Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Βίγια: Είμαι ακόμα εδώ!!

Ο Τάσος Κολλίντζας αναλύει τη μεταγραφή του Ισπανού σταρ στην Ατλέτικο και γράφει για την ευκαιρία του να κάνει το μεγάλο comeback.
Είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Και όσο αναμενόμενο και αν ήταν ότι ο Νταβίδ Βίγια θα αποχωρούσε από την Μπαρτσελόνα και ότι η Ατλέτικο ήταν ένας από τους πιθανούς προορισμούς του, αυτό που εντυπωσίασε κι εξέπληξε τους παίκτες ήταν το κόστος της μεταγραφής. Ο βασικός σέντερ φορ της εθνικής Ισπανίας, στα 31 του χρόνια μετακόμισε από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη για μόλις 5,1 εκατομμύρια ευρώ...και μάλιστα σε δόσεις!

Το άκουσμα της είδησης προκάλεσε αίσθηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές ήταν οι ομάδες που ενδιαφέρονταν για τον Βίγια, πολλοί περισσότεροι οι οπαδοί που τον ήθελαν για τη δική τους ομάδα. Σε τέτοια τιμή ευκαιρίας ποιος οπαδός της Ρεάλ, της Γιουνάιτεντ, της Λίβερπουλ ή της Μίλαν δεν θα ήθελε τον “Γουάνχε” για την επίθεσή του;

Στην Ισπανία το σίγουρο είναι ότι στο ερυθρόλευκο κομμάτι της Μαδρίτης πανηγυρίζουν ενώ στη Βαρκελώνη οι περισσότεροι έχουν κατεβάσει μούτρα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βγήκαν στη “Marca” και στην “As”, το 80% των φίλων της Ατλέτικο θεωρεί ότι ο Βίγια είναι ο ιδανικός αντικαστάτης για τον Ρανταμέλ Φαλκάο ενώ 9 στους 10 φίλους της Μπαρτσελόνα πιστεύουν ότι η ομάδα τους πούλησε τον παίκτη υπερβολικά φθηνά. Σε ότι αφορά τον ίδιο τον Βίγια, ένα 80% θεωρεί ότι η Ατλέτικο ήταν μια πολύ καλή επιλογή. Ας δούμε όμως τι κερδίζει κάθε πλευρά από αυτή τη συμφωνία.

Η Μπαρτσελόνα ουσιαστικά “ξεφορτώθηκε” ένα ακριβό συμβόλαιο που δεν ήθελε, βάζοντας κάποια χρήματα στα ταμεία της για έναν παίκτη που θα έφευγε του χρόνου για τίποτα. Αν ο Βίγια έμενε στη Μπαρτσελόνα και φέτος, ο μισθός του θα έφτανε τα 12 εκατομμύρια ευρώ και θα ήταν ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας μετά το Μέσι! Από εκεί και πέρα το κόστος της μεταγραφής σηκώνει πολύ κουβέντα και κατά γενική ομολογία οι “μπλαουγκράνα” όφειλαν να πουλήσουν τον Βίγια πολύ πιο ακριβά. Λέγεται ότι η Τότεναμ πρόσφερε ένα ποσό κοντά στα 12 εκατομμύρια, ενώ έντονο ενδιαφέρον είχε δείξει και η Φιορεντίνα. Αυτό που μέτρησε τελικά ήταν το ποιος έδινε τα περισσότερα στον ίδιο το Βίγια και αυτή ήταν η Ατλέτικο που του πρότεινε τριετές συμβόλαιο με ετήσεις αποδοχές ύψους 6 εκατομμυρίων.

Ο όρος που μπήκε στη συμφωνία μεταξύ των δύο ομάδων για το 50% της μεταπώλησης του παίκτη επίσης προκάλεσε εντύπωση. Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι ο Βίγια στα 30 τόσα του έχει κι άλλη μεγάλη μεταγραφή μπροστά του για να μπορέσει να βγάλει κάτι παραπάνω η Μπαρτσελόνα; Ξεκινάει όμως μια σεζόν Μουντιάλ και αν τα πράγματα πάνε καλά για τον Βίγια στην Ατλέτικο, οι μετοχές του θα ανέβουν ξανά. Και με ένα καλό τουρνουά στα γήπεδα της Βραζιλίας η τιμή του μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί. Αν μη τι άλλο ο όρος αυτός δείχνει ότι στην Μπαρτσελόνα μπορεί να μην τον θεωρούσαν πια απαραίτητο όμως συνεχίζουν να πιστεύουν στην αξία του.

Για την Ατλέτικο δεν χωράει συζήτηση ότι πρόκεται για μία τεράστια μεταγραφική επιτυχία. Τι να πει κανείς για τη διοίκησή της; Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί σε εξπέρ στη ανεύρεση πάντα του καλύτερου δυνατού σέντερ φορ. Οι μόνοι που θα μπορούσαν να γκρινιάξουν είναι αυτοί που περίμεναν μια μεταγραφή επιπέδου Λουίς Σουάρες (ήταν ένα από τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν). Ενός μικρότερου σε ηλικία παίκτη, με μεγαλύτερο μέλλον και μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία. Ακόμα και αυτοί όμως σώπασαν στο άκουσμα της τιμής των 5 εκατομμυρίων.

Μπορεί καθημερινά στο ρεπορτάζ των “ροχιμπλάνκος” να γράφονταν διάφορα ονόματα και να γινόταν λόγος για μεταγραφές 20 και 30 εκατομμυρίων όμως η πραγματικότητα στο “Βιθέντε Καλντερόν” είναι τελείως διαφορετική. Με την ισπανική κυβέρνηση να έχει επιβάλει για πρώτη φορά στη Λίγκα ένα αυστηρό καθεστώς οικονομικού fair play και την Ατλέτικο να είναι η ομάδα με τα μεγαλύτερα χρέη στη Πριμέρα Ντιβισιόν, τα περιθώρια που έχει για να κινηθεί στη μεταγραφική αγορά δεν είναι πολλά.

Στο πρόσωπο του Νταβίδ Βίγια βρίσκει ένα σέντερ φορ κλάσης σε τιμή κόστους. Τα 5,1 εκατομμύρια θα δοθούν σε τρεις δόσεις ενώ το ακριβό συμβόλαιο που πρότεινε στον παίκτη δεν αποτελεί εμπόδιο αφού δεν υπόκειται στον οικονομικό έλεγχο της λίγκας. Αγωνιστικά είναι ο ιδανικός αντικαταστάτης του Ρανταμέλ Φαλκάο. Ένας παίκτης που μπορεί να εγγυηθεί τα γκολ του Κολομβιανού και να δώσει πολλές λύσεις στην επίθεση αγωνιζόμενος ως μοναδικός σέντερ φορ, ως δίδυμο με τον Ντιέγο Κόστα ή βγαίνοντας στα άκρα όπως έκανε τα τελευταία χρόνια στην Μπαρτσελόνα.

Και για τον ίδιο το Βίγια η Ατλέτικο μοιάζει ως η καλύτερη δυνατή επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι ο σοβαρός τραυματισμός του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων πριν από δύο χρόνια και ο παραγκωνισμός του από την εντεκάδα της Μπαρτσελόνα αποτέλεσαν ένα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα και στην αξία του στη ποδοσφαιρική αγορά. Στο βαθμό που αν και μόλις 31 ετών θεωρήθηκε “τελειωμένος” από τους μεγάλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και για την απόκτησή του κινήθηκαν μόνο ομάδες δεύτερης ταχύτητας όπως η Ατλέτικο, η Τότεναμ και η Φιορεντίνα.

Μιλάμε όμως για τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ισπανίας και βασικό σέντερ φορ της σήμερα. Στην Ατλέτικο έχει την ευκαιρία να αναγεννηθεί και να αποδείξει ότι παραμένει ένας από τους κορυφαίους στράικερ στον κόσμο. Και η απόφασή του να μη “κάτσει” για ένα ακόμη χρόνο πάνω στο χρυσό συμβόλαιο που είχε στην Μπαρτσελόνα φεύγοντας για τα μισά χρήματα, δείχνει ότι ο ίδιος μόνο τελειωμένο δεν θεωρεί τον εαυτό του.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: