Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ο μεγάλος «μικρός» του Ολυμπιακού!!

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε ιδανικά το Top 16 νικώντας τη Χίμκι, θα παίξει τη πρόκρισή για ένα ακόμη Final 4 στο ΣΕΦ με την Εφές και ο Νίκος Ζέρβας εξηγεί τι άλλαξε και παρουσιάστηκε βελτιωμένος.

Ο μεγάλος «μικρός» του Ολυμπιακού
Η βραδιά εξελίχθηκε για τον Ολυμπιακό ιδανικά. Εκτός του ότι όρισε από μόνος του τη μοίρα του, κάνοντας την καλύτερή του εμφάνιση τον τελευταίο ενάμιση μήνα κόντρα στη Χίμκι, η Μπαρτσελόνα στάθηκε ξανά στο ύψος των περιστάσεων. Νίκησε τη Μακάμπι και τον έστειλε με πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά για όγδοη σερί χρονιά. Εκεί, όπου τα αποτελέσματα του 5ου ομίλου, τον έφεραν αντιμέτωπο με την, από τις τέσσερις υποψήφιες, φαινομενικά πιο βατή και στα μέτρα του ομάδα, Εφές Αναντολού.

Τα χαμόγελα επέστρεψαν όχι μόνο για την εξέλιξη και τη διασταύρωση, αλλά κυρίως γιατί για τουλάχιστον εικοσιπέντε λεπτά ο Ολυμπιακός έπαιξε σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες. Βγάζοντας στο παρκέ τα στοιχεία που θέλει ο προπονητής και ο κόσμος του και που του δίνουν πολλές πιθανότητες να είναι στην γιορτή του Λονδίνου 10 με 12 Μαΐου. Οι διακριτές διαφορές με τα πρόσφατα κάκιστα παιχνίδια, ήταν το πάθος, η διάθεση στην άμυνα, η δημιουργία και το καθαρό μυαλό στην επίθεση και η καλύτερη κίνηση των παικτών χωρίς τη μπάλα. Τα ριμπάουντ, κόντρα σε μία ψηλότερη ομάδα, σε γενικές γραμμές κατέληγαν σε ερυθρόλευκα χέρια, ενώ ακόμα και ο «εχθρός» της επαφής στην άμυνα, Τζος Πάουελ, έκανε ίσως το πιο…αντρικό του παιχνίδι σε αυτό το κομμάτι.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στην κορυφαία ίσως βραδιά του στον Ολυμπιακό, έκανε την καλύτερη δυνατή διαχείριση, περιορίζοντας το συνεχές rotation, διορθώνοντας τα λάθη του, ενώ από την αρχή έστειλε μήνυμα, αφήνοντας τον ανεπαρκή Πέρκινς εκτός δωδεκάδας. Ο Κατσίβελης σε τέσσερα λεπτά συμμετοχής, έκανε πολλά περισσότερα απ’ ότι συνολικά ο Αμερικανός στα οκτώ παιχνίδια που έχει αγωνιστεί. Το μάτι «γυάλιζε» και η καλή κυκλοφορία των ρώσων –παρότι πλησίασαν τον μέσο όρο τους στις ασίστ- κόπηκε αρκετές φορές με σωστές αλληλοκαλύψεις. Αν έλειπε από το παζλ το κακό τελευταίο δίλεπτο του δεύτερου δεκαλέπτου, που επέτρεψε στην εξαιρετικά καλοδουλεμένη, αλλά και άστοχη για τα δεδομένα της, Χίμκι να ξαναμπεί στο ματς, το καρδιοχτύπι, θα είχε περιοριστεί στο αποτέλεσμα του Μπαρτσελόνα-Μακάμπι πολύ νωρίτερα.

Όσο όμως και αν το μπάσκετ είναι ομαδικό, η συγκεκριμένη νίκη και ο τρόπος που τελικά ήρθε, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Κώστα Παπανικολάου. 21 πόντοι με 6/6 τρίποντα που «ξεκολλούσαν» την ομάδα όταν χρειαζόταν, αλλά και 12 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, ισάριθμες τάπες μία ασίστ και μόλις ένα λάθος, ήταν ο απολογισμός! Στην άμυνα δε, «βίδωσε» τον Ρίβερς αφήνοντάς τον στους επτά πόντους που σημείωσε γρήγορα-γρήγορα στην αρχή. Αδυνατώ να θυμηθώ πιο πλήρη εμφάνιση Έλληνα παίκτη φέτος… Συνοδοιπόροι του μεγάλου «μικρού» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, το παλικάρι που λέγεται Χάινς –αλήθεια ακόμα η διοίκηση να τον ανανεώσει;- ο εξαιρετικός δημιουργικά και όποτε χρειάστηκε επιθετικά Λο, αλλά και ο Βασίλης Σπανούλης, όταν έπαιρνε τις σωστές εκτελεστικά αποφάσεις.

Ένα Top 16 με πολλά σκαμπανεβάσματα για τον Ολυμπιακό, ολοκληρώθηκε…αναίμακτα, αλλά και με πολλές εμπειρίες-αφυπνίσεις για το που πρέπει να προσέξει και να βελτιωθεί. Αν αυτές του χρησιμεύσουν για να καμουφλάρει τις αδυναμίες του, πράγματι είναι στο χέρι του να προκριθεί κόντρα στην ταλαντούχα, αλλά ασταθή Εφές Αναντολού. Ο χρόνος προετοιμασίας για το πρώτο ματς την Τετάρτη είναι μηδαμινός και αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι». Το πλεονέκτημα έδρας δημιουργεί απαιτήσεις, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» είναι ικανοί να βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν αυτό το σκόπελο και να διαχειριστούν την πίεση. Αρκεί να είναι αυτοί που πρέπει. Εύκολο δεν θα είναι, αλλά μπορούν και ακόμα καλύτερα. Μένει να το αποδείξουν…

Υ.Γ. Συγκλονιστική η βοήθεια των οκτώ χιλιάδων φίλων του Ολυμπιακού. Άκρως μπασκετική ατμόσφαιρα, χωρίς πίεση και μουρμούρες. Είναι προτιμότερο από το να γεμίζει το γήπεδο με ευκαιριακούς και…προπονητές.

Υ.Γ.1: Άλλη μία βραδιά που η διοργάνωση αποδεικνύει πόσο καθαρή είναι. Το «διπλό» της ΤΣΣΚΑ και ο «άσος» της Μπαρτσελόνα, προστίθενται στα δεκάδες παραδείγματα όπου διαψεύδονται οι Κασσάνδρες. πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: