Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Η Βασιλεία στον… ουρανό!!

Στα ημιτελικά του Europa League βρίσκεται η Βασιλεία που μετά από 120 λεπτά αγώνα ήρθε 2-2 με την Τότεναμ και τελικά την απέκλεισε με 4-1 στα πέναλτι.

Η Βασιλεία στον… ουρανό!
Με αυτήν της επιτυχία επί της Τότεναμ η Βασιλεία έγινε η πρώτη ελβετική ομάδα που φτάνει σε ημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά την Γκρασχόπερς τη σεζόν 1977-78!

Το 2-2 του πρώτου αγώνα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» είχε βάλει την ομάδα του Αντρέ Βίλας – Μπόας με την πλάτη στον τοίχο. Οι Λονδρέζοι προηγήθηκαν με το γκολ του Ντέμπσεϊ στον επαναληπτικό της Ελβετίας, είδαν τη Βασιλεία να πραγματοποιεί ανατροπή, αλλά ο Κλιντ Ντέμπσεϊ με το δεύτερο προσωπικό του γκολ, στο τελευταίο δεκάλεπτο, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και οδήγησε την κόντρα στην παράταση.

Εκεί, στόχος της Τότεναμ ήταν να κρατηθεί ζωντανή μετά και την αποβολή του Βερτόνχεν στο 88’ και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Η κατάρα που… ταλαιπωρεί τις αγγλικές ομάδες έκανε ξανά την εμφάνισή της και οι Ελβετοί, πιο ψύχραιμοι και εύστοχοι, πανηγύρισαν την πρόκριση της ομάδας τους για πρώτη φορά στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με το τελικό 4-1 της «ρωσικής ρουλέτας».

Το ματς


Στο Λονδίνο έδειξαν και οι δύο ομάδες ότι θα παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους για την πρόκριση και αυτό επιβεβαιώθηκε στην Ελβετία. Το ανοιχτό παιχνίδι, οι καλές επιθέσεις και οι γρήγορες αλληλοκαλύψεις στα μετόπισθεν ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της αναμέτρησης, με την Τότεναμ να φτάνει πρώτη στο γκολ. Στο 23ο λεπτό, ο Βερτόνχεν έκανε ωραία κάθετη στον Ντέμπσεϊ κι ενώ φάνηκε να ελέγχει ο Σαρ, έκανε «τσαφ», ο Αμερικανός πήρε τη μπάλα και αφού πέρασε τον Ζόμερ έγραψε το 1-0. Στην αμέσως επόμενη καλή φάση, όμως, η Βασιλεία ισοφάρισε. Από ασίστ του Στρέλερ, ο Σάλαχ με δυνατό σουτ με το «μυτάκι», έφερε το ματς στα ίσια στο 27’ και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, θα μπορούσε να έχει βάλει μπροστά την ομάδα του αν δεν έβαζε την τελευταία στιγμή, την κόντρα ο Γουόκερ. Ενώ η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς, τα «σπιρούνια» απείλησαν ξανά με το καταπληκτικό αριστερό σουτ του Ντεμπελέ που απέκρουσε ο Ζόμερ, στο 38ο λεπτό.

Δυστυχώς για την Τότεναμ, αιφνιδιάστηκε με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, δέχτηκε γκολ και πλέον, είχε να αντιμετωπίσει το άγχος και τον… χρόνο που κυλούσε εις βάρος της. Στο 49ο λεπτό, ο Ντράγκοβιτς με κοντινή προβολή από ασταθή απόκρουση του Φρίντελ σε ξαφνική κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1 υπέρ της Βασιλείας, ολοκληρώνοντας την ανατροπή για τους Ελβετούς. Η ομάδα του Αντρέ Βίλας – Μπόας, πλέον, έπρεπε να τα παίξει όλα για όλα. Βγήκε μπροστά, έψαξε το δεύτερο γκολ με το οποίο θα μπορούσε τουλάχιστον να στείλει το ματς στην παράταση και φρόντιζε ώστε να μη βρεθεί προ νέας εκπλήξεως και δεχτεί τρίτο γκολ, με το οποίο θα τελείωναν όλα. Πίεσε, έτρεξε πολύ και όταν έπρεπε να βρεθεί κάποιος με καθαρό μυαλό να το πάρει πάνω του και να βοηθήσει την Τότεναμ. Αυτός ήταν ο Κλιντ Ντέμπσεϊ, που με ωραία ενέργεια και δεξί σουτ στο 82’, έγραψε το 2-2 με το οποίο οι δύο ομάδες έπαιξαν και το εξτρά ημίωρο. Το κακό για τους Λονδρέζους, ήταν ότι έπρεπε να συνεχίσουν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Βερτόνχεν στο 88ο λεπτό για φάουλ στον Στρέλερ που έβγαινε μόνος απέναντι από τον Φρίντελ.

Στην παράταση, όπου οι παίκτες του Βίλας – Μπόας έκαναν… κατάθεση ψυχής, έχοντας εξαντληθεί από την ένταση του αγώνα, είδαν ορισμένα σουτ των παικτών της Βασιλείας να φεύγουν δίπλα από την εστία και τα πέναλτι θα ήταν αυτά που θα έκριναν ποια ομάδα θα περνούσε στους «4». Από την άσπρη βούλα, οι Χάντλστοουν και Αντεμπαγιόρ αστόχησαν, οι Σαρ, Στρέλερ, Φ. Φράι και Ντίαζ βρήκαν δίχτυα και η Βασιλεία πήρε το «εισιτήριο».

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων


Βασιλεία: Ζόμερ, Παρκ, Ντέγκεν, Σαρ, Ντιέ (58’ Ντίαζ), Στόκερ (70’ Στάινχοφερ), Φ. Φρέι, Σάλαχ (111’ Α. Φράι), Ελ – Νένι, Στρέλερ

Τότεναμ: Φρίντελ, Βερτόνχεν, Νόουτον (78’ Άσου – Εκοτό), Ντόουσον, Γουόκερ, Ντέμπσεϊ, Πάρκερ (77’ Χάντλστοουν), Χόλτμπι, Σίγκουρντσον, Αντεμπαγιόρ, Ντεμπελέ (59’ Κάρολ)

Πηγή: England365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: