Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Η άμυνα και το…νόμισμα του Τρινκιέρι!!

Η Εθνική έπαιξε κατά διαστήματα πειστικό μπάσκετ κόντρα στη Βοσνία, βελτιώνοντας την αμυντική της λειτουργία και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τις λεπτομέρειες και το…νόμισμα που ψάχνει ο Τρινκιέρι.

Η άμυνα και το…νόμισμα του Τρινκιέρι
Απέναντι σε μία ομάδα από την οποία δέχθηκε 90 πόντους πριν από τρία βράδια, το ζητούμενο για την Εθνική ήταν πως θα αντιδράσει σε αυτή τη, ντροπιαστική ομολογουμένως, επίδοση. Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη των τριών παικτών (Τελέτοβιτς, Ράιτ, Ντζέντοβιτς) δεν είναι δυνατόν να βάζει δύσκολα σε ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ… Είναι και παραείναι, όταν η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που πρέπει στο παρκέ, ή καλύτερα αν δεν δίνει ιδιαίτερη βάση στις λεπτομέρειες του παιχνιδιού, που πολύ σωστά επεσήμανε ο πάντα επικοινωνιακός, Αντρέα Τρινκιέρι.

Στην πρεμιέρα του Ακρόπολις οι διεθνείς έδειξαν ότι πήραν για τα καλά το μάθημά τους από τις ήττες στην Γερμανία και μένει πλέον να αποδείξουν ότι είναι καλοί και στις εξετάσεις. Η επόμενη αντίπαλος, Λιθουανία, είναι σίγουρα πιο χρήσιμη για συμπεράσματα, αν και η εμφανής έλλειψη που έχει στα γκαρντ, ίσως να κάνει εύκολο το έργο ακόμα και μίας ομάδας που έχει μόλις τρία στη σύνθεσή της. Στο παρκέ του ΟΑΚΑ η Εθνική έπαιξε κατά διαστήματα έξυπνες ζώνες προσαρμογής για να καλύψει την αδυναμία που έχουν αρκετοί παίκτες της στο μαρκάρισμα ένας με έναν και όσο ήταν σοβαρή και συγκεντρωμένη απέδωσε εξαιρετικά. Πρόσφερε θέαμα, λειτούργησε ορθολογικά, με καλή κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση και δημιούργησε (22 ασίστ). Είχε εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας στα σουτ δύο πόντων (67%) και λάθη μόνο στις περιπτώσεις που επιχείρησε να προσφέρει το κάτι παραπάνω από πλευράς θεάματος, στους λίγους, για την αξία της, δυόμιση χιλιάδες φιλάθλους που ήταν στις εξέδρες.

Περιόρισε- ανάγκασε σε σουτ χωρίς καλές προϋποθέσεις- τον Τελέτοβιτς βγάζοντάς τον εκτός ρυθμού και με ένα εξαιρετικό δεύτερο δεκάλεπτο «καθάρισε» το ματς. Στα αρνητικά, τα αρκετά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, που θα γίνουν περισσότερα αν δεν προσέξουμε με ομάδες που έχουν πιο ψηλά κορμιά, αλλά και κάποια «νεκρά» διαστήματα κυρίως στη διάθεση, απόρροια και της κούρασης από την προετοιμασία. Σε ατομικό επίπεδο, όλοι δείχνουν να έχουν καταλάβει τον ρόλο τους, Ζήσης, Σπανούλης και Φώτσης έδωσαν το κάτι παραπάνω, αλλά περισσότερα χαμόγελα προκαλεί η καλύτερη μέχρι τώρα εμφάνιση του Μπουρούση στα φιλικά. Ο διεθνής σέντερ προέρχεται από ύπουλο τραυματισμό στα πλευρά, δείχνει όμως να συνέρχεται έγκαιρα και αυτό είναι υπέρ του δέοντος ενθαρρυντικό.

Η Εθνική μπορεί να παίξει καλά και ισορροπημένα και στις δύο πλευρές του παρκέ, αφού η άμυνα και το αμυντικό ριμπαούντ όπου δείχνει να υστερεί, είναι και θέμα διάθεσης. Τέτοια υπάρχει σε αφθονία, οπότε στα κρίσιμα ματς της Σλοβενίας η λογική λέει ότι θα τα καταφέρει. Όσο και αν το ρίσκο του «κοψίματος» του Κατσίβελη είναι μεγάλο –θα υπάρξει πρόβλημα με τις ομάδες που θα μας πιέσουν με τρία γκαρντ στη περιφέρεια- ο Τρινκιέρι δείχνει πως αποφάσισε συνειδητά και αυτό καλύπτει την οποιαδήποτε παραφιλολογία. Εμπιστεύεται έναν υπέρ του δέοντος έμπειρο παίκτη –Περπέρογλου- που μπορεί και να κατεβάσει μπάλα –όποτε χρειαστεί- και να ποστάρει τον αντίπαλο και πιστεύει πως του αρκούν Ζήσης, Σπανούλης και Σλούκας. Οι πιθανότητες να δικαιωθεί, είναι όσες δίνει το στρίψιμο ενός κέρματος, το οποίο επικαλέστηκε ο Ιταλός ότι ψάχνει για να αγγίξει η ομάδα το τέλειο. Μοιρασμένες. Κοντός ψαλμός αλληλούια, αλλά οι ευχές μας τον συνοδεύουν… Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: