Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Πόσο άλλαξες…!!

Πριν τρία βράδια στο Ουλμ, η Εθνική έχανε από τη Βοσνία δεχόμενη 90 πόντους…Αυτή τη φορά, έπαιξε διαφορετικά και δείχνοντας αμυντική προσήλωση, νίκησε 88-71, την ίδια αντίπαλο, σκορπώντας χαμόγελα.

Πόσο άλλαξες…
Με το «δεξί» μπήκε στο 26ο τουρνουά Ακρόπολις η Εθνική ομάδα μπάσκετ, που νίκησε 88-71 τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, κάνοντας στο παρκέ πολλά από αυτά που έχουν δουλέψει παίκτες και τεχνική ηγεσία στην προετοιμασία. Εμφανώς αλλαγμένη και πιο ευδιάθετη στην άμυνα η Εθνική, είχε κορυφαίους τους Ζήση, Σπανούλη, Μπουρούση και Φώτση. Αυριανή αντίπαλος η Λιθουανία (19:00), Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ιταλία (21:30) το άλλο ματς της ημέρας.

Ο αγώνας

Το γνωστό της πρόσωπο με τα πολύ καλά επιθετικά διαστήματα και τις αδυναμίες στην άμυνα εμφάνισε στο πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα η Εθνική, σε ένα ισορροπημένο γενικά παιχνίδι (11-8 στο 5΄). Οι παίκτες του Αντρέα Τρινκιέρι είχαν εμφανή διάθεση να τρέξουν στο «ανοικτό» γήπεδο, είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλας μέχρι τη τελική επιλογή του σουτ, όμως έχασαν αρκετά αμυντικά ριμπάουντ, με αποτέλεσμα οι Βόσνιοι -είχαν άστοχο Τελέτοβιτς (0/8), αλλά πολύ καλό Ντζέντοβιτς- να είναι κοντά στο σκορ. Με επιθετική αιχμή τον Μαυροκεφαλίδη και πολύ καλό δημιουργικά τον Σπανούλη, η πρώτη περίοδος βρήκε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπροστά στο σκορ με 19-15.

Στο 2ο δεκάλεπτο η Εθνική παρουσιάστηκε εμφανώς αλλαγμένη, με περισσότερη διάθεση και συγκέντρωση, έχοντας απόλυτη επιτυχία και ισορροπία και στις δύο πλευρές του παρκέ. Με ένα γρήγορο σερί 12-0 και “δράστες” τους Μπουρούση, Ζήση, Καϊμακόγλου-, η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +16 (31-15) στο 13΄. Αιτία της αλλαγής, η άμυνα –σε πολλές περιπτώσεις “ζώνη” με προσαρμογές- η οποία έδινε έξτρα ενέργεια για ορθές επιλογές στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βοσνία έμεινε για 5 λεπτά και 48 δεύτερα χωρίς καλάθι, γεγονός που σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας της Εθνικής στα δίποντα (76,2%), έγερναν την πλάστιγγα προς…Ελλάδα μεριά. Με δύο εύστοχες βολές του Σπανούλη, η διαφορά διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (38-25 2΄ 40΄΄ πριν το ημίχρονο). Ο Αντρέα Τρινκιερι με συνεχές αλλαγές διατηρούσε «φρέσκια» την Εθνική και ο Γιάννης Μπουρούσης, στην καλύτερη μέχρι τώρα εμφάνισή του στα φιλικά, έκανε ό,τι ήθελε τους ψηλούς της Βοσνίας. Κάπως έτσι, το πρώτο ημίχρονο βρήκε την Εθνική να προηγείται 44-31.

Η…διάθεση των διεθνών έπεσε στις αρχές της τρίτης περιόδου, ο Τελέτοβιτς ανέβασε ρυθμό, χωρίς όμως συνολικά η Βοσνία, να θυμίζει σε κάτι την ομάδα που πέτυχε 90 πόντους κόντρα στην Εθνική, στο προ λίγων ημερών φιλικό στη Γερμανία. Η διαφορά παρέμενε σε υψηλά επίπεδα (50-38 στο 23΄), ενώ δύο λεπτά αργότερα, έφτασε μέχρι και το +17 (55-38), με τρίποντο του Πρίντεζη. Ακολούθησε ένα επί μέρους 9-1 των Βόσνιων που πλησίασαν στους 56-47 τρία λεπτά πριν μπούμε στο 4ο δεκάλεπτο. Ο Ζήσης οργάνωνε μαεστρικά και πρόσφερε και πόντους, με αποτέλεσμα το 67-51 του 30ου λεπτού, με την Εθνική να συνεχίσει να «παράγει» ομαδικό -17 ασίστ- και σε αρκετές περιπτώσεις θεαματικό μπάσκετ.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο, οι δύο ομάδες άφησαν σε μεγάλο βαθμό κατά μέρους τις τακτικές και τη σκληρή άμυνα και προσπάθησαν να παίξουν ελεύθερο μπάσκετ προς τέρψη και του κοινού. Η Εθνική συνέχιζε να είναι παραγωγική και με τρίποντο του ανεβασμένου στο δεύτερο μέρος Φώτση, έφτασε τη διαφορά στο +20, (79-59) τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε. Στο ίδιο μοτίβο κύλησαν και τα υπόλοιπα λεπτά με το τελικό 88-71 να αποτυπώνει πλήρως την εικόνα του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 19-15, 44-31, 67-51, 88-71.

Ελλάδα (Τρινκιέρι): Μπουρούσης 10, Ζήσης 12 (1), Σπανούλης 9 (9 ασίστ), Περπέρογλου 2, Φώτσης 13 (1), Παπανικολάου 6 (1), Μαυροκεφαλίδης 8, Καϊμακόγλου 5 (1), Μπράμος 5 (1), Πρίντεζης 9 (1), Σλούκας 5, Καβαδάς 4.
Βοσνία/Ερζεγοβίνη (Πέτροβιτς): Πάσαλιτς, Μάσιτς 2, Στπάνοβιτς 4, Σούταλο 8, Ράιτ 13, Μπάβτσιτς, Γκόρντιτς 8, Κικάνοβιτς 8, Τελέτοβιτς 13, Πέρσιτς, Ντζέντοβιτς 12, Σινάνοβιτς 3.

Διαιτητές: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ντοζάι (Κροατία), Αναστόπουλος (Ελλάδα)
Θεατές: 3000

* Ένα χτύπημα από απρόσεκτη…πάσα του Φώτση δέχθηκε στο πρόσωπο ο τραυματίας στη μύτη Κώστας Καϊμακόγλου. Ο διεθνής φόργουορντ που αγωνίζεται με ειδικά προσαρμοσμένη στο πρόσωπό του προστατευτική μάσκα, αποσύρθηκε άμεσα, του τοποθετήθηκε πάγος και δεν αγωνίστηκε καθόλου στη συνέχεια.

** Εκτός δωδεκάδας έμεινε ο Ιαν Βουγιούκας.

*** Το ματς παρακολούθησε από τις εξέδρες και ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Ο άσος του Ολυμπιακού έχασε την ευκαιρία να είναι στο Ευρωμπάσκετ λόγω τραυματισμού, αλλά δείχνει εμπράκτως πόσο στηρίζει την Εθνική.

**** Στο ΟΑΚΑ έδωσαν επίσης το «παρών» οι Παναγιώτης Φασούλας –παρακολούθησε το ματς με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο-, Παναγιώτης Βασιλόπουλος και Γιάννης Αντετοκούμπο. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: