Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Εμείς φτιάξαμε την τύχη μας!!

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει στο www.sport-fm.gr για την κλήρωση στα προκριματικά του Euro 2016, που ήταν καλή, αλλά όχι μόνο ως αποτέλεσμα της τύχης.
Εμείς φτιάξαμε την τύχη μας
Με μια απλή ανάγνωση θα πει κανείς πως η τύχη έκλεισε σε μία ακόμη κλήρωση το μάτι στην Εθνική φέρνοντάς τη αντιμέτωπη στα προκριματικά του Euro 2016 με Ουγγαρία, Ρουμανία, Φινλανδία, Βόρειο Ιρλανδία και Νησιά Φερόε.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, ΜΟΝΟ για διαβολική εύνοια από την «τυφλή θεά», αλλά ΚΑΙ για προίκα που η ίδια η ελληνική ομάδα έχει δημιουργήσει για τον εαυτό της χάρη στη συνέπεια που έχει επιδείξει σε προκριματικά, τελικά, ακόμη και στα φιλικά της παιχνίδια τα τελευταία χρόνια. Εμείς φτιάξαμε την τύχη μας και έχουμε κατορθώσει να μετατρέψουμε το μονοπάτι προς καθεμιά από τις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις από δύσβατο σοκάκι σε ορθάνοιχτο δρόμο που με σοβαρότητα και προσοχή σε βγάζει στο τέλος της διαδρομής.

Προσοχή: η πρόκριση δεν θα μας χαριστεί, όπως και τίποτα από όσα έχει πετύχει η ομάδα αυτή την τελευταία δεκαετία δεν ήρθε άκοπα και αναίμακτα. Οι αντίπαλοι δεν φοβίζουν, αλλά χρειάζονται το σεβασμό μας. Οι αναμετρήσεις με τη Ρουμανία δεν θα είναι ίδιες με εκείνες στα πρόσφατα μπαράζ πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο και σίγουρα το κίνητρο της εκδίκησης θα ισχυροποιήσει τους αντιπάλους. Η Ουγγαρία είναι αξιόμαχη ομάδα που έκανε καλή προσπάθεια στα τελευταία προκριματικά, ενώ τα εκτός έδρας παιχνίδια με Φινλανδία και Βόρειο Ιρλανδία δεν θα είναι «εκδρομές», ενώ όλες οι ομάδες θα μπορούν να λένε ότι έχουν στο τσεπάκι τους έξι βαθμούς απέναντι στα Νησιά Φερόε. Η λογική λέει πως από τον ελληνικό όμιλο δεν θα προκύψει ο καλύτερος τρίτος που θα προκριθεί χωρίς την ψυχοφθόρο διαδικασία των μπαράζ, καθώς θα υπάρξουν αρκετές απώλειες για όλους.

Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, μοιάζει αδύνατο η Εθνική που έχουμε… γνωρίσει τα τελευταία δέκα χρόνια να μείνει εκτός τελικής φάσης. Εφόσον αξιοποιήσει στο έπακρο την έδρα της και πάρει τα αποτελέσματα που μπορεί μακριά από αυτή, η πρόκριση θα έρθει ίσως και ευκολότερα από ποτέ.

Γενικότερα μοιάζει αδύνατο για τις 10-12 κορυφαίες χώρες στην ευρωπαϊκή κατάταξη να μείνουν εκτός από το Euro 2016 με τη νέα διευρυμένη του μορφή και τη συμμετοχή 24 ομάδων. Το νέο «μοντέλο» που καθιερώνει η UEFA δίνει τη δυνατότητα σε χώρες που σε άλλη περίπτωση θα έβλεπαν από την τηλεόραση τη διοργάνωση να διεκδικήσουν στα ίσα και να πάρουν την πρόκριση ζώντας από κοντά τη σπουδαία αυτή εμπειρία. Ακόμη και η Κύπρος, αν είναι σοβαρή και κάνει εμφανίσεις προηγούμενων ετών, είναι ικανή να διεκδικήσει την πρόκριση, έστω και μέσω μπαράζ.

Πρόκειται για μία νότα ελπίδας και αισιοδοξίας για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς πλέον το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν θα λογίζεται σαν μία σύναξη σε ένα κλειστό κλαμπ, αλλά σαν μία διοργάνωση που προσφέρει δικαίωμα στο όνειρο ακόμη και στους μικρομεσαίους. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: