Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Μια ευκαιρία ακόμη λοιπόν…!

Για σχεδόν ένα μήνα, από τότε που μπήκαμε σε ρυθμούς αγώνων με τη Μέταλιστ, ζήσαμε μια πολύ ωραία κατάσταση, ζήσαμε πράγματα που δεν είχαμε ξαναζήσει σ΄ αυτό το βαθμό κι επιστροφή τώρα, σ΄ αυτά που είχαμε συνηθίσει. Γράφει ο Γιώργος Κουβεντίδης
Μέχρι νεωτέρας, γιατί είναι νομοτελειακό, πως ο ΠΑΟΚ αργά ή γρήγορα, θα παίξει στους ομίλους τους Τσάμπιονς Λιγκ. Διότι αργά ή γρήγορα, θα πάρει το πρωτάθλημα. Θα είναι σε ένα; Σε δύο; Σε τρία χρόνια; Θα έρθει πάντως. Το νερό άρχισε να μπαίνει στο αυλάκι (αρκεί να μην ανατινάξει κανείς το αυλάκι!).
(Στην Τούμπα ήταν ωραία γιατί ακούσαμε και τον ύμνο (στο Γκελζενκίρχεν είχε πολλή φασαρία στο γήπεδο), είδαμε και τα παιδάκια να τινάζουν το σεντόνι. Θα το ξαναδούμε, που θα πάει…)
Τώρα που τελείωσε αυτή η περιπέτεια, κατά τη διάρκεια της οποίας, σχεδόν όλα ήρθαν ζερβά για τον ΠΑΟΚ (από τις κληρώσεις, την τιμωρία της Μέταλιστ, τους τραυματισμούς της Σάλκε κ.ο.κ.) καταλήγεις εύκολα στο συμπέρασμα, ότι χάθηκε άλλη μια ευκαιρία. Ίσως η μεγαλύτερη, αλλά ΟΚ. Ούτε η πρώτη ήταν, ούτε η τελευταία, άλλωστε ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα, που συνήθισε να ζει για να χάνει ευκαιρίες.
Ο Σαββίδης δήλωσε πρωί – πρωί περήφανος για την ομάδα του και περήφανοι θα πρέπει να είναι όσοι είδαν τον ΠΑΟΚ να μάχεται μέχρι τέλους και να μην παραδίδεται, απέναντι σε μια ομάδα, που δεν είναι σε καλύτερη φάση απ΄ αυτόν, αλλά έχει μάθει να παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο κι έχει καλύτερους παίκτες. Και κυρίως, παίκτες που παίζουν στις θέσεις τους.
Ο ΠΑΟΚ το πάλεψε, δεν ήθελε και πολύ να το γυρίσει και να κάνει την μεγάλη ανατροπή, αλλά τελικώς, αποδείχτηκε ότι η καρδιά δεν ήταν αρκετή για να πάρει αυτή την πρόκριση. Έπαιξε στα όριά του (αυτή την εποχή), αλλά κι αυτό δεν ήταν αρκετό.
Αν και πολλές φορές την εξέλιξη ενός αγώνα και εν προκειμένω μια πρόκριση, την καθορίζουν και τυχαία γεγονότα (όπως για παράδειγμα το σουτ του Στοχ, που αν πήγαινε μέσα, ο ΠΑΟΚ θα περνούσε), εντούτοις πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη ευκαιρία, που παρουσιάστηκε στον ΠΑΟΚ, χάθηκε για δύο λόγους (επειδή εγώ δεν πιστεύω ότι για αποκλεισμούς και τις αποτυχίες γενικότερα, φταίει η ατυχία, οι συναστρίες κι ότι άλλο μεταφυσικό, αφαιρεί ευθύνες φυσικών προσώπων).
1ον Από τη διαχείριση που έκανε ο Στέφενς μετά το 1-1 και ειδικά μετά την αποβολή του Τζόουνς. Στο πρώτο ημίχρονο, πήγε το παιχνίδι όπως το ήθελε και το είχε σχεδιάσει. Χωρίς φάση μέχρι το 43’. Στο δεύτερο, κάτι δεν έγινε καλά. Με σκορ, που δεν σε αποκλείει (1-1), έχοντας 25 λεπτά μπροστά σου (ενδεχομένως κι άλλα 30 στην παράταση), δεν επιτρέπεται να δεχτείς δύο γκολ στην κόντρα στο ανοιχτό γήπεδο από ομάδα που παίζει με 10 παίκτες. Κατά δεύτερο λόγο, δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να βγουν μαζί Σαλπιγγίδης και Αθανασιάδης για να μπουν Νέσιντ και Ολίσε. Δεν είδα λογική σ΄ αυτό. Βεβαίως, την ώρα που συνέβησαν όλα αυτά, ο Στέφενς ήταν στην κερκίδα, γιατί αποβλήθηκε και δεν μπορούσε να παρεμβαίνει στο παιχνίδι από τον πάγκο. Δικό του λάθος και του χρεώνεται. Όπως ακριβώς του πιστώνεται, η καλή αγωνιστική φιλοσοφία που περνά στον ΠΑΟΚ, όπως του πιστώθηκε το κοουτσάρισμα στο πρώτο παιχνίδι, του χρεώνεται και ότι του αναλογεί από το δεύτερο ημίχρονο και τον αποκλεισμό.
2ον Από το γεγονός ότι, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στη ρεβάνς με τη Σάλκε, αυτό που έγινε αυτό το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ δεν το λες και «σχεδιασμό». Είναι απαράδεκτο στο παιχνίδι της ζωής σου, να παίζεις με αριστερό μπακ τον Σκόνδρα, δεξιό τον Κίτσιου (φιλότιμος, μαχητής και χρήσιμος, αλλά όχι αξιόπιστος δεξιός μπακ ακόμη) και δύο στόπερ, που ο ένας είναι ο καλύτερός σου χαφ κι ο μόνος χαφ σου που σκοράρει, όταν ανεβαίνει, κι ο άλλος άπειρος, αργός και με ένα παιχνίδι το χρόνο στην Μπενφίκα.
Δεν είναι τυχαίο, που ο ΠΑΟΚ έχει δεχτεί 7 γκολ σε 4 ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σ΄ αυτό το επίπεδο, τη διαφορά την κάνουν οι άμυνες. Και στο παιχνίδι με τη Σάλκε ένα λάθος, από τον Σκόνδρα συν την αδράνεια των στόπερ, που άφησαν τον Σάλαϊ να βγει μπροστά τους, έφτανε για να γίνει το κακό στο 43’ και να αλλάξει η μορφή ενός αγώνα, που ως τότε ήταν «ύπνε που παίρνεις τα παιδιά, έλα πάρε και τούτο». Όπως ακριβώς βόλευε τον ΠΑΟΚ.
Αυτοί οι παίκτες που παίζουν σήμερα στην άμυνα, μπορεί μελλοντικά να διαπρέψουν σ΄ αυτές τις θέσεις. Σήμερα δεν διαπρέπουν και είναι εγκληματικό να γίνονται πειράματα και αλχημείες, στα πιο σημαντικά ματς της σύγχρονης ιστορίας του ΠΑΟΚ. Του φορτωμένου στο χρήμα ΠΑΟΚ. Όχι του ΠΑΟΚ του Γούμενου. Ο ματσωμένος ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να βρει αμυντικούς που να του κάνουν τη δουλειά ένα ολόκληρο καλοκαίρι! Δεν μπόρεσε να βρει πιο αξιόπιστες επιθετικά λύσεις από τους Νέσιντ και Ολίσε…
Δεν ξέρω τι ΠΑΟΚ «σχεδίασαν» αυτοί, που τον «σχεδίασαν» και τι ακριβώς είχαν στο μυαλό τους, αλλά μεγάλη ομάδα, με μέτριους ή αμφιβόλου αξίας και αποδοτικότητας παίκτες, δεν φτιάχνεις. Αυτό είναι δεδομένο.
Γι΄ αυτό τον περίφημο «σχεδιασμό» έχουν ειπωθεί πολλά και θα ειπωθούν ακόμη περισσότερα. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι όλοι (ακόμα κι αυτοί που βρίζουν όσους κάνουν κριτική για προφανή πράγματα!) μετράνε κενά στο ρόστερ στις 28 Αυγούστου, ενώ έχουν γίνει 7-8 μεταγραφές, και τώρα τρέχουν οι αρμόδιοι να κλείσουν παίκτες, δείχνει και για τι «σχεδιασμό» μιλάμε.
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι παρακαλάνε να βρεθεί μια ομάδα να μαζέψει τον Λόπεθ και να ξεφορτωθούν το ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ συμβόλαιο, που του έκαναν, δείχνει και την ποιότητα του «σχεδιασμού».
(Κάποια στιγμή, γύρω στις 18-19 Ιουνίου κάποιος έλεγε κάποια πράγματα για τον Λόπεθ, τότε βρίζατε και απαξιώνατε. Βρίστε και απαξιώστε και τώρα, ξερόλες και στημένοι).
Σ΄ αυτόν τον «σχεδιασμό» πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί δεν θέλησε να συμμετάσχει ο Στέφενς. Ένα μέρος του προβλήματος και του λάθους, είναι το γεγονός ότι ο προπονητής έκλεισε αργά και σχεδόν τις μισές επιλογές, τις βρήκε. Στην πορεία, όταν είδε ότι δεν του έκαναν, τις άφησε στην άκρη (πιο ξεκάθαρος δεν μπορούσε να γίνει). Παρόλα αυτά, δεν έγινε πιεστικός για διορθωτικές κινήσεις. Κι έτσι, έφτασε η κατάσταση, εδώ που έφτασε.
Τι μπορεί να αλλάξει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, που τελειώνουν οι μεταγραφές; Πολλά ή λίγα πράγματα; Και πως θα βρεις μέσα σε 5-6 μέρες τους παίκτες, που σου λείπουν, και δεν μπόρεσες να βρεις ένα ολόκληρο καλοκαίρι;
Θέλεις έναν στόπερ ολκής, που θα σου δίνει σιγουριά και ποιότητα, που θα δώσει την ευκαιρία στον προπονητή, όταν το κρίνει, να βάζει τον Κατσουράνη να παίζει στη θέση του. Κάτι που ήθελε να κάνει στο Γκέλζενκίρχεν, γιατί έτσι την είδε, αλλά τελικά ξεκίνησε τον Λόρενς γιατί δεν είχε στόπερ κι άφησε τον Κατσουράνη πίσω.
Θέλεις έναν αριστερό μπακ, γιατί ο Λίνο δεν είναι βιονικός κι ο Στέφενς κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει τον Σπυρόπουλο.
Θέλεις ένα χαφ, που θα κάνει τη λάντζα σε πιο υψηλές ταχύτητες και θα βοηθά στην ανάπτυξη. Φάνηκε και με τη Σάλκε, ότι σ΄ αυτό το επίπεδο, πρέπει να μάθεις να παίζεις σε ψηλότερο τέμπο.
Μπορεί να θέλεις και τίποτα άλλο… Θέλεις αρκετά πράγματα, για να είσαι ανταγωνιστικός στο υψηλό επίπεδο του Γιουρόπα Λιγκ και να πεις ότι έχεις καλύτερο ρόστερ από τον Ολυμπιακό. Που σήμερα δεν έχεις.
Τρέχα, λοιπόν, να βρεις ότι σου λείπει, μέσα σε 5-6 μέρες. Εύκολο είναι; Και πως μπορείς να πάρει σωστές αποφάσεις, όταν λειτουργείς μ΄ αυτή την πίεση του χρόνου;
Είναι κρίμα αυτό, που συμβαίνει, σε μια εποχή, που το οικονομικό δεν είναι τροχοπέδη. Ο Σαββίδης έχει βάλει του κόσμου τα λεφτά μέσα σε ένα χρόνο, το μπάτζετ εκτινάχτηκε, και κάποιοι τον αποκαλούν σπάγγο, γιατί οι επιλογές που έγιναν, ήταν ως επί το πλείστον από μέτριες ως κακές.
Ξέρετε ποιο ακριβώς είναι το κρίμα; Ότι ο ΠΑΟΚ, που ευνοήθηκε από τις συγκυρίες έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να ζήσει την εμπειρία των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ξέρετε ποιο άλλο είναι το κρίμα; Το ότι τη μεγάλη χαρά που περιμένετε, θα μπορούσατε να τη ζήσετε φέτος. Δυστυχώς, δεν το βλέπω, διότι όπως είναι σήμερα η ομάδα, θα έχει κι άλλους «Παναιτωλικούς». Θα χρειαστεί, λοιπόν, λίγο υπομονή ακόμα…
Πηγή: paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: