Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ο Πανιώνιος αγοράζει φτηνά και πουλάει ακριβά...!!

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για το deal της μεταγραφής του Αγραβάνη στον Ολυμπιακό και τη στροφή που πρέπει να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» στους νεαρούς Έλληνες παίκτες.
Πόσα χρήματα έδωσε ο Πανιώνιος για να πάρει τον Δημήτρη Αγραβάνη; Συνολικά 17.000 ευρώ. Πόσα θα βάλει στο ταμείο του όταν ολοκληρωθεί η μεταγραφή στον Ολυμπιακό; Κοντά στα δεκαπλάσια, δηλαδή 150.000 ευρώ!
Θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να είχε πάει ένα χρόνο πριν, να είχε δώσει τα 17 χιλιάρικα και να μην χρειαστεί να ξοδευτεί. Όμως δεν μπήκε σε αυτή τη διαδικασία. Και μην πει κανείς ότι φέτος έγινε γνωστός ο Αγραβάνης. Οσοι ασχολούνται με τις μικρές Εθνικές ή βλέπουν παιδικά και εφηβικά, τον γνώριζαν καλά. Γι αυτό και πήγε και τον πήρε ο Πανιώνιος και μάλιστα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος του έδωσε χρόνο συμμετοχής, μόλις ανέλαβε τους κυανέρυθρους.
Εννοείται πως το ξεπέταγμα του Αγραβάνη έγινε φέτος λόγω της συμμετοχής του στην Α1 και η φιλοσοφία του Πανιωνίου τον βοήθησε σε αυτό, όμως από την άλλη ο Ολυμπιακός έδωσε τα δεκαπλάσια χρήματα. Θα μπορούσε να τον είχε πάρει - όπως έκανε με τον Γεωργάκη - για τις προπονήσεις ή ακόμα καλύτερα να τον έδινε δανεικό για έναν χρόνο σε ομάδα Α1... Οπως είχε κάνει με τον Κώστα Σλούκα το 2008. Οπως έκανε και με τον Κατσίβελη ή τον Παπανικολάου. Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Γιαννάκης στο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό είναι ότι δεν κοίταξε το μέλλον. Δικές του εισηγήσεις ήταν οι μεταγραφές ταλέντων από τις μικρές Εθνικές...
Βέβαια οι ερυθρόλευκοι επί "Δράκου" είχαν δίπλα τους και τον Βασίλη Καββαδά αλλά ποτέ δεν τον... είδαν, όμως αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε με πολύ λίγα λεφτά να μαζεύει ταλέντα από όλη την Ελλάδα και να μην χρειάζεται να ξοδεύει όταν μεγαλώνει η αξία τους. Κάποτε οι Αγγελόπουλοι δεν νοιάζονταν για τα λεφτά, τώρα όμως τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα έχουν αλλάξει. Από εδώ και πέρα, τη διαφορά θα την κάνει όποιος πληρώνει λίγα και επενδύει σε κάτι με προοπτική.
Ποιος είναι ο τελευταίος παίκτης που έπαιξε στην εφηβική ομάδα των ερυθρολεύκων και στη συνέχεια στην ανδρική; Ο Γιώργος Πρίντεζης... Αποκτήθηκε στα 15 του, όταν ο Ολυμπιακός έψαχνε σε όλη την Ελλάδα για ταλέντα και εν τέλει έπαιξε σε υψηλό επίπεδο. Τα επόμενα χρόνια οι ερυθρόλευκοι σταμάτησαν να ασχολούνται, έχοντας στο μυαλό μόνο τα μεγάλα συμβόλαια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χαραλαμπόπουλος, ο Παπαγιάννης, ο Διαμαντάκος θα μπορούσαν να ανήκουν τώρα στον Ολυμπιακό, αλλά ο καθένας για διαφορετικούς λόγους βρίσκεται αλλού... Ο Χαραλαμπόπουλος και ο Διαμαντάκος, μάλιστα παίζουν από το καλοκαίρι του 2012 στον Παναθηναϊκό, που από το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να ασχοληθεί και με την επόμενη μέρα. Κάτι που δεν έκανε ποτέ επί Ομπράντοβιτς.
Είναι, λοιπόν, γίνεται σαφές ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να στρέψει την προσοχή προς τα κάτω, όπως το ίδιο πρέπει να κάνουν όλες οι ομάδες της Α1. Η Ελλάδα παράγει συνέχεια παίκτες και τα τελευταία χρόνια η... σοδειά μεγαλώνει. Η Εθνική Νέων (5η στην Ευρώπη) έχει παίκτες ικανούς να πρωταγωνιστήσουν, η παίδων (μπήκε ήδη τετράδα) το ίδιο, ακόμα και η Εφήβων (βγήκε 11η), έχει παιδιά με προοπτική. Ενας απ' αυτούς, ο Σταμάτης, ανακοινώθηκε από τον Πανιώνιο... Στα 17 του έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα στην καριέρα του και ο Λιανός έδωσε 20.000 ευρώ για να τον πάρει. Σε δυο-τρία χρόνια, θα τον πουλήσει κι αυτόν στη δεκαπλάσια τιμή, διότι βλέπει πιο μπροστά... Αν μάλιστα είχε χειριστεί πέρυσι πιο έξυπνα την υπόθεση Καββαδά, θα είχε βγάλει και από εκεί πολλά χρήματα. Οπως και να έχει, όμως, ο Πανιώνιος επενδύει και κερδίζει απ' αυτό (άλλο που προέκυψε η παράπλευρη απώλεια με τον Τολιόπουλο, που έχει άμεσα συνάρτηση με την μεταγραφή Σταμάτη. Παίζουν στην ίδια θέση, έχουν ακριβώς την ίδια ηλικία).
Θα μπορούσαν να το κάνουν πολλές ομάδες αυτό, μα κυρίως οι "αιώνιοι" που έχουν περισσότερα χρήματα απ' όλους τους άλλους. Με 100.000 ευρώ - ίσως και λιγότερα - μπορείς να αγοράσεις ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στις μικρές ηλικίες (κάτω των 18), να δημιουργήσεις το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα και να περιμένεις... Για να καταλάβατε, στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, 100.000 ευρώ κοστίζουν ο 13ος και 14ος παίκτης... Και για να μην τους βάζουμε όλους στην ίδια θέση, αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Παναθηναϊκός είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τον Ολυμπιακό σε τούτο τον τομέα, με τις κινήσεις που έκανε πέρυσι. Μπορεί να του βγουν, μπορεί και όχι... Αλλά ακόμα κι αν δεν του βγουν, το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: