Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

«Έναν Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή»

Οι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά οι φιλοδοξίες δεν σταματούν. Ο Γιάννης Αναστασίου ξεκαθαρίζει πως μέσα από σκληρή δουλειά, στόχος είναι να δημιουργήσει τον Παναθηναϊκό που θα πρωταγωνιστεί.

«Έναν Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή»
«Χτίζει» τον δικό του Παναθηναϊκό, αλλά παραμένει «προσγειωμένος». Ο Γιάννης Αναστασίου δύο ημέρες πριν την πρεμιέρα του τριφυλλιού στη Σούπερ Λίγκα με τον Παναιτωλικό, μιλάει για όλα τα «φλέγοντα» θέματα.

Από τους στόχους που βάζει για τη νέα σεζόν –σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο-, για το εναρκτήριο παιχνίδι με τους Αγρινιώτες, αλλά και το «παράθυρο» -εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου- για μεταγραφές.

Αναλυτικά, όσα είπε στην κάμερα της NOVA:

Αρχίζει η σεζόν και το παιχνίδι με Παναιτωλικό είναι το πρώτο σας επίσημο ως πρώτος προπονητής, σε ένα ιστορικό γήπεδο. Ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας, πριν από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος;

Είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί. Το μόνο που ενδιαφέρει εμένα και το υπόλοιπο τιμ αυτή τη στιγμή, είναι η ομάδα να είναι έτοιμη και να είναι αυτή που θέλουμε στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό. Οπότε τα προσωπικά τα αφήνουμε στην άκρη και κοιτάμε την ομάδα.

Σε τι κατάσταση είναι η ομάδα σας; Πως μπαίνει σε αυτό το πρωτάθλημα; Πολλές αλλαγές, νέοι παίκτες, νέο τεχνικό επιτελείο...

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο σωστό δρόμο, βαδίζουμε εκεί που θέλουμε... Είχαμε αρκετά φιλικά θα έλεγα, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε καλύτερη εικόνα για τους παίκτες που ήρθαν από την Ακαδημία, για τα δικά μας τα παιδιά. Υπήρξαν οι προσθήκες κάποιων παικτών, ενώ τις τελευταίες ημέρες έλειψαν οι τέσσερις διεθνείς με την Εθνική Ελπίδων. Δεν έχουμε δουλέψει συνεχόμενα με όλο το γκρουπ παικτών, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια πράγματα. Αλλά αυτοί που είμαστε, προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό και νομίζω ότι την Κυριακή ο καθένας που θα είναι στο γήπεδο, είτε αυτοί που θα βρίσκονται στον πάγκο ή στην κερκίδα, θα βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομάδα, για να έχει το αποτέλεσμα που χρειάζεται.

Θεωρείτε ότι η ομάδα σας χρειάζεται λίγο χρόνο; Μιλάμε για ένα νέο σύνολο ποδοσφαιριστών, αρκετοί οι νεοαποκτηθέντες και τα παιδιά που προέρχονται από τις Ακαδημίες. Χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει η απαραίτητη "χημεία";

Σίγουρα χρειάζεται χρόνο η ομάδα. Είναι κάτι καινούργιο και δεν μπορεί αυτό το κάτι καινούργιο να είναι όπως πρέπει από τη μια στιγμή στην άλλη. Σίγουρα θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση, μέχρι να σταθεροποιηθεί η απόδοση της ομάδας και να αποκτήσουμε διάρκεια. Αυτός ήταν και ο λόγος που κάναμε πολλά φιλικά, αλλά δεν έχουμε δουλέψει με όλο το γκρουπ συνεχόμενα και είναι πολύ δύσκολο για την ομάδα, να βγάλει κάποια πράγματα. Το καλό είναι ότι όλοι λίγο- πολύ ξέρουν τη φιλοσοφία μας, ξέρουν τον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε... Απλά πρέπει να γνωρίσει ο ένας τον άλλον και να αποκτήσει η ομάδα την απαιτούμενη "χημεία", ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε στο γήπεδο καλύτερα και πιο εύκολα τα πράγματα που ζητάμε.

Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ιστορία και όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι "καταδικασμένος" από την ιστορία του να πρωταγωνιστεί. Φέτος έχουν αλλάξει πάρα πολλά, έχει πέσει πολύ το μπάτζετ, υπάρχουν νέα παιδιά στην ομάδα. Ποιος είναι ο ρεαλιστικός στόχος για την εφετινή σεζόν;

Είναι αυτό που είχα πει από την αρχή. Σίγουρα ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα, η οποία είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Ο Παναθηναϊκός να πρωταγωνιστεί. Από την άλλη το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τα πάντα και έχει περιοριστεί το μπάτζετ, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις στόχους. Για εμάς υπάρχει στόχος και είναι να παίζουμε κάθε παιχνίδι για να το κερδίζουμε. Από εκεί και πέρα, στο τέλος της σεζόν, θα δούμε που θα έχουμε τερματίσει, αλλά ο στόχος αυτής της ομάδας θα είναι να παλεύει σε κάθε παιχνίδι και να προσπαθεί να κερδίσει, όποιος και αν είναι ο αντίπαλος. Είτε παίζουμε με τον Παναιτωλικό, είτε με τον Ολυμπιακό. Απέναντι στον οποιονδήποτε αντίπαλο.

Στο βάθος του μυαλού είναι η κατάκτηση ενός τίτλου ή θα είστε ευχαριστημένος με την έξοδο στην Ευρώπη και μια θέση στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος, καθώς την περσινή σεζόν ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός πλέι οφ;

Δεν θα ήθελα να το προσδιορίσω, γιατί νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να προσδιορίσουμε αυτό το στόχο. Το σημαντικό για εμάς είναι να είμαστε αυτοί που πρέπει και να ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα όπως πρέπει. Και όπως είπατε πριν, ο Παναθηναϊκός είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί. Οπότε, για εμάς το σημαντικό είναι η ομάδα να βρίσκεται στην κατάσταση που θέλουμε, να προσπαθεί σε κάθε παιχνίδι να κερδίζει τον κάθε αντίπαλο και όπως είπα, στο τέλος της σεζόν θα δούμε. Είναι εύκολο να πούμε, θέλουμε αυτό, θα πετύχουμε εκείνο ή είμαστε ικανοποιημένοι με το άλλο. Νομίζω πως όταν αγωνίζεσαι σε ομάδα υψηλού επιπέδου, όπως είναι ο Παναθηναϊκός, δεν πρέπει ποτέ να είσαι ικανοποιημένος. Και ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής.

Άρα το μίνιμουμ των στόχων είναι η έξοδος στην Ευρώπη;

Όπως είπα, δεν θα ήθελα να το προσδιορίσω. Νομίζω ότι είναι σαφές αυτό που είπα. Είσαι καταδικασμένος να πρωταγωνιστείς και δεν πρέπει ποτέ να ικανοποιείσαι με τα λίγα.

Παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ζήσατε την ατμόσφαιρα στο "Απόστολος Νικολαΐδης στο πρόσφατο φιλικό με τη Λάτσιο, αναμένεται αρκετός κόσμος την Κυριακή... Είναι η πρώτη αγωνιστική, οι ομάδες ακόμα δεν έχουν βρει τα πατήματα τους, είναι λογικό και οι παίκτες να μην είναι απόλυτα έτοιμοι στην πρεμιέρα... Τι παιχνίδι περιμένετε απέναντι σε μια ομάδα που επέστρεψε στη Σούπερλιγκ;

Σίγουρα το πρώτο παιχνίδι είναι το πιο δύσκολο και το ξεκίνημα για κάθε ομάδα είναι πάντα δύσκολο. Πόσο μάλλον, για μια ομάδα που αγωνίζεται εντός έδρας και έχει την πίεση για να κερδίσει. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια πράγματα και κάποια στοιχεία που θέλουμε στο γήπεδο. Και αυτά τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει η ομάδα. Από εκεί και πέρα, είναι ένα παιχνίδι πρεμιέρας, θα είναι ίσως λίγο "σφικτό", ίσως με όχι καλό ρυθμό, αλλά εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον πιο γρήγορο ρυθμό, για να μπορέσουμε να έχουμε το παιχνίδι που θέλουμε.

Έχετε διαμορφώσει εικόνα για τον Παναιτωλικό, από όσα έχετε δει από τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας;

Ναι, έχω εικόνα από τον Παναιτωλικό. Τον έχουμε παρακολουθήσει, έχω δει αρκετές φορές παιχνίδια του στο βίντεο, έχουμε αρκετές αναφορές και εκθέσεις για την ομάδα του Παναιτωλικoύ και έχουμε συνολική εικόνα.

Τι περιμένετε από τον αντίπαλο;

Βασικά περιμένω από εμάς. Χωρίς να θέλω να μειώσω τον αντίπαλο, δεν μας ενδιαφέρει τόσο ο αντίπαλος. Με ενδιαφέρει η δική μας ομάδα, να κάνουμε αυτά που πρέπει και αν γίνεται αυτό, νομίζω ότι θα έχουμε θετική κατάληξη. Και αυτό γιατί νομίζω ότι εξαρτάται πιο πολύ από εμάς.

Ο Ζέκα θα απουσιάσει την Κυριακή, ο Μπεργκ δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμος... Σας προβληματίζει;

Κάθε παίκτης είναι σημαντικός γι' αυτή την ομάδα, αλλά πάνω απ' όλα είναι η ομάδα. Και αυτό που έχουμε ως αρχή και ως φιλοσοφία, είναι ότι αυτή η ομάδα θα στηρίζεται πλέον στο σύνολο και όχι σε άτομα. Σίγουρα είναι σημαντικοί παίκτες για την ομάδα, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι άλλοι παίκτες που περιμένουν την ευκαιρία τους και θέλουν να δείξουν ότι αξίζουν κάτι καλύτερο. Και μάθαμε από την αρχή της σεζόν, ότι αυτοί είμαστε, με αυτούς θα πάμε και όσοι είναι 100% έτοιμοι θα μπουν στο γήπεδο και θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για την ομάδα, για τους συμπαίκτες τους και για τον κόσμο. Για εμάς αυτό μετράει.

Μένουν άλλες δύο εβδομάδες για να τελειώσει η μεταγραφική περίοδος. Θα υπάρξει κι άλλη μεταγραφική κίνηση ή επικεντρώνεστε στο υπάρχον ρόστερ και αν προκύψει κάτι στην πορεία, τότε καλώς...

Έχουμε ένα γκρουπ παικτών, είναι αρκετά μεγάλο το ρόστερ αυτή τη στιγμή- 24 άτομα συν τους τέσσερις τερματοφύλακες- δουλεύουμε με αυτούς και αυτοί είμαστε. Σίγουρα θα πρέπει να δούμε και τα οικονομικά μας πως είναι και αν η διοίκηση εκτιμήσει πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση, θα γίνει. Πάντως τη δεδομένη στιγμή, το μυαλό μου και το σώμα μου είναι στους παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα και αυτό που θέλουμε είναι να τους βελτιώσουμε και να τους κάνουμε καλύτερους.

Είχατε μεγαλύτερη αγωνία όταν κάνατε το ποδοσφαιρικό σας ντεμπούτο με τον ΠΑΣ Πρέβεζα ή τώρα που κάνατε ντεμπούτο στον πάγκο του Παναθηναϊκού;

Με έφερες πολλά χρόνια πίσω... Δεν θυμάμαι καθόλου εκείνη τη στιγμή, αλλά ειλικρινά δεν έχω καθόλου άγχος και καθόλου αγωνία, γιατί έχω εμπιστοσύνη στα παιδιά, ξέρω τι μπορούν να κάνουν και αυτοί οι ίδιοι ξέρουν τι μπορούν να κάνουν και υπάρχει αυτό το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Νομίζω ότι και αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, για να χαμογελάσει ο κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: