Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

«Στο Μουντιάλ δεν θα πάμε για κομπάρσοι»!

Ο υπαρχηγός της Εθνικής ομάδας, Κώστας Κατσουράνης, εξομολογείται στο gazzetta.gr πως έζησε από την εξέδρα, τη ρεβάνς του Βουκουρεστίου και αποκαλύπτει μικρά “γαλανόλευκα” μυστικά με μεγάλη ποδοσφαιρική βαρύτητα.  
Φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος, πριν από 10 χρόνια και τρεις μήνες και από εκείνο το φιλικό παιχνίδι της 20ης Αυγούστου του 2003 κόντρα στη Σουηδία, προσφέρει συνεχώς τις υπηρεσίες του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Είναι ο δεύτερος (και τρίτος στην συνολική λίστα μετά τον Θοδωρή Ζαγοράκη) εν ενεργεία Έλληνας ποδοσφαιριστής σε διεθνείς συμμετοχές (108) πίσω από τον  Γιώργο Καραγκούνη (131 παιχνίδια) και οι δυο τους, είναι οι μοναδικοί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που - καλώς εχόντων των πραγμάτων - θα “κρεμάσουν” τη φανέλα τους, έχοντας παίξει σε δύο Μουντιάλ (2010 & 2014) και σε τρία Εuro (2004, 2008 & 2012)!
O λόγος για τον Κώστα Κατσουράνη, έναν από τους φυσικούς ηγέτες της Εθνικής Ελλάδας, που μίλησε στο gazzetta.gr για την μεγάλη επιτυχία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, να προκριθεί πανάξια στο 3ο Μουντιάλ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο 34χρονος διεθνής αμυντικός μέσος του ΠΑΟΚ, δήλωσε ευθαρσώς ότι η ελληνική ομάδα αποτελεί πλέον μία παγκόσμια δύναμη και αναφέρθηκε στην σταδιακή μετεξέλιξη της Εθνικής, από μία καλή αμυντική ομάδα σε ένα ποιοτικό σύνολο, που πλέον ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει μέσα στο γήπεδο και όχι μόνο μέσω της άμυνας!
- Για κάτι τέτοιες στιγμές σαν κι αυτές που ζήσατε στο Βουκουρέστι και που έχετε ζήσει στο παρελθόν, λέτε μέσα σας, ότι αξίζει που ασχοληθήκατε επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο;
«Αυτό εννοείται! Ήταν μία μαγική βραδιά και πέρα από το τελικό αποτέλεσμα και την πρόκριση στο Μουντιάλ, το πιο σημαντικό είναι ότι χαρήκαμε και πανηγυρίσαμε όλοι σαν οικογένεια! Το ταλέντο και η ποδοσφαιρική ποιότητα υπάρχουν, αυτό που κάνει την διαφορά, όμως, είναι το οικογενειακό κλίμα και η ενότητα... Γι‘ αυτό προχωράμε προς τα μπροστά».
- Ήταν δύσκολο για σένα να ζήσεις ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι από την εξέδρα, λόγω τιμωρίας; 
«Είχα πολύ άγχος και διαφορετικό από αυτό που έχω όταν παίζω, αλλά είναι λογικό! Προσπάθησα να το ξεπεράσω και νομίζω ότι απελευθερώθηκα σε ένα μεγάλο βαθμό, μόλις πετύχαμε το γκολ».
- Η Εθνική Ελλάδας έχει συμπληρώσει πλέον μία δεκαετία διακρίσεων, στη διάρκεια της οποίας έχει λείψει μόνο από ένα μεγάλο ραντεβού (2006). Τι μπορούμε να πούμε για την αγωνιστική εξέλιξη μίας ομάδας που αρχικά βασίστηκε σε αμυντικούς προσανατολισμούς και πλέον έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα δικό της αγωνιστικό στυλ και έχει μάθει να παίρνει αποτελέσματα;
«Όλα αυτά τα χρόνια, η ομάδα ευτύχησε να έχει δύο πολύ έμπειρους τεχνικούς, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν με ιδανικό τρόπο το υλικό που είχαν στην διάθεση τους και ο καθένας με την δική του τακτική και φιλοσοφία, βοήθησαν την Εθνική ομάδα να “χτίσει” μία αγωνιστική ταυτότητα. Σου ξαναλέω, όμως, πέρα από τις τακτικές και την ποιότητα, το βασικό συστατικό της επιτυχίας, είναι να βάζουν όλοι οι παίκτες πάνω απ‘ όλα την ομάδα και να θέτουν το εγώ κάτω από το εμείς!».
- Έχοντας συμμετάσχει τόσες προσπάθειες της Εθνικής ομάδας να προκριθεί σε μία μεγάλη διοργάνωση, τι βαθμό δυσκολίας θα έβαζες στην πρόκριση που εξασφαλίσατε για το Μουντιάλ της Βραζιλίας;
«Όλες οι προκρίσεις έχουν την χάρη τους και την δυσκολία τους! Αυτό που δεν βρίσκει συχνά κανείς σε μία ομάδα, είναι τη συνέπεια που έχει η Εθνική Ελλάδας στη συνεχή βελτίωση. Νομίζω ότι χρόνο με τον χρόνο και με την προσθήκη νεότερων ποδοσφαιριστών, η ομάδα αποδεικνύει πλέον ότι ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο και έχει μάθει να το παίρνει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
- Που κρίθηκαν οι δύο αγώνες μπαράζ με τη Ρουμανία;
«Στο ότι καταφέραμε να αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο, αυτό που όλοι συζητάγαμε μεταξύ μας και πιστεύαμε μέσα μας... Δηλαδή, ότι η ποδοσφαιρική διαφορά μας με τους Ρουμάνους ήταν μεγάλη! Το δείξαμε και στα δύο ματς και προκριθήκαμε πανάξια, πολύ απλά γιατί είμαστε πολύ καλύτερη ομάδα απ’ αυτούς! Κάποιο ιδιαίτερο μυστικό δεν υπάρχει. Απλά έχουμε πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές κι έναν πολύ καλό κι έμπειρο προπονητή! Ακολουθήσαμε κατά γράμμα το πλάνο του και το αποτέλεσμα ήρθε φυσιολογικά... Πήραμε αυτό που αξίζαμε! Έχουμε αυτοπεποίθηση, πλούσιο ταλέντο, μεγάλη ποιότητα, σωστή τακτική, παίζουμε πολύ οργανωμένα στην άμυνα και δεν αφήνουμε τους αντιπάλους να μας κάνουν ευκαιρίες και δεν είναι τυχαίο ότι η Ρουμανία, σε δύο 90λεπτά μας έκανε δυόμιση φάσεις!»
- Σχετικά με την αυτοπεποίθηση που ανέφερες, η οποία από παιχνίδι σε παιχνίδι γίνεται κάτι περισσότερο από εμφανής, ισχύει ότι πλέον θεωρείτε τους εαυτούς σας, μία πολύ αξιόλογη ποδοσφαιρική ομάδα στο διεθνές στερέωμα;
«Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μέσα στις 12 καλύτερες ομάδες του κόσμου! Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματά της, αυτό δείχνει η συνέπειά της και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει πλέον κανείς!».
- Οι τελευταίες εμφανίσεις με την Ρουμανία και η άνετη πρόκριση στο Μουντιάλ, δημιουργούν την αίσθηση ότι η Εθνική ομάδα δεν θα ταξιδέψει στην Βραζιλία για να συμμετάσχει ως κομπάρσος στην μεγαλύτερη υπερπαραγωγή του ποδοσφαίρου, αλλά για να διεκδικήσει το μερίδιο της διάκρισης που της αναλογεί... Εσείς πως εισπράττετε αυτή την θεώρηση;
«Για κομπάρσοι δεν πήγαμε ούτε στο προηγούμενο Μουντιάλ, έστω κι αν, αρχικά, είχε δημιουργηθεί τέτοια αίσθηση. Πετύχαμε την πρώτη νίκη του ελληνικού ποδοσφαίρου σε Παγκόσμιο Κύπελλο και στο τελευταίο ματς με την Αργεντινή, παλέψαμε μέχρι το τέλος για την πρόκριση στην 2η φάση. Η Εθνική ομάδα, αν εξαιρέσεις το Μουντιάλ του 2006 που δεν προκριθήκαμε και το Euro του 2008 που δεν παίξαμε καλά, πουθενά αλλού δεν πήγε μόνο για συμμετοχή! Έτσι θα γίνει και τώρα και έτσι πρέπει να γίνεται. Απλά, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι όλα είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι υπάρχει διάθεση και να γίνεται προσπάθεια»!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: