Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ο Ιμπαγάσα συμβουλεύει!!

Συμβουλές σε νεαρούς ποδοσφαιριστές δίνει ο Αριέλ Ιμπαγάσα μέσω της ιστοσελίδας της ΕΠΟ.

Ο Ιμπαγάσα συμβουλεύει
Συμβουλές σε νεαρούς ποδοσφαιριστές δίνει ο Αριέλ Ιμπαγάσα μέσω της ιστοσελίδας της ΕΠΟ.

Στο θέμα το οποίο έχει αναρτηθεί ο αργεντινός άσος του Ολυμπιακού μιλά με αφορμή τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου U20 το οποίο θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Τουρκία.

Αναλυτικά αναφέρει η ιστοσελίδα της ΕΠΟ:


Κοσμεί με την παρουσία του τα ελληνικά γήπεδα. Έχει πραγματοποιήσει μια αξιοζήλευτη καριέρα και συνεχίζει στα 37 του χρόνια να ξεδιπλώνει στο χορτάρι το πλούσιο ταλέντο του με απλές, αλλά ουσιαστικές κινήσεις. Πρόκειται για τον Αργεντινό μέσο του Ολυμπιακού, Αριέλ Ιμπαγάσα, ο οποίος εκτός των τίτλων που έχει κατακτήσει στη χώρα του, στην Ισπανία και στην Ελλάδα, έχει στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική Νέων της Αργεντινής το 1995 στο Κατάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος του Ολυμπιακού ήταν βασικό και αναντικατάστατο μέλος της Αργεντινής στο τουρνουά του 1995 (6 συμμετοχές, 1 γκολ), οδηγώντας την, μαζί με τον αρχηγό Χουάν Σορίν, στην κορυφή του κόσμου.

Και όπως αναφέρει το Technical Report της FIFA «Ο μέσος Ιμπαγάσα, που θυμίζει με το στυλ του εκείνο του νεαρού Μαραντόνα, ήταν αποτελεσματικός χάρη στις εξαιρετικές δεξιότητές του και στην ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι. Έδειχνε να είναι παντού στο γήπεδο, χωρίς να παραμελεί τα αμυντικά καθήκοντά του».

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, ο Ιμπαγάσα θυμάται και καταθέτει στο epo.gr τις εμπειρίες του από τη διοργάνωση αυτή της FIFA, δίνοντας, παράλληλα, χρήσιμες συμβουλές στους νεαρούς Έλληνες διεθνείς που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 της Τουρκίας τον προσεχή Ιούνιο.

-Ποιες εικόνες σού έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη από το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων 1995 στο Κατάρ;
«Είναι σίγουρα πολλές οι αναμνήσεις. Πρώτα από όλα, ήμασταν πρωταθλητές! Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχουν συμβεί τόσα πολλά στην καριέρα μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Νομίζω ότι είμαι και ο μόνος από εκείνη τη γενιά που αγωνίζεται ακόμη. Όλοι οι τότε συμπαίκτες μου νομίζω ότι έχουν σταματήσει».

-Έπαιξες βασικός σε όλα τα ματς της Αργεντινής. Σε βοήθησε και με ποιον τρόπο η συμμετοχή σου στη διοργάνωση και η διάκριση που πέτυχες με την ομάδα σου στην εξέλιξη της καριέρας σου;
«Έπαιξα βασικός σε όλα τα παιχνίδια, με γνώρισαν καλά και οι συμπαίκτες μου και σίγουρα η παρουσία μου σε εκείνο το τουρνουά άλλαξε την καριέρα μου. Όταν γύρισα από το Παγκόσμιο στην ομάδα μου, άνοιξε μία πόρτα, η οποία πριν δεν ήταν ανοικτή».

-Ποιές ήταν οι προσδοκίες για την Αργεντινή σε αυτό το τουρνουά; Περιμένατε την πορεία μέχρι την κορυφή του κόσμου;
«Ήταν ο στόχος μας από την αρχή. Η Αργεντινή ήταν καιρό δίχως να έχει κατακτήσει κάποιο παγκόσμιο και αυτός ήταν ο στόχος μας ως ομάδα. Και για τον καθένα από εμάς, όμως, τους ποδοσφαιριστές, ήταν ένα μεγάλο κίνητρο και ένας μεγάλος στόχος το να φτάσουμε τότε στην κορυφή του κόσμου».

-Έχεις κρατήσει επαφή με συμπαίκτες σου από αυτή την ομάδα;
«Με κάποιους ναι κράτησα και κρατάω επαφή. Με αρκετούς παίξαμε και στις ίδιες ομάδες αργότερα. Αν και το γεγονός ότι εγώ μένω στην Ευρώπη και πολλοί από τους τότε συμπαίκτες μου έμεναν ή μένουν στην Αργεντινή, έκανε αρκετά δύσκολο το να κρατήσουμε διαρκή επαφή».

-Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική ομάδα που θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τουρκίας, με δεδομένο ότι γνωρίζεις αρκετούς παίκτες από τον Ολυμπιακό και άλλους από τους αγώνες της Super League;
«Όπως όλες οι εθνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν, θα θέλουν να κατακτήσουν το τρόπαιο. Θα θέλουν να φτάσουν μέχρι τον τελικό και εκεί να φύγουν νικητές! Δεν θα είναι εύκολο. Θα πρέπει να δώσουν σημαντική βαρύτητα στην αρχή του τουρνουά, το οποίο δεν είναι μεγάλο. Σε όλα τα παιχνίδια πρέπει να είναι καλοί, αλλά ειδικά στο ξεκίνημα πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία. Το επίπεδο, πάντως, είναι πολύ καλό».

-Έχεις κάνει μια αξιόλογη καριέρα ως ποδοσφαιριστής και έχεις αποσπάσει τον σεβασμό των αντιπάλων. Τι θα συμβούλευες τους Έλληνες νεαρούς διεθνείς για τους αγώνες του τουρνουά, αλλά και για τη συνέχεια της καριέρας τους;
«Θα τους συμβούλευα να δουλεύουν πολύ. Διαρκώς. Να είναι καλά παιδιά, να δίνουν βαρύτητα στο χαρακτήρα, αλλά και στο ταλέντο τους και να τα αναπτύσσουν και τα δύο. Να ακούνε τους προπονητές τους, να δουλεύουν καλά μέσα στις ομάδες τους, να μαθαίνουν, να βελτιώνονται και μετά να έχουν ως προορισμό και τα ξένα πρωταθλήματα. Θεωρώ ότι με τη δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα, ένας παίκτης μπορεί να κυνηγήσει να αγωνιστεί και στο εξωτερικό, σε υψηλότατο επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: