Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Η δικαίωση του ΠΑΟΚ!!

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για την απόφαση της UEFA για τη Μέταλιστ και τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα ο ΠΑΟΚ.
Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τη συμμετοχή της στα πλει οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ΑΨΟΓΟΣ. Όχι, ότι δεν δικαιούταν ο ΠΑΟΚ να πάρει τη θέση των Ουκρανών από τη στιγμή που τιμωρήθηκαν, αλλά ξέρετε ότι οι αποφάσεις της ΟΥΕΦΑ δεν είναι και τόσο… αντικειμενικές. Οι… εκλεκτοί της Νιόν όπως είναι γνωστό δρουν και αποφασίζουν ανεξέλεγκτα, και κάλλιστα θα μπορούσαν να λάβουν μια απόφαση που όλοι θα διαβάζαμε και ελάχιστοι θα καταλάβαιναν ή θα μπορούσαν να εξηγήσουν.
Μια απόφαση δηλαδή που θα άφηνε τον Δικέφαλο παραπονούμενο γιατί δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Έχουν τον τρόπο να «μαγειρεύουν» τις αποφάσεις και να τις πασάρουν όπως τους βολεύει κατά περίπτωση οι αξιωματούχοι της ΟΥΕΦΑ.
Πολλές φορές οι επιτροπές της ευρωπαικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας έχουν κατηγορηθεί για αδιαφανείς διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τόσο τις ομοσπονδίες των χωρών όσο και τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από ιδρύσεως της σχεδόν η ΟΥΕΦΑ έχει μόνιμη εξουσιοδότηση από τις ομοσπονδίες- μέλη της προκειμένου να αποφασίζει για τις τύχες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου χωρίς να λογοδοτεί.
Δεν σκοπεύω να κάνω καμία βαθυστόχαστη ανάλυση περί του τι εστί ΟΥΕΦΑ. Οι… ψιλιασμένοι ξέρουν πολύ καλά ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στους διαδρόμους των γραφείων στη Νιόν –αναλόγως με το… βάρος των τηλεφωνημάτων που δέχονται οι κατά καιρούς υπεύθυνοι- και οι ανυποψίαστοι απλά έχουν αντιληφθεί ότι ισχύει ο νόμος του ισχυρού.
Ο ΠΑΟΚ πέτυχε μια μεγάλη νίκη χωρίς να είναι ισχυρός. Σχεδόν όλες οι αποφάσεις που τον αφορούσαν στο παρελθόν και σχετίζονταν με την ΟΥΕΦΑ ήταν εναντίον του. Αυτή τη φορά ομολογώ ότι η ΠΑΕ λειτούργησε άκρως επαγγελματικά κι εντυπωσιακά. Ο ΠΑΟΚ δεν ζήτησε την εύνοια της ΟΥΕΦΑ. Ούτε χάρη ζήτησε, ούτε να αδικηθεί άλλη ομάδα. Ζήτησε να πάρει τη θέση της ομάδας που τιμωρήθηκε λόγω εμπλοκής σε στημένους αγώνες.
Η επιτυχία του Δικεφάλου οφείλεται στον εκπληκτικό χειρισμό της υπόθεσης από τη νομική υπηρεσία της ΠΑΕ και στην επιμονή του Ζήση Βρύζα να ταξιδέψει πριν από λίγες ημέρες στη Νιόν και να συζητήσει σοβαρά και διεξοδικά το θέμα με υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΥΕΦΑ. Κάθε κίνηση της νομικής υπηρεσίας του ΠΑΟΚ και του προέδρου της ήταν καλά μελετημένη. Χωρίς υπερβολές, χωρίς κραυγές και απειλές η ΠΑΕ ΠΑΟΚ διεκδίκησε το δίκιο της και το πέτυχε με συντονισμένες κινήσεις. Όπως ακριβώς δηλαδή κινούνται εδώ και χρόνια μεγάλα ευρωπαϊκά club που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις.
Υ. Γ. 1 Κατά την άποψη μου κακώς τιμωρείται τώρα η Μέταλιστ, για μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2.008. Είναι τουλάχιστον αστείο να προκύπτει απόφαση μετά από 5 χρόνια αλλά δεν ευθύνεται ο ΠΑΟΚ γι αυτό. Την ευθύνη για την αστειότητα φέρουν ακέραιη η ΟΥΕΦΑ και το CAS. Απλά ο Δικέφαλος ευνοήθηκε –με δεδομένο ότι αγωνιστικά αποκλείστηκε- από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν χωρίς να έχει καμία απολύτως σχέση με τις εξελίξεις που τις προκάλεσαν.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: