Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

«Γατάκια» ε;

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει στο www.sport-fm.gr για τη νίκη της Ελλάδας κόντρα στην Ισπανία, τις… κωλοτούμπες των «ειδικών» και τον πήχη που πρέπει να κρατηθεί από τους ψυχραιμότερους, χαμηλά.

«Γατάκια» ε;
Η αλήθεια είναι ότι για μία υπερδύναμη του Παγκόσμιου μπάσκετ όπως η Ελλάδα, μία νίκη κόντρα στη μεγάλη της αντίπαλο-κακό της δαίμονα, Ισπανία, μετά από εντεκάμιση χρόνια, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία. Ειλικρινά δεν κάναμε και τίποτα ουσιαστικό. Όπως πριν τρία βράδια δεν είχε τελειώσει τίποτα με την ήττα από την Φινλανδία, έτσι δεν πήραμε κανένα τρόπαιο με την επικράτηση στη πρεμιέρα της δεύτερης φάσης του Ευρωμπάσκετ. Και ευτυχώς οι παίκτες και ο Αντρέα Τρινκιέρι, έχουν μάθει από το προ ημερών λάθος της χαλάρωσης από το «τρία στα τρία» και ήδη θεωρώ ότι θα σκέφτονται την Σλοβενία.


Υπάρχει όμως και η άλλη ανάγνωση των δεδομένων. Αυτή που θέλει την «επίσημη αγαπημένη» να σπάει επιτέλους την… κατάρα κόντρα στους «φούριας ρόχας» τη κατάλληλη στιγμή. Διότι εκτός του ότι την κρατάει «ζωντανή» για πρόκριση στα προημιτελικά, τη γεμίζει αυτοπεποίθηση και της δείχνει ξεκάθαρα πως όταν θέλει, μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα. Αρκούσε η είσοδος της αντρίκιας άμυνας και του ελληνικού τσαμπουκά στην εξίσωση, για να στείλει τους υπερόπτες Ισπανούς για… τσάι και να αναγκάσει όλους τους «ειδικούς» που περιμένουν στη γωνία για να την ισοπεδώσουν φορώντας οπαδικά (σε επίπεδο αθλήματος και ομάδας) γυαλιά για… ύπνο. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μας πουν όλοι όσοι χαρακτήριζαν «γατάκια» και ανεπαρκείς παίκτες Παγκοσμίου επιπέδου, τι έχουν να πουν τώρα. Ευτυχώς, δεν τους παίρνει κανείς στα σοβαρά και το μόνο που κάνουν είναι πεισμώνουν τους διεθνείς.

Εκείνους που ήξεραν ότι απόψε έχουν τη μεγάλη τους ευκαιρία και τα κατάφεραν. Όσο και αν ενώ από την αρχή ήθελαν να παίξουν «σφικτή» άμυνα, δεν τους άφηνε να πάρουν κεφάλι στο σκορ, η εκνευριστική ευστοχία των ισπανών που συνοδευόταν και από δική μας αστοχία ακόμα και στις βολές. Ο Τρινκιέρι έπαιξε εξαιρετικά για πρώτη φορά το δικό του «χαρτί» που ακούει στο όνομα Καββαδάς και δικαιώθηκε. Εκνεύρισε τον Γκασόλ που χρεώθηκε νωρίς με τρία φάουλ, αφήνοντάς μας ελεύθερο πεδίο για την ανατροπή από το -12. Η διάθεσή μας να παίξουμε πιο σκληρά στην άμυνα και με πολλές πάσες στην επίθεση ήταν εμφανής και παρά την πίεση που δεχθήκαμε στα γκαρντ, ανταποκριθήκαμε με τους Πρίντεζη-Σπανούλη να φορτώνουν το αντίπαλο καλάθι, με αποτέλεσμα να προηγηθούμε στο ημίχρονο.

Όταν το παλικάρι που λέγεται Νίκος Ζήσης βγήκε κανονικά στο δεύτερο ημίχρονο, παρά το άσχημο γύρισμα του αστραγάλου του, είναι σίγουρο ότι όλοι οι έλληνες ένιωσαν ότι το νερό είχε μπει σήμερα στο αυλάκι. Η Εθνική πλέον έπαιζε… σκυλίσια άμυνα με πρωτεργάτες τον εκπληκτικό και στην επίθεση Μπράμο, αλλά και τους Καϊμακόγλου, Μπουρούση και Παπανικολάου, δεν φοβόταν την επαφή, ανάγκασε σε αμέτρητα λάθη τους Ισπανούς –και αυτή έκανε μόλις 5(!)- και έκλεβε τη μία μπάλα μετά την άλλη. Η αποτελεσματικότητα στα μετόπισθεν, μας έδωσε ψυχολογία για πολλά εύστοχα τρίποντα, αλλά και αιφνιδιασμούς. Όσο και αν στο τρίτο δεκάλεπτο η τριάδα Γκασόλ, Φερνάντεθ και Κλαβέρ (ίσως ο κορυφαίος των ισπανών), τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και η δυσκολία μας να σκοράρουμε μας έφεραν και πάλι με τη πλάτη στον τοίχο, βρήκαμε τον τρόπο να αντιδράσουμε.

Παρά το κλειστό «rotation» -δεν έπαιξαν Περπέρογλου, Φώτσης (εμφανές ότι ο Τρινκιέρι δεν τον πίστευε με...θέρμη για την αποστολή) και ελάχιστα ο τραυματίας Μαυροκεφαλίδης- που εμπεριείχε ρίσκο, Σπανούλης και Μπουρούσης εκτέλεσαν με μαεστρία αρκετά πικ εν ρολ, έβαλαν αμφότεροι κρίσιμους πόντους και συνεπικουρούμενοι από τους Σλούκα, Καϊμακόγλου και Μπράμο έφεραν οριστικά «τούμπα» το ματς. «Μίλησε» σε αρκετές περιπτώσεις η ψυχή και το τσαγανό, αλλά και η εξυπνάδα, αφού θεωρώ ότι σημείο «κλειδί» του ματς είναι η έξοδος του Κλαβέρ με πέμπτο φάουλ. Από τη στιγμή που ξαναπεράσαμε μπροστά, τα μούσκουλά μας γιγάντωσαν ακόμα περισσότερο, ήμασταν ψύχραιμοι και «κλειδώσαμε» τη νίκη, από την μοναδική αχίλλειο πτέρνα μας που ήταν οι βολές.

Το ματς πλέον ανήκει στο παρελθόν και μακάρι η ιστορία να μας αξιώσει να ζήσουμε σε αυτό το τουρνουά μία ακόμα νίκη κόντρα στους Ισπανούς που θα δώσει τρόπαιο ή μετάλλιο. Οφείλουμε να κρατήσουμε τα θετικά της εμφάνισης και αν είναι δυνατό να τα βελτιώσουμε. Έχουμε την δυνατότητα για ακόμα καλύτερα παιχνίδια. Ας το αποδείξουμε… Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: