας τα πράγματα με μεγαλύτερη αισιοδοξία από τη στιγμή που αποκτήθηκε αυτή η οικονομική σταθερότητα. Τώρα, στο αγωνιστικό κομμάτι μέχρι τον Ιανουάριο εμείς πορευθήκαμε με την ομάδα που ξεκίνησε από το καλοκαίρι. Νομίζω ότι με τις δυσκολίες που είχαμε αυτό το ρόστερ ήταν αποτελεσματικό, όπου η ομάδα είχε στον πρώτο γύρο τριάντα έναν πόντους και τα παιδιά δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά και πειθαρχήσανε πάρα πολύ καλά. Νομίζω όμως ότι όταν μια ομάδα θέλει να βελτιωθεί, θέλει ν' αναβαθμιστεί είναι λογικό να υπάρξουν προσθήκες, να γίνεται αξιολόγηση του υλικού. Αυτό έγινε τον Ιανουάριο. Προστέθηκαν κάποιοι σημαντικοί ποδοσφαιριστές στο ρόστερ μας κι αναβαθμίστηκε η ποιότητά μας. Νομίζω ότι αυτός θα είναι κι ο τρόπος μέχρι η ομάδα μας να γίνει μεγάλη, να μπορεί να διεκδικεί στόχους ώστε κάποια στιγμή να είναι έτοιμη να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και να κάνει καλές πορείες στην Ευρώπη. Το σημαντικό είναι ότι παρότι το διάστημα είναι μικρό μετά τις μεταγραφές η διάθεση και των ποδοσφαιριστών που είναι στην ομάδα ώστε να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά να ενσωματωθούν γρήγορα και η διάθεση των ιδίων των ποδοσφαιριστών, των καινούριων όπου αφομοίωσαν πολύ γρήγορα αυτά που θέλαμε, η 'χημεία' έχει έρθει σ' ένα ικανοποιητικό βαθμό και νομίζω με την καλή ψυχολογία που έχουμε, με τα καλά 'αποδυτήρια' και με τα περισσότερά μας προβλήματα λυμένα είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην τελική ευθεία».

- Κατ' ουσίαν αυτό που παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ σήμερα είναι αυτό το οποίο είχατε σαν εικόνα, ακόμη - ακόμη από τον Ιανουάριο, αφού έγιναν οι προσθήκες;

«Κοιτάξτε να δείτε, νομίζω ότι ο προπονητής πάντα πρέπει να είναι απαιτητικός. Και οι δικές μου απαιτήσεις είναι πάντα υψηλές σε σχέση με αυτό που φαντάζομαι κι αυτό που θέλω. Νομίζω σε σχέση με αυτό που θέλω και σκέφτομαι για την ομάδα έχουμε δρόμο μακρύ ακόμη».

- Την Κυριακή σας περιμένει ο Λεβαδειακός. Τον έχετε αντιμετωπίσει ήδη στο Κύπελλο, έχει μεσολαβήσει κι η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία με τον κ. Βέλιτς να διαδέχεται τον κ. Παράσχο. Πόσο διαφορετικό αγώνα - από τον αντίστοιχο του Κυπέλλου - περιμένετε και ποια είναι η άποψή σας για τον επικείμενο αντίπαλο;

«Νομίζω ότι το έχω πει για τον Λεβαδειακό, ότι ο Λεβαδειακός ειδικά πέρυσι είχε κάνει μια πάρα πολύ καλή σεζόν. Ισως να ταλαιπωρήθηκε από εκείνη τη σεζόν, την περσινή λόγω των συνεχόμενων παιχνιδιών αλλά με αξιόλογους παίκτες ειδικά στο κομμάτι της τεχνικής και της πειθαρχίας μέσα στον αγωνιστικό χώρο όπου ο κ. Παράσχος είχε κάνει πολύ καλή δουλειά. Βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Εχει εξασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία. Περιμένουμε ότι θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι γιατί είναι μια ομάδα ποιοτική. Μπορεί να μην έχει υψηλό κίνητρο αυτή τη στιγμή από την άποψη ότι είναι και δύσκολο να μπει στα πλέι οφ αλλά κι από την άλλη έχει εξασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία. Εμείς πρέπει να το δούμε ως ένα μεγάλο ντέρμπι. Θα έχουμε κι εμείς κάποιες αλλαγές στη σύνθεσή μας, αλλά είναι προτεραιότητα να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι για να διατηρήσουμε την απόσταση από τις υπόλοιπες ομάδες που διεκδικούν θέσεις στα πλέι οφ».

- Σύμφωνα με την εικόνα την οποία έχετε, πού πιστεύετε ότι μπορεί να κριθεί η αναμέτρηση;

«Αυτή είναι μια ερώτηση που δύσκολα μπορώ να την απαντήσω κάθε φορά (σ.σ. χαμόγελα) γιατί αν το ήξερα πάντα θα έκανα αυτό που πρέπει. Εμείς κοιτάμε πως θα είμαστε καλοί μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μελετάμε πάντα τον αντίπαλό μας, σεβόμαστε τον αντίπαλό μας, κοιτάμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αντιπάλου, κοιτάμε να περιορίσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλή απόδοση μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να εκμεταλλευθούμε τα κομμάτια που θέλουμε ώστε να φτάσουμε στη νίκη. Πιστεύω όμως ότι θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι κι ότι εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσηλωμένοι και πάρα πολύ δυνατοί μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

- Είστε προπονητής, είστε επαγγελματίας, έχετε υπάρξει και ποδοσφαιριστής μα πάνω απ' όλα είστε άνθρωπος. Πως είναι δυνατόν λοιπόν, κάποιος ο οποίος βρίσκεται είστε στη δική σας τη θέση είτε στη θέση των ποδοσφαιριστών σας ν' απομονώσει, να κλείσει - αν θέλετε - το παράθυρο στις σκέψεις που έχουν να κάνουν με τον επερχόμενο ημιτελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, έχοντας μια πιο άμεση αγωνιστική υποχρέωση όπως είναι ο αγώνας με τον Λεβαδειακό;

«Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό και νομίζω ότι όλοι περιμένουμε τον πρώτο ημιτελικό. Αλλά όταν υπάρχουν συνεχόμενα παιχνίδια πρέπει η προετοιμασία και η ψυχολογική και η σωματική να είναι τέτοια ώστε να δίνεις προτεραιότητες. Υπάρχουν παιδιά τα οποία θέλουν να μπούνε αυτή τη στιγμή στον αγωνιστικό χώρο και να δείξουν - ακόμα κι - ότι αδικούνται και μένα μου αρέσει αυτό. Και να δείξουν ότι είναι 'ετοιμοπόλεμοι' για τη συνέχεια σ' αυτά τα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται. Υπάρχουν παιδιά που θα πρέπει να ξεκουραστούν σ' αυτό το παιχνίδι αλλά νομίζω ότι όταν ξεκινάει ένα παιχνίδι το μόνο που σκέφτεσαι είναι αυτό το ματς. Θα έλεγα ότι ο θεσμός του Κυπέλλου για την ομάδα, για τον ιδιοκτήτη, για όλους μας σίγουρα έχει μια προτεραιότητα από την άποψη ότι είναι ένας τίτλος κι είναι μια βάση για την επόμενη σεζόν αλλά θα έλεγα ότι ο πιο βασικός στόχος κι εκεί που μπορεί ν' αναβαθμιστεί ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη θέση στα πλέι οφ. Να διεκδικήσει ο ΠΑΟΚ κάποια στιγμή να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κι η πρόοδος της ομάδας ώστε να είναι έτοιμη, χωρίς να υπάρχει βιασύνη γιατί η βιασύνη μπορεί να καταστρέψει πολλά πράγματα ώστε να ετοιμάσουμε μια ομάδα που μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό και να μπορεί να κατακτήσει τον μεγάλο τίτλο στην Ελλάδα».

- Και κάτι τελευταίο, δράττομαι της ευκαιρίας από την αναφορά την οποία κάνατε για την επόμενη σεζόν. Κι επειδή είναι πολύ . νωπά τα δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για το Νικολά Ανελκά, υπήρξε και διάψευση από την ΠΑΕ για το συγκεκριμένο θέμα, έχετε πει εσείς στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι σ' εξέλιξη ο σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν. Υπάρχει ένα στίγμα για το αν ο ΠΑΟΚ θ' ασχοληθεί με περιπτώσεις τέτοιων ποδοσφαιριστών, δηλαδή «μεγάλα» ως ονόματα, αδιαμφισβήτητες αξίες αλλά κάποιας ηλικίας ή αν θα στηριχθεί και θα προσπαθήσει ν' αποκτήσει ποδοσφαιριστές μικρότερης ηλικίας που θα τον βοηθήσουν ν' αλλάξει επίπεδο, προτιμώντας την ουσία από τις εντυπώσεις;

«Κοιτάξτε όλα εξαρτώνται από τον στόχο της επόμενης σεζόν. Από τη στιγμή που ο στόχος της επόμενης σεζόν είναι να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα δεν υπάρχει - θα έλεγα - ούτε άσπρο, ούτε μαύρο. Πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο συνδυασμό ώστε η ομάδα να έχει κι εμπειρία αλλά και να έχει και κάποιους ποδοσφαιριστές σε συγκεκριμένες ηλικίες. Σας λέω πολύ απλά λίγο ένα πλάνο το οποίο το έχουμε μελετήσει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα, ότι η ομάδα μας έχει αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές μέχρι την ηλικία είκοσι δυο - είκοσι τριών ετών. Εχει μετά αρκετούς ποδοσφαιριστές που είναι από τριάντα και άνω. Δεν υπάρχουν - θα λέγαμε - ηλικίες από τα είκοσι πέντε έως τα τριάντα. Εκεί θα κοιτάξουμε να φέρουμε κάποιους ποδοσφαιριστές αλλά από την άλλη θεωρώ ότι πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι μύθος η ηλικία. Δε μιλάμε τώρα για ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι σαράντα ετών αλλά ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος προπονείται σωστά, έχει καλό επαγγελματισμό κι έχει καλή σωματοδομή μπορεί ν' αντέξει πλέον μέχρι και την ηλικία των τριάντα οκτώ, τριάντα εννιά».

- Σα να περιγράφετε τον Λίνο.

«Ακριβώς! Υπάρχουν κι άλλα τέτοια φαινόμενα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όπως για παράδειγμα ο Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Υπήρχε ο Τέντι Σέριγχαμ που έπαιξε μέχρι τα σαράντα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Το θέμα εκεί, λοιπόν, είναι η αξιολόγηση. Να δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε κι αν το κέρδος είναι μεγαλύτερο - φυσικά - αυτό που θα βάλουμε ως προτεραιότητα είναι το καλό της ομάδας, ανεξάρτητα την ηλικία. Μην μπαίνουμε στη διαδικασία και κοιτάμε μόνον την ηλικία, είτε κάποιος είναι μικρός, είτε κάποιος είναι μεγάλος, γιατί νομίζω αυτό είναι λάθος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο», κατέληξε ο τεχνικός του «Δικεφάλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: