Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Euro 2016, όπως λέμε Champions League!!

Τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας στα πρότυπα του Champions League έχει προσαρμόσει η UEFA, όπως αναλύει σήμερα η SportDay.

Euro 2016, όπως λέμε Champions League!
Τον τρόπο με τον οποίο θα… επηρεαστούν οι όμιλοι στην προσεχή κλήρωση για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας αναλύει σήμερα η SportDay.

Το κλίμα που επικρατεί σε ορισμένες χώρες, οι αποστάσεις που χρειάζεται να διανύσουν οι ομάδες από μία χώρα σε άλλη, πολιτικά κριτήρια, το γεγονός ότι δεν γίνεται μία ομάδα να δίνει δύο σερί εντός ή εκτός έδρας ματς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι κάποιοι από τους περιορισμούς που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η UEFA κατά τη διάρκεια της κλήρωσης, η οποία θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου στη γαλλική Νίκαια.

Έχουμε και λέμε…

Καμία ομάδα δεν πρόκειται να δώσει περισσότερους από δύο συνεχόμενους αγώνες εντός ή εκτός έδρας, ενώ θα ξεκινήσει και θα τελειώσει τα προκριματικά με ένα εντός και ένα εκτός έδρας παιχνίδι. Οι χώρες με μεγάλο χειμώνα θα αγωνιστούν εκτός έδρας την 4η και 5η αγωνιστική.

Όσον αφορά τους κλιματικούς περιορισμούς, κανένας όμιλος δεν θα έχει περισσότερες από τρεις χώρες, στις οποίες υπάρχει «δύσκολος» χειμώνας. Και εδώ, όμως, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει δημιουργήσει δυο υποκατηγορίες: πολύ βαρύς χειμώνας (Φινλανδία, Νησιά Φερόε, Νορβηγία και Ρωσία) και βαρύς χειμώνας (Ανδόρρα, Λευκορωσία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Σουηδία και Ουκρανία).

Από εκεί και πέρα, στόχος της UEFA είναι να αποφευχθούν τα μεγάλα ταξίδια στο ίδιο γκρουπ αγώνων. Έτσι, θα γίνει διαχωρισμός σε μεγάλα ταξίδια (πάνω από οκτώ ώρες πτήση), μεσαία (ανάμεσα σε 6 και 8 ώρες) και κανονικά (λιγότερο από 6 ώρες).

Για πρώτη φορά στην κλήρωση θα μπουν τα πολιτικά κριτήρια, ώστε να μην είναι στον ίδιο όμιλο η Αρμενία με τον Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία με τη Γεωργία και η Ισπανία με το Γιβραλτάρ, το οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά σε κλήρωση προκριματικής φάσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τελευταίο κριτήριο είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία η UEFA σκοπεύει να τα προσαρμόσει στα πρότυπα του Champions League, από τη στιγμή που εκείνη έχει στα χέρια της πλέον την κεντρική διαχείριση. Τα δίδυμα των αγώνων θα γίνονται: Πέμπτη - Κυριακή ή Παρασκευή - Δευτέρα ή Σάββατο - Τρίτη στις 21:45 (ώρα Ελλάδας).

Τα Σαββατοκύριακα οι αγώνες μπορεί να αρχίζουν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας). Επίσης, πρέπει να τονιστεί πως το πρόγραμμα του κάθε ομίλου θα προκύψει από υπολογιστή και όχι μετά από συνεννόηση των ομοσπονδιών, αφού συνήθως δεν υπήρχε αποτέλεσμα και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αναλάμβανε στο τέλος δράση.

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Στην προκριματική φάση θα συμμετάσχουν 53 ομάδες, οι οποίες θα χωριστούν σε 8 ομίλου των 6 και έναν με πέντε.

Στα τελικά για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος 24 ομάδες. Δηλαδή, η οικοδέσποινα Γαλλία άλλες 23 χώρες που θα προκριθούν.

Το πιο πιθανό σενάριο για τα μπαράζ είναι οι εννιά τρίτοι των ομίλων μαζί με τον καλύτερο τέταρτο (10 ομάδες σύνολο) να παίξουν σε πλέι οφ αγώνες για τα τελευταία πέντε εισιτήρια.

1o γκρουπ: Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Πορτογαλία, ΕΛΛΑΔΑ, Ρωσία, Βοσνία.

2o γκρουπ: Κροατία, Ουκρανία, Σουηδία, Δανία, Ελβετία, Βέλγιο, Τσεχία, Ουγγαρία, ΕΪΡΕ.

3o γκρουπ: Σερβία, Τουρκία, Σλοβενία, Ισραήλ, Νορβηγία, Σλοβακία, Ρουμανία, Αυστρία, Μαυροβούνιο.

4o γκρουπ: Αρμενία, Πολωνία, Σκωτία, Φινλανδία, Λετονία, Ουαλία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λευκορωσία.

5o γκρουπ: Ισλανδία, Β. Ιρλανδία, Αλβανία, Λιθουανία, Μολδαβία, ΦΥΡΟΜ, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Κύπρος.

6o γκρουπ: Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Λιχτενστάιν, Ν. Φερόε, Μάλτα, Ανδόρρα, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ.Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: