Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Οι τρείς νίκες με Ισπανία και η… προφητεία κούπας!! (pics)

Ο Βασίλης Γαλούπης έψαξε και βρήκε τα δημοσιεύματα από τις τρείς τελευταίες νίκες της εθνικής Ελλάδας επί της Ισπανίας, πριν σπάσει μετά την χθεσινή επικράτηση η πολυετής παράδοση.
Η εθνική μπάσκετ έδειξε για μια ακόμα φορά ότι όποιος βιάζεται να την ξεγράψει, συνήθως την πατάει, οπότε ας σταθούμε λίγο περισσότερο σ’ αυτή την περιβόητη… προϊστορία κόντρα στην Ισπανία. Μια κακή παράδοση που εν τέλει έσπασε σ’ αυτό το ευρωμπάσκετ.
Έψαξα, λοιπόν, λίγο στο αρχείο και βρήκα δημοσιεύματα από τις τρείς τελευταίες νίκες, για τις οποίες έγινε τόση αναφορά τα τελευταία 24ωρα, λόγω της κρισιμότητας του αγώνα με την Ισπανία.
Στο μουντομπάσκετ του 1998
Ξεκινάμε από τις 7.8.1998. Και βλέπουμε στα Νέα την επομένη (8.8.1998), το δημοσίευμα για τη νίκη της εθνικής επί της Ισπανίας με 69-62 στο μουντομπάσκετ που έγινε στην χώρα μας.
Ο αγώνας ήταν για τα προημιτελικά (η Ελλάδα ήρθε τελικά 4η στη διοργάνωση) και το κείμενο είχε τίτλο «Ένας για όλους και όλοι για έναν».
Με υπογραφή Σωτήρη Βετάκη διαβάζουμε: «Αυτή τη φορά δικαιούμαστε να είμαστε ευχαριστημένοι. Η εθνική έδειξε χαρακτήρα στο πιο κρίσιμο ματς του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η Ισπανία λύγισε (69-62) και η ελληνική ομάδα ετοιμάζεται στον αποψινό ημιτελικό κόντρα στην Γιουγκοσλαβία να μπει δυνατά στην διεκδίκηση ενός μεταλλίου. Τελικά, αυτή η ομάδα εκτός από πάθος διαθέτει και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Κάθε παίκτης, χωρίς… φόβο και πάθος, μπορεί να αναλάβει την ευθύνη κάθε στιγμή και να δώσει λύσεις στην επίθεση».
Και κάτι επίσης αξιοπρόσεχτο σε άλλο σημείο του κειμένου: «Θέλετε κι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για την χτεσινή επιτυχία της εθνικής; Για πρώτη φορά, τα λάθη της περιορίστηκαν σε μονοψήφιο αριθμό. Κι αυτά τα εννιά λάθη έγιναν με βεβιασμένες επιθετικές ενέργειες σε φάσεις κατά τις οποίες δεν υπήρχε βιασύνη».
Πρώτος σκόρερ στο ματς για την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν ο Νίκος Οικονόμου με 21 π., ενώ διαβάζουμε ακόμα ότι «ο Άγγελος Κορωνιός θύμισε… Τζόρτζεβιτς, όχι μόνο για το κούρεμα, αλλά και για το συστατικό στο παιχνίδι του. Ο πλέι μέικερ της Ελλάδας σημείωσε 15 πόντους με πολύ καλά στατιστικά».
Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η Ελλάδα επικράτησε της Ισπανίας σε μεγάλη διοργάνωση. Πέρασαν, δηλαδή, 15 χρόνια…
Το 2002 στα προκριματικά ευρωμπάσκετ
Τέσσερα χρόνια μετά το μουντομπάσκετ, και συγκεκριμένα στα προκριματικά για το ευρωμπάσκετ 2003 (η Ελλάδα έφτασε μέχρι τα προημιτελικά), η εθνική κερδίζει ξανά την Ισπανία. Ο αγώνας έγινε στις 26.1.2002 και η εθνική έκανε το 5 στα 5.
Τίτλος στο δημοσίευμα της επόμενης μέρας; «Ραντεβού τον Ιούνιο». Διαβάζουμε σχετικά:
«Νέα συνάντηση με τους διεθνείς τον ερχόμενο Ιούνιο όρισε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Η αποστολή στον πρώτο γύρο της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2003 στέφθηκε με επιτυχία, αφού μετά το 86-73 επί της Ισπανίας η ελληνική ομάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Β’ όμιλο. Ο Ιωαννίδης μπορεί να έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και την εμφάνιση κόντρα στην Ισπανία, αλλά έδειξε να σκέφτεται περισσότερο το μέλλον: «Το ισπανικό μπάσκετ είναι καλύτερο από το δικό μας. Έχει καλύτερο στυλ, πίεση στην άμυνα, τρέξιμο και ποικιλία στην επίθεση. Εμείς θέλουμε πολλή δουλειά ακόμα», επεσήμανε ο ομοσπονδιακός τεχνικός».
Για την εθνική που είχε 24/29 βολές, 28/44 δίποντα και 2/12 τρίποντα, τους περισσότερους πόντους έβαλαν οι Αλβέρτης 19, Ρεντζιάς 16, Χαρίσης 14, Τσαρτσαρής 13 και Παπαλουκάς 11.
Η τελευταία επίσημη νίκη, λοιπόν, για την Ελλάδα επί της Ισπανίας έγινε 11 χρόνια πριν.
Ο «φιλικός» προάγγελος του 2005
Και πάμε στο 2005. Τέτοιες μέρες όπως τώρα, και συγκεκριμένα στις 10.9.2005, η εθνική κέρδιζε την Ισπανία στην Μαδρίτη σε τουρνουά.
Στις 12.9.2005 το δημοσίευμα των Νέων έχει τίτλο «Συρτάκι στην Μαδρίτη, οι Ισπανοί υποκλίθηκαν στην γαλανόλευκη αρμάδα».
Πάμε και στον σχολιασμό του αγώνα: «Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ επέστρεψε από τη Μαδρίτη με άλλες δυο εξαιρετικές εμφανίσεις, οι οποίες συνοδεύτηκαν από ισάριθμες νίκες επί Κροατίας (76-62) και Ισπανίας (88-80). Την ώρα, λοιπόν, που η ελληνική ομάδα τρέχει με υψηλές ταχύτητες για το Βελιγράδι, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και οι διεθνείς συνιστούν… ψυχραιμία, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η ομάδα είναι στον σωστό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που αρχίζει την προσεχή Παρασκευή. Την ίδια στιγμή ο ισπανικός Τύπος σημειώνει πως «Η Ελλάδα έβαλε την Ισπανία σε διάσταση Ευρωμπάσκετ», ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα της ισπανικής ομοσπονδίας η Εθνική χαρακτηρίζεται ως “φαβορί για μετάλλιο”».
Για την εθνική μας τους πόντους πέτυχαν οι: Παπαλουκάς 7, Σπανούλης, Ζήσης 16, Φώτσης 14, Χατζηβρέτας 7, Ντικούδης 8, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 6, Παπαδόπουλος 16, Κακιούζης 12.
Και η προφητική λεζάντα…
Η φωτογραφία, μάλιστα, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα του 2005 αποδεικνύεται προφητική, αφού η λεζάντα γράφει πως «ο Μιχάλης Κακιούζης έκανε πρόβα… απονομής εν όψει Ευρωμπάσκετ. Στην Ισπανία η εθνική μας κέρδισε για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις».
Λίγες μέρες μετά, στις 25 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα κατακτούσε την πρωτιά στο ευρωμπάσκετ…

Δείτε σε μεγάλες διαστάσεις τα δημοσιεύματα


Οι τρείς νίκες με Ισπανία και η… προφητεία κούπας! (pics) - Gallery (Μέσα στο κείμενο)


Οι τρείς νίκες με Ισπανία και η… προφητεία κούπας! (pics) - Gallery (Μέσα στο κείμενο)  2


Οι τρείς νίκες με Ισπανία και η… προφητεία κούπας! (pics) - Gallery (Μέσα στο κείμενο)  3
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: