Η μελέτη που θα παρουσιάσει το Παναθηναϊκό Κίνημα απόψε θα λύσει
το γηπεδικό πρόβλημα της ομάδας, όπως δηλώνουν οι εμπνευστές του
σχεδίου.
-Πότε ζυμώθηκε αυτή η ιδέα μέσα σας για να φτάσατε σ’ όλη αυτή την προεργασία και τα προσχέδια για ένα νέο γήπεδο στη Λεωφόρο;
ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ: «Από τότε που διαπιστώσαμε πως η Διπλή Ανάπλαση δεν μπορεί να προχωρήσει. Η λύση ήταν το γήπεδο της Λεωφόρου, το οποίο, όμως, ακόμα και με κάποια έργα βελτίωσης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Παναθηναϊκού. Έχοντας κοντά μας ανθρώπους - γνώστες του θέματος διαμορφώσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, που θα παρουσιάσουμε στις 10 Δεκεμβρίου».
-Γενικά ως Κίνημα έχετε πολύ καλή επαφή με τη διοίκηση του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και βεβαίως του Ερασιτέχνη. Έχετε συζητήσει, πρώτα απ' όλα με την ΠΑΕ, αυτή την πρόταση;
Θ.Μ.: «Δεν τους έχουμε δείξει όλο το σχέδιο, αλλά έχουμε μιλήσει για αρκετά πράγματα. Όλοι το βλέπουμε σαν ένα όνειρο. Η διοίκηση της ΠΑΕ είναι επικεντρωμένη στα έργα βελτίωσης στο υπάρχον γήπεδο, τα οποία τα βλέπουμε θετικά διότι κατοχυρώνουν την παραμονή του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο, μέχρι να προχωρήσει η δική μας πρόταση που θα λύσει το γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού».
-Μετά την παρουσίαση της πρότασής σας, εκτιμάτε ότι θα γίνει πιο στενή η συνεργασία σας με την ΠΑΕ για να προχωρήσετε την προοπτική του γηπέδου στη Λεωφόρο;
Θ.Μ: «Πιστεύουμε πως η ΠΑΕ θέλει το καλύτερο δυνατό για τον σύλλογο. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα δυνατοτήτων».
-Σκέψεις για συνολική αναμόρφωση της Λεωφόρου (πλην των εργασιών που γίνονται τώρα) και παραμονή της ομάδας εκεί είχαν βγει προς τα έξω προ μηνών κι απ' τπ διοίκηση του κ. Αλαφούζου. Μπορεί λοιπόν και η ΠΑΕ να έχει στα σκαριά μία πρόταση Λεωφόρου...
Θ. Μ.: «Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάτι άλλο πέραν της δικής μας πρότασης. Αν τώρα ενεργοποιηθούν κι άλλες τέτοιες προτάσεις, πάντα μόνο για τη Λεωφόρο, θα τις συζητήσουμε. Η τάση είναι να επιστρέφουν όλες οι ομάδες στη φυσική τους έδρα. Είμαστε υπέρ αυτής της τάσης, διότι η φυσική έδρα της κάθε ομάδας συνδέεται με την ιστορία και τον κόσμο της. Όλοι να φτιάξουν γήπεδα. Δεν μπορεί μόνο ο Παναθηναϊκός να είναι εξόριστος και να βολεύεται με ψευτολύσεις».
ΜΑΚΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: «Στη Διπλή Ανάπλαση η ομάδα χάλασε 6-7 εκατ. ευρώ και τελικά έμεινε μια... μακέτα. Η πρόταση μας δεν έχει στοιχίσει στον Παναθηναϊκό ούτε ένα ευρώ. Είναι ολοκληρωμένη και εφικτή και καλύπτει τόσο το συναισθηματικό κομμάτι όσο και το ρεαλιστικό, δηλαδή των πόρων συντήρησης του συλλόγου. Και ξεφεύγουμε από το μοντέλο του μεγαλοεπενδυτή που πρέπει συνεχώς να βάζει».
-Πως βλέπετε την επικείμενη είσοδο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην ΠΑΕ μαζί με «συμπαίκτες» από το εξωτερικό;
Θ.Μ.: «Ευχόμαστε να έχει αίσια κατάληξη. Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης, ειδικά όταν προέρχεται από έναν παράγοντα με ‘βαρύ’ Παναθηναϊκό όνομα, δεν μπορεί παρά να τη βλέπουμε θετικά».
-Έχετε συζητήσει με τον κ. Γιαννακόπουλο την πρόταση σας για την ολική ανακατασκευή της Λεωφόρου; Σας ρωτάω δεδομένου ότι έχουν βγει προς τα έξω σκέψεις του για συνολική μεταφορά όλου του Παναθηναϊκού στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις...
Μ.Χ.: «Το ΟΑΚΑ έχει αποδειχτεί ακατάλληλο ως έδρα. Τα περί μεταφοράς στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις δεν είναι επίσημη θέση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αλλά ρεπορτάζ δημοσιογράφων, έτσι ας μη συζητάμε πάνω σε υποθέσεις, αλλά όταν τοποθετηθεί επίσημα, θεωρούμε τη δική μας πρόταση τεκμηριωμένη από κάθε άποψη και περιμένουμε να ανταποκριθεί θετικά».
-Με βάση το σχέδιο και την πρόταση που θα καταθέσετε, οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη θα καλυφθούν στο «πακέτο» του νέου γηπέδου ή θα μεταφερθούν κάπου αλλού;
Μ. Χ.: «Προβλέπεται η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών των τμημάτων του Ερασιτέχνη. Ο Ερασιτέχνης είναι η βάση στο οικοδόμημα. Στον Ερασιτέχνη η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει απ' το περασμένο καλοκαίρι έχει ξεκάθαρο πλάνο και σύντομα θα αποδώσει καρπούς σε όλα τα τμήματα».
-Εγώ πάντως θα κάνω εδώ τον ‘κακό’. Σε μία τέτοια περίοδο σκληρής κρίσης, πως βρίσκονται τα χρήματα για να χτιστεί ένα νέο γήπεδο στη Λεωφόρο.
Θ. Μ.: «Στις 10 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν και οι τρόποι για το πώς όλο αυτό το εγχείρημα θα μπορέσει να υλοποιηθεί και ως προς το οικονομικό του σκέλος».
Μ. Χ.: «Ένα νέο γήπεδο για τον απλό φίλαθλο είναι συναισθηματική ευχαρίστηση. Για έναν επιχειρηματία είναι επένδυση. Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει πως όταν ο κόσμος ήταν κοντά στην ομάδα, το χρήμα έρεε όπως τα έσοδα από διαρκείας κατά την πολυμετοχικότητα. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει η απόσβεση της επένδυσης».
-Εκτιμάτε λοιπόν ότι θα τραβήξει επενδυτές ένα νέο γήπεδο στη Λεωφόρο...
Μ. Χ.: «Ναι. Η Λ. Αλεξάνδρας είναι από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στην Αθήνα. Κι επειδή το γήπεδο, εκτός από τις ημέρες των αγώνων, θα λειτουργεί και τις υπόλοιπες μέρες για εμπορικές χρήσεις το έργο θα είναι ανταποδοτικό».
Θ. Μ.: «Η Διπλή Ανάπλαση με την αρχική προοπτική της δημιουργίας εγκαταστάσεων για όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού είχε γίνει αποδεκτή, παρά τις ενστάσεις λόγω τοποθεσίας, από μεγάλο κομμάτι του κόσμου και θα προσέλκυε και επενδυτές. Φανταστείτε λοιπόν τι κινητικότητα θα υπάρξει για τη Λεωφόρο, που είναι το όνειρο όλων των Παναθηναϊκών».
Μ. Χ.: «Εδώ απεμπλέκουμε τον σύλλογο από μία χρονοβόρο διαδικασία και αναλαμβάνουμε (σαν κόσμος και επιχειρηματίες που θα μπουν στο έργο) να κάνουμε αυτό που πρέπει. Δεν επιβαρύνουμε ούτε το κράτος ούτε τον δήμο.
-Υπήρχε και υπάρχει ακόμη ‘αμφισβήτηση’ από την πλευρά του δήμου Αθηναίων και του κ. Καμίνη για το ιδιοκτησιακό πλαίσιο του γηπέδου της Λεωφόρου και είναι αλήθεια πως εσείς ως Παναθηναϊκό Κίνημα έχετε αναφερθεί πολλές φορές με υψηλούς (και απολύτως λογικούς) τόνους τόσο σ' αυτό το ζήτημα, όσο και στη στάση της δημοτικής αρχής.
Θ.Μ.: «Ο κύριος Καμίνης είναι ο πρώτος που έθεσε ζήτημα ιδιοκτησίας λέγοντας πως δεν ανήκει το γήπεδο στον Παναθηναϊκό. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό... Είναι 100% αντι-Παναθηναϊκός. θα πάρει την απάντησή του στις δημοτικές εκλογές και θα λήξει μια και καλή το θέμα».
Μ. Χ.: «Αφού, όπως λέει ο κ. Καμίνης, δεν είναι του Παναθηναϊκού το ‘Απόστολος Νικολαΐδης’, ποιος δέχθηκε στη Διπλή Ανάπλαση να παραχωρήσει τη Λεωφόρο και να πάει στον Βοτανικό; Δεν μπορώ να σου παραχωρήσω κάτι που ‘δεν μου ανήκει’! Εάν δεν ανήκει το γήπεδο στον Παναθηναϊκό, γιατί πληρώνει όλους τους φόρους που το αφορούν, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας; Γιατί ο δήμος δεν συντηρεί το γήπεδο αλλά όλα τα βελτιωτικά έργα χρηματοδοτήθηκαν από την τσέπη του συλλόγου;»
-Έχετε κάνει καμία επαφή, ραντεβού, συζήτηση με τον κ. Καμίνη;
Μ. Χ.: «Όχι. Δεν βλέπουμε να υπάρχει πλαίσιο συνεννόησης. Σε όλο τον κόσμο, όταν μία ομάδα πάει να χτίσει ένα γήπεδο, έρχεται σε συνεννόηση με τον δήμο της πόλης της. Μόνο εδώ η δημοτική αρχή δεν συνεργάζεται και εχθρεύεται την ομάδα της πόλης της, που στο κάτω-κάτω της γραφής έχει διαφημίσει την πόλη σε όλο τον κόσμο...».
Θ. Μ.: «Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ενδιαφέρθηκε να φτιαχτεί ένα άγαλμα του Φέρεντς Πούσκας έξω από τη Λεωφόρο για να τον τιμήσει και να τιμήσει και τον Παναθηναϊκό, με τον οποίον έφτασε στον τελικό του Πρωταθλητριών το ‘71 ως προπονητής. Ζήτησε συνεργασία από τον δήμο Αθηναίων, που του έφερε τόσα γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε τελικά απηύδησε και το παράτησε... Τέτοια εχθρότητα αντιμετωπίζουμε».
-Η άποψη σας για την πορεία της ομάδας;
Θ. Μ.: «Η διοίκηση προσπαθεί να συμμαζέψει τον σύλλογο και δεν ευθύνεται γι' αυτά που παρέλαβε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Αλαφούζος δεν είναι μεγαλομέτοχος αλλά πρόεδρος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, στην οποία ανήκει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Ας μπει ο κόσμος στη Συμμαχία να συμμετάσχει και να βοηθήσει και μετά όποιος θέλει ας κάνει κριτική. Έχουν γίνει δύο πολύ σωστές κινήσεις: η επιστροφή στη Λεωφόρο και η απεμπλοκή από την εξάρτηση της Παιανίας μέσω της απόκτησης του 'Απήλιον', που είναι και σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Γίνεται σοβαρή δουλειά στο ποδοσφαιρικό τμήμα.
Βέβαια, μια πιο ανοιχτόκαρδη οικονομική πολιτική θα είχε καλύτερη ανταπόδοση, φέρνοντας περισσότερο κόσμο κοντά στην ομάδα. Επίσης η προσπάθεια μείωσης του χρέους δεν πρέπει να οδηγεί σε φαινόμενα ανεπίτρεπτα για τα στάνταρ του Παναθηναϊκού, όπως να μην παίρνουμε άδεια για τη συμμετοχή μας στην Ευρώπη, θέλω επίσης να πω ότι οι καταστάσεις διχασμού του παρελθόντος τώρα είναι ευκαιρία να ξεπεραστούν και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται σιγά-σιγά...».
Μ. Χ.: «Για να έχεις άποψη και να κάνεις κριτική, πρέπει να συμμετέχεις. Για να κάνω κριτική π.χ. σε σένα, σε ένα άρθρο σου, πρέπει πρώτα να αγοράσω την εφημερίδα σου».
-Φοβάστε «αντιδράσεις» και «τρικλοποδιές» αν προχωρήσει η πρόταση σας για τη Λεωφόρο; Μ. Χ.; «Όταν ένα έργο ξεκινάει, πάντα υπάρχουν ενστάσεις. Το θέμα όμως είναι τα θετικά και τα αρνητικά. Αν είναι ένα έργο που θα ωφελήσει, το προχωράς. Το έργο δεν θα επιβαρύνει την περιοχή, γιατί θα ενσωματωθεί αρμονικά μέσα σε αυτό το κομμάτι των Αμπελοκήπων, ενώ το υπάρχον γήπεδο επιβαρύνει την περιοχή περισσότερο από ένα σύγχρονο γήπεδο τριπλάσιας χωρητικότητας γιατί δεν υπάρχει ούτε πάρκινγκ ούτε άλλος χώρος για 16.000 κόσμο».
-Για ένα σύγχρονο γήπεδο υπάρχει και n ανάλογη μελέτη, ενώ για το σημερινό δεν υπάρχει, είναι ένα γήπεδο 91 χρόνων. Θ. Μ.: «Η πρότασή μας δεν περιέχει τα λάθη της Διπλής Ανάπλασης, όπου το εμπορικό κέντρο του Βωβού ήταν εξωπραγματικό περιβαλλοντικά. Βεβαίως πάντα θα βρεθούν κάποιοι να φέρουν εμπόδια, έτσι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ενότητας κόσμου-διοίκησης. Αν o κόσμος το αγκαλιάσει και υπάρξει ισχυρή διοίκηση που θα το υποστηρίξει, θα ξεπεραστούν τα εμπόδια. Με τον νόμο Μπιρμπίλη πηγαίναμε για γκρέμισμα της Λεωφόρου, χωρίς να έχει γίνει νέο γήπεδο, ούτε καν στον Βοτανικό. Και επειδή και η διοίκηση του Παναθηναϊκού το θέλησε και ο κόσμος το αγκάλιασε, δρομολογήθηκε η παραμονή του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο».
-Σε ποια άλλα κομμάτια έχετε τσεκάρει αντίστοιχες μελέτες; Μ. Χ.: «Της ονοματοδοσίας. Της αγοράς της θέσης. Μπορώ εγώ π.χ. να προπληρώσω τη θέση μου για 2-3 χρόνια και τα χρήματα να πάνε κατευθείαν στην κατασκευή του γηπέδου».Πηγή: sport-fm.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου