Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Αν... Πρωταγωνιστής, ο Βασίλης Σπανούλης..!!

Στο μπάσκετ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα. Ακόμα και οι θεωρητικά καλύτεροι αποτυγχάνουν, ακόμα και οι χειρότεροι στα χαρτιά, γράφουν ιστορία. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.
Αν... Πρωταγωνιστής, ο Βασίλης Σπανούλης..
Βέβαια υπάρχουν παίκτες σαν τον Βασίλη Σπανούλη που είναι ικανοί από μόνοι τους να αλλάξουν την ιστορία, από την άλλη στον αθλητισμό αναδεικνύονται σε πολλές περιπτώσεις νέοι ήρωες.
Οπως και να έχει, το σίριαλ Σπανούλη πλησιάζει στο τέλος του. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Μένει ο Σπανούλης στον Ολυμπιακό και οι πρωταθλητές βαδίζουν σε σίγουρα μονοπάτια, φεύγει και οι ερυθρόλευκοι δημιουργούν άλλη ομάδα, έχοντας πιο πολλά λεφτά να διαθέσουν...

Επί της ουσίας, το... στόρι θυμίζει την ταινία του Παπακαλιάτη, το "Αν", μόνο που το τέλος δεν το ξέρει κανείς σεναριογράφος. Το τέλος θα το δείξει η ίδια η μπασκετική ζωή τον επόμενο Ιούνιο...

Αν...

Ο Σπανούλης μείνει στον Ολυμπιακό...

Τότε ο Ολυμπιακός θα έχει κρατήσει τον κορυφαίο σύγχρονο μπασκετμπολίστα των ευρωπαϊκών γηπέδων. Τον απόλυτο ηγέτη του την τελευταία διετία, τον αρχηγό της ομάδας που κατέκτησε δύο συνεχόμενες Ευρωλίγκες, με το μικρότερο μπάτζετ απ' όλους τους νικητές. Εναν γκαρντ που βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, ικανό να παίξει στο πιο υψηλό επίπεδο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ακόμα. Ο Σπανούλης εγγυάται την παραμονή των ερυθρολεύκων στο πιο υψηλό επίπεδο - ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα - και φυσικά θα ενθουσιάσει τους οπαδούς της ομάδας, που επιθυμούν διακαώς την υπογραφή νέου συμβολαίου.
Κακά τα ψέμματα, η ζωή στον Ολυμπιακό δίχως τον Σπανούλη θα είναι εντελώς διαφορετική. Οποιος λέει το αντίθετο, μάλλον κοροϊδεύει τον ίδιο του τον εαυτό.
Ο 31χρονος γκαρντ θα λύσει συνάμα και τα χέρια του προπονητή και της διοίκησης, αφού με τη δική του παραμονή, θα... βγαίνουν τα κουκιά ως προς το ρόστερ. Ως προς την κατανομή Ελλήνων και ξένων. Ας μην ξεχνάμε ότι με τον τρόπο που διεξάγεται η Ευρωλίγκα, κάθε ομάδα με υψηλούς στόχους χρειάζεται και πολλούς και ποιοτικούς παίκτες.
Αν τα βάλουμε, λοιπόν, κάτω δίχως τον Σπανούλη δεν χάνεται απλά ο κορυφαίος γκαρντ. Θα χαθεί και η ισορροπία. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη τον Πέτγουεϊ και τον Σίμονς στην φροντ λάιν, αλλά χρειάζεται ακόμα δύο παίκτες υψηλού επιπέδου, ειδικά από τη στιγμή που δεν προχωράει η περίπτωση Μαυροκεφαλίδη. Συνεπώς αν χρειαστούν τέσσερις ξένοι για την φροντ λάιν, θα περισσεύουν μόνο δύο θέσεις για τους γκαρντ. Ενας ο Λο και ένας ο αντί-Σπανούλης. Παίκτης για να αντικαταστήσει τον Γκετσεβίτσιους δεν θα υπάρχει.
Αρα από κάθε άποψη η παραμονή του Σπανούλη λύνει τα χέρια του Ολυμπιακού.

Ο Σπανούλης φύγει από τον Ολυμπιακό

Το στήσιμο και το κτίσιμο θα είναι εντελώς διαφορετικό. Κατ' αρχάς θα είναι μονόδρομος η απόκτηση του Μαυροκεφαλίδη ή αλλιώς του Βασιλειάδη. Δεν υπάρχει διαθέσιμος άλλος Ελληνας πρώτης γραμμής.
Αντί του Σπανούλη, θα χρειαστεί να αποκτηθεί ένας γκαρντ με τα στοιχεία του Σπανούλη, που θα είναι ηγέτης και σκόρερ. Αμερικανός παίκτης, τύπου Ουίλιαμς, Ντιλέινι, Μπράουν. Μαζί με τον Λο θα δίνουν εμπειρία στην περιφέρεια και μαζί με τους Σλούκα, Μάντζαρη, Κατσίβελη θα σηκώσουν όλο το βάρος.
Αν και εφόσον υπάρχει κενή θέση ξένου (αν ενταχθεί στο δυναμικό των ερυθρολεύκων ο Μαυροκεφαλίδης) θα είναι εφικτή και η προσθήκη ενός παίκτη για τις θέσεις 2-3, τύπου Ινγκλις ή Μος. Αλλιώς ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ψάξει για Ελληνα (Βασιλειάδης) σε αυτή τη θέση, προκειμένου να κλείσει τις "τρύπες" μέσα στη ρακέτα.
Με άλλα λόγια ο Ολυμπιακός δεν θα βρίσκεται στο μηδέν, αλλά κάπου στη μέση με αμφίβολα αποτελέσματα. Το μόνο θετικό από ενδεχόμενο διαζύγιο με τον Σπανούλη, είναι ότι ο Μπαρτζώκας και η διοίκηση θα έχουν ένα σημαντικό ποσό για να καλύψουν τα κενά. Τα - πάνω, κάτω - 2 εκ ευρώ που θα περισσέψουν αν δεν μείνει ο αρχηγός, θα διατεθούν σε δύο-τρεις παίκτες, που σαφώς θα 'εχουν καλύτερη προοπτική να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό. Τα λεφτά δεν δίνουν πάντα την ευτυχία, αλλά σαφώς μεγαλώνουν τις πιθανότητες. Ε, αυτό θα είναι και το μοναδικό θετικό, που θα προκύψει από μια μεγάλη απώλεια.

Πηγή: Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: