Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Χριστιανός ορθόδοξος με τη φανέλα της εθνικής Τουρκίας στη Λεωφόρο!!

"Σκυλίσια Μέρα" με ένα απίστευτο παιχνίδι Ελλάδας – Τουρκίας και με έναν θρυλικό παίκτη που σκόραρε σε βάρος της Εθνικής μας, αλλά δεν πανηγύρισε! Ήταν 23 Απριλίου 1948 όταν η εθνική Ελλάδας έχανε με 3-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από την Τουρκία.
Ο αγώνας έγινε παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Νικόλαου Πλαστήρα και του δημάρχου Κώστα Κοτζιά.
Ο ελληνικής καταγωγής Τούρκος διεθνής Λευτέρης Κιουτσούκ-Αντωνιάδης σκοράρει σε βάρος της Ελλάδας, αλλά δεν πανηγυρίζει! Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι φορούσε κι έκανε τον Σταυρό του, όντας χριστιανός ορθόδοξος, ίσως ο μόνος που αγωνίστηκε με την εθνική Τουρκίας.
O θρυλικός Λεφτέρ, λοιπόν, γεννήθηκε το 1925 από Έλληνες γονείς κι έφυγε από τη ζωή στις 13 Ιανουαρίου 2012. Ήταν, όπως είπαμε, ελληνικής καταγωγής, από την Πρίγκηπο. Θεωρούταν μέσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές διεθνώς την δεκαετία του ΄50.
Με την εθνική Τουρκίας έπαιξε 46 φορές (1948-1963), ενώ πήρε μέρος και στο Μουντιάλ του 1954. Μέχρι σήμερα είναι ο 2ος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Τουρκίας, πίσω από τον Χακάν Σουκούρ.
Φόρεσε τη φανέλα της Φενέρ, της Φιορεντίνα, της Νις και στο τέλος της καριέρας του, στα 39 του χρόνια, τη φανέλα της ΑΕΚ για μόλις πέντε παιχνίδια μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του μετά από έναν τραυματισμό.
Στην καριέρα του κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Τουρκίας, 2 κύπελλα, ενώ ήταν και μέλος της Μικτής Κόσμου το 1954.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: