Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Θα το θυμάμαι επειδή λείπει η ΑΕΚ!

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει γιατί το εφετινό πρωτάθλημα θα είναι πιο ενδιαφέρον από το περυσινό, παρά το «στίγμα» της απουσίας της ΑΕΚ… 
Tα περίμενα χειρότερα να σας πω την αλήθεια μου. Με τον Παναθηναϊκό σε περίοδο μνημονίου, τον Ολυμπιακό να μην κάνει… ανοίγματα (τα 2,2 εκατ. ευρώ του Αμπντούν πήγαν σε Μονακό και Χετάφε για Μετζανί και Τόρες, Σαβιόλα – Τσόρι - Βάις ελεύθεροι, Ρομπέρτο – Κάμπελ δανεικοί), τον Σαββίδη να είναι στα οικονομικά του πολύ πιο μετρημένος απ’ ότι στα λόγια του (σωστά και οι δύο δεν σκορπούν λεφτά, αλλά ψάχνουν την ισορροπία), τον ΟΠΑΠ να κόβει χρήματα, τις χορηγίες να ψαλιδίζονται σε όλους, τα εισιτήρια διαρκείας να μειώνονται, δεν περίμενα τόσο «γεμάτη» μεταγραφική περίοδο. Το πρωτάθλημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό από την περυσινή σεζόν και σίγουρα πιο ενδιαφέρον. Διότι έχει πολλά καινούρια πρόσωπα!
Μετρήστε μόνο τα πέντε «φαβορί» για τις ευρωπαϊκές θέσεις: Σαβιόλα, Βάις, Τσόρι, Μετζανί, Ρομπέρτο, Κάμπελ, Ολαϊτάν, Σαλίνο και τουλάχιστον άλλος ένας (πιθανότατα δύο) καινούριοι στον πρωταθλητή. Στοχ, Λούκας, Νέτσιντ, Βίτορ, Λόπεθ, οι δυο διεθνείς από την ποδοσφαιρομάνα Νέα Σμύρνη που έχει σκορπίσει παντού τα «παιδιά» της (Τζιόλης – Σπυρόπουλος), ο Σκόνδρας και… έρχεται και ένας σπουδαίος χαφ μαθαίνω στην Τούμπα.
Μπεργκ, Μπαϊράμι,Σίλντεφελντ, Αμπεϊντ, Μέντες, Νάνο, και οι Κουτρουμπής- Καρέλης σε έναν ολοκαίνουριο Παναθηναϊκό, όπου «καινούριοι» για το κοινό είναι και ο… Καπίνο και ο Μαρινάκης και ο Ντίνας και… όλοι. Και ο Ατζαγκούν που είναι στον δρόμο, ίσως και ο Πράνιτς. Αμ ο Αστέρας; Εχασε πολλούς μετά τη «σφαγή» στον τελικό: Φούλοπ, Σανκαρέ, Ράγιος, Περόνε, σμπαραλιάστηκε η σπονδυλική στήλη του. Και Αλβαρες και Φραγκουλάκη και Καλατζή. Αλλά… Γκοϊάν δεν υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ντελγάδο, Γκρατσίνι, Μπαράλες και ο γκολκίπερ Ντάνι Ερνάντεθ είναι γοητευτικά ερωτηματικά, Ζησόπουλο, Λισγάρα, Μουνάφο τους ξέρουμε.
Οσο για τον Ατρόμητο; «Παπ», Ούμπιντες, Σηφάκης, Γεωργίου, Αρκούδας, ίσως και ένας επιτελικός επιπλέον… Εχει και τον Ναπολεόνι που είναι στα πιτς, έχει και Δημούτσο – Ιγκλέσιας – Πίτου – Μπρίτο, έχει και τους καλούς στόπερ και «ψημένους» πλέον πιτσιρικάδες. Από το «Top-5», έκανε τις λιγότερες αλλαγές. Και ουσιαστική απώλεια είναι μόνο του κάπτεν Σκόνδρα. Που δεν αντικαταστάθηκε επάξια (με τον Αρκούδα στο ρόστερ, με τον Νάστο βασικό δεξιό μπακ…). Ούτε ο ΠΑΟΚ που έχει τον κατά τεκμήριο κορυφαίο προπονητή της Λίγκας αυτή τη στιγμή άλλαξε θεαματικά. Ισως γι’ αυτό να αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες (και όχι… «σβηστά και εύκολα» όπως φάνηκε στους περισσότερους εκ των αποτελεσμάτων) από τη Μέταλιστ.
Οι οπαδοί του ΟΣΦΠ, του ΠΑΟ και του Αστέρα καλούνται να είναι πολύ πιο υπομονετικοί με τις ομάδες τους. Να έχουν λιγότερες απαιτήσεις από του ΠΑΟΚ και ειδικά από του Ατρόμητου. Ο «Δικέφαλος» έχει και επίσημα, υψηλού επιπέδου ματς στα πόδια του, ο Παράσχος είναι ο μοναδικός προπονητής της Λίγκας που έχει το ρόστερ έτοιμο από τον… Ιούνιο, όταν οι άλλοι δεν είχαν ακόμη αρχίσει τις μεταγραφές!
Δεν είναι, όμως, μόνο οι «πέντε» και τα καινούρια μέλη τους που προσελκύουν το ενδιαφέρον. Είναι και ότι δυο ομάδες με πιστό και δυναμικό κοινό, ο Αρης και ο ΟΦΗ, θεωρώ πως δεν θα έχουν στόχο την… αποφυγή του υποβιβασμού όπως πέρυσι, αλλά θα κοιτάξουν ψηλότερα και θα αποδώσουν καλύτερα. Υπό (αρκετές) προϋποθέσεις μπαίνουν στην οκτάδα, ίσως να διεκδικήσουν και Ευρώπη! Γουστάρω και τον Δερμιτζάκη και τον Χατζηνικολάου.
Είναι ότι οι τρεις από τη Football League έρχονται φουριόζες. Για διαφορετικούς λόγους. Ο Απόλλων λόγω των μεταγραφών του (Γκουέλα, Ζουέλα, Αλβαρες, Μπλάζεκ, αλλά και Τζόρβας – «Πετρό» και Μίνγκας – Αργυρόπουλος που προέρχονται από πολύ καλές σεζόν σε Πανθρακικό και Εργοτέλη αντίστοιχα και Κόρμπος και Παντελιάδης). Ερωτηματικό τεράστιο οι ξένοι, έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στους Ελληνες, ζητούμενη η «χημεία».
Ο Παναιτωλικός λόγω του Μάκη Χάβου, της δυναμικής του συλλόγου συνολικά (κοινό, εγκαταστάσεις, προπονητικό), κυρίως λόγω των ελάχιστων απωλειών (ουσιαστικά μόνο ο Φαβάλι), και της ενίσχυσης με παίκτες που επέλεξε ο κόουτς (Καλί, Ιωάννου, Καλογέρης από Βέροια, Πόι από Λεβαδειακό, στοίχημα ο Γοδόι στη μεσαία γραμμή και ο Γκάλο από την Μπράγκα ως δεξιός μπακ και χαφ). Κράτησε τον περυσινό κορμό του εντυπωσιακού β΄ γύρου μετά τις μαζικές αλλαγές τον Γενάρη (Μπελόν, Μπόγιοβιτς, Τζούνιορ) και φορτσάρει, αν και ξεκινά με πολλές απουσίες αύριο στη Λεωφόρο. Αν ήταν και ο (χαμένος στο… διάστημα ψάχνοντας ομάδα α λα Τζιμπούρ, ψάχνουν να τον βρουν!) Μίρνες Σίσιτς…
 Η Καλλονή; Βασικά λόγω του προπονητή της. Ο Γιάννης Ματζουράκης δεν είναι ούτε «χθεσινός», ούτε τυχαίος. Δευτερευόντως λόγω της διοίκησής της: θα είναι από τις πιο συνεπείς. Αλλά και επειδή δεν την… ξέρει και δεν την περιμένει κανείς! Κάτι σαν τον περυσινό Πανθρακικό που έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο και σώθηκε δικαίως. Αντιθέτως, εφέτος φαίνεται από τα φαβορί για υποβιβασμό. Ολο και κάποιος από τις 12 μεταγραφές (οι περισσότεροι ξένοι) θα του «βγει», αλλά διαλύθηκε όλη η σούπερ για τα δεδομένα του μεσαία γραμμή (Βαϊρουά, Μουνάφο, Λουσέρο, Καστσελάν): δύσκολα για τον Απόστολο Μάντζιο… Όπως και για τη Βέροια του Γκόραν Στεφάνοβιτς που έχασε την επιθετική τριπλέτα της (Ολαϊτάν, Κόστλι, Ιωάννου) και τους Γεωργέα – Καλί. Πήρε 10, οι περισσότεροι άγνωστοι ξένοι, μαζί με τον καλό Νίκο Αναστασόπουλο της Κέρκυρας και τον Αλέξανδρο Αποστολόπουλο δανεικό από τον ΠΑΟΚ.
Τρίτο βασικό υποψήφιο για υποβιβασμό δεν βρίσκω. Οι υπόλοιπες έξι ομάδες «γκρουπάρονται» ανά δύο. Αρχικά οι… ευρωπαίες. Ο ΠΑΣ που άξιζε και η Ξάνθη που έπαιξε στο Europa League και αποκλείστηκε εύκολα. Στα Γιάννενα, μου μοιάζει κομβική η επιστροφή του Ντε Βινσέντι, αλλά η ομάδα… δεν πέφτει. Όχι μόνο γιατί ο Σάββας Παντελίδης έδειξε ωραία πράγματα πέρυσι στην Κομοτηνή, αλλά και διότι κράτησε πολλούς βασικούς του Γιάννη Χριστόπουλου, «έχασε» μόνο Γεωργίου, Φεγκρούς (πήρε Βελλίδη – Aμπάρη όμως), Γεωργίου και τον Πάντο που κρέμασε τα παπούτσια του. Και πήρε και αυτόν τον Αργεντινό (ελεύθερος από τη Νάπολι, προερχόμενος από την Σαν Λορέντσο!!!) Κριστιάν Τσάβες που παίζει μαζί με τον Ιλιτς στην επίθεση και μπορεί να βγάλει μάτια… Η Ξάνθη (θαύμα, θαύμα!!!) δεν έκανε περισσότερες από οκτώ μεταγραφές και (θαλυμα θαυμάτων!!!) δεν έφερε περισσότερους από δέκα ξένους. «Παλιός» πλέον ο Καραγεωργίου στη Λίγκα, καλό υλικό από πέρυσι (ελάχιστες απώλειες), ερωτηματικά ο Ντε Γκούζμαν και ο Κάλβο στη μεσαία γραμμή, πάλι δεν έχει γκολτζή! Καλά θα πάει, δεν ξέρω αν θα φτάσει στην υπέρβαση της πεντάδας.
Το δεύτερο γκρουπ συνθέτουν ομάδες που πέρυσι εξασφάλισαν πολύ εύκολα την παραμονή τους, αλλά εφέτος θα έχουν ισχυρότερο ανταγωνισμό. Για την παραμονή βεβαίως. Πανιώνιος και Λεβαδειακός. Στη Νέα Σμύρνη θα δούμε την πιο «ελληνική» ομάδα της Λίγκας! Μόνο τρεις ξένοι! Ο ένας εξ αυτών, ο Ουρουγουανός αμυντικός μέσος Κλαούντιο Ριβέρο, καλείται να καλύψει τα κενά του Φανούρη (ένας είναι ο Φανούρης του ελληνικού ποδοσφαίρου) και του Σάμαρη. Αν βρει γκολ από Καμπάνταη, Αραβίδη, Κολοβό, Γιάννου, ίσως να μην κινδυνεύσει.
Ο Κομπότης, αντιθέτως, (ως γνωστόν, στην… πιάτσα δεν υπάρχει «Λεβαδειακός», υπάρχει «Κομπότης») άλλαξε σχεδόν όλη την ομάδα! Μάντζιος, Γιάντσης, Ιωαννίδης από την ελληνική αγορά και όλοι οι άλλοι ξένοι! Μόνο τους Μουλόπουλο, Βασιλείου, Μαχαίρα, Γεωργίου ξέρουμε από τους «παλιούς» Ελληνες, έφυγαν όλοι! Γιατί άραγε; Αν είναι κατά 50% εύστοχος στις επιλογές των Ισπανών και των Ουρουγουανο-γκανεζο-πολωνο-ιβοριανών που έφερε, ίσως παρουσιάσει κάτι καλό ο Sir Takis. Ατραξιόν ο 20χρονος Γκανέζος επιθετικός Ερικ Βάρντεν από τον Φωκικό!
Ο Εργοτέλης έχει ατραξιόν τα… ονόματα. Ποια άλλη ομάδα έχει ΜΠΑΜ-ΜΠΑΜ (ανυπομονώ να τον δω σήμερα στο Περιστέρι) και ΠΕΛΕ (δεν τολμώ να φανταστώ τους τίτλους των εφημερίδων, είναι εκτός αποστολής, ανέτοιμος…); Η πλάκα είναι ότι ο 21χρονος μεσοεπιθετικός Μπαμ Μπαμ, που αρχικά ήρθε για δοκιμή από την Πορτουγκέζα, είναι Βραζιλιάνος. Και ο 25χρονος κεντρικός μέσος Πελέ, Πορτογάλος! Αν ο Γιάννης Πετράκης (άραγε πώς θα συνεννοείται, μάλλον μέσω του πιτσιρικά ελληνοβραζιλιάνου Λεονάρντο Κούτρη) καταφέρει να κάνει ομάδα αυτό το μίγμα πιτσιρικάδων και ξένων (για να δούμε αυτόν τον 21χρονο Βέλγο εξτρέμ με το απίστευτο «ρέγγε - ράστα» μαλλί, τον Μπαντιμπαγνκά) μαζί με τους έμπειρους Ρομάνο – Καρντόσο – Αναστασάκο – Γιοβάνοβιτς, Βερπακόφσκις – Πίτσο, θα τα καταφέρει!
Αμ ο Πλατανιάς; Υπάρχει άλλη ομάδα με σέντερ φορ ΤΟΡΕΣ; (Και) Νταβίντ (και) Αρένας (και) Τόρες! 3/17 πέρυσι στην Αλκογιάνο της  Segunda B: φτωχή συγκομιδή. Σ’ αυτόν τον… ΑΠΟΕΛ (του 2011) των Χανίων με τη μικτή Ισπανο-πορτογάλων ξεχωρίζει ο Τόνι Μοράλ και οι Φερνάντες - Ράφαελ στις πτέρυγες. Για να τους δούμε με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο…
Αυτή που δεν θα δούμε είναι η ΑΕΚ. Sorry, αλλά αυτή τη σεζόν γι’ αυτόν τον λόγο θα το θυμάμαι. Αυτό το γεγονός το «χαρακτηρίζει». Είναι πιο «βαρύ» από το ίδιο το πρωτάθλημα. Ακόμη δεν μπορώ να το «χωνέψω», αλλά πού θα πάει. Διαβάζοντας καθημερινά το ρεπορτάζ των παιδιών από το Πήλιο, το συνειδητοποιώ. Και ακόμη περισσότερο θα το καταλάβω όταν ανακοινωθεί ο όμιλός της. Μα και πάλι… Να, είναι που δεν διαβάζω στις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες κάποια ονόματα που τα έβλεπα κάθε μέρα. Και δεν μπορώ, έχω πάθει σύνδρομο στέρησης. Λόγω της απουσίας των «εξαφανισμένων»…
 
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: