Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

H προσωπικότητα των οπαδών και ο ανήφορος για την επιτυχία!

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για την αγάπη διαρκείας- ειδικά στα δύσκολα- των οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, την πρόκληση της ισοφάρισης από το 0-2 και τη μουτζούρα στα... τακτοποιημένα σχέδια διαφόρων που δεν υπολόγιζαν τις ομάδες μας.
Δευτέρα του Πάσχα πρώτα στο ΣΕΦ ο κόσμος να κρέμεται σαν τα τσαμπιά στις εξέδρες του σταδίου. Λίγη ώρα αργότερα στο ΟΑΚΑ περίπου  15000 φίλοι του Παναθηναϊκού άφησαν ό,τι είχαν να κάνουν, μέρες γιορτινές για να βρεθούν στο πλάϊ της αγαπημένης τους ομάδας.
    Η Τετάρτη μοιάζει με… Μεγάλη  και για τις δύο ομάδες μας, ενώ ο κόσμος ξανά θα είναι εκεί στο πλευρό τους, με τα εισιτήρια να μοιάζουν με μαγικά χαρτάκια, ενώ βγήκε και sold out για το τέταρτο ματς του Ολυμπιακού με την Ρεάλ Μαδρίτης.
     Αυτό κι αν είναι επίτευγμα. Όχι τα εισιτήρια, γιατί τόσο  ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός έχουν τη δυναμική να γεμίσουν μεγαλύτερα γήπεδα στο μπάσκετ, αλλά η αγάπη του κόσμου. Μία αγάπη που είναι διαχρονική, την έχουν κερδίσει νίκη με νίκη, ιδρώτα με ιδρώτα, βουτιά στο παρκέ με βουτιά, οι ομάδες μας. Την έχουν κερδίσει οι διοικήσεις αυτών των ΚΑΕ με την επιμονή τους, τον παρά τους, που ρίχνουν κάθε χρόνο γνωρίζοντας ότι ο κουβάς είναι τρύπιος, καθώς τα έσοδά τους είναι πενιχρά και η σύγκριση δούναι και λαβείν άνιση.
       Ο κόσμος στην Ελλάδα λατρεύει το μπάσκετ και δεν είναι τυχαίες τόσες επιτυχίες συλλογικές και σε επίπεδο Εθνικής ομάδας. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ποτέ δεν βρήκαν, ειδικά στην Ευρώπη, έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Τουναντίον μάλιστα! Παρόλα αυτά, ο δρόμος με τα αγκάθια, που περιελάμβανε σκληρή δουλειά ήταν αυτός που τους οδήγησε στις κούπες. Στις μεγάλες νίκες. Στις ανατροπές. Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος έλεγε ο Καζαντζάκης. Εκεί από τα δύσκολα, από το 0-2 όταν όλα έμοιαζαν να είναι εις βάρος τους, άρχισαν βηματάκι-βηματάκι να προχωρούν για να φτάσουν στη (μπασκετική) επαναφορά! Άλλο ένα τέτοιο βήμα χρειάζεται για να φτάσουν στο 2-2. Αν το θέλουν πολύ, θα φανεί το βράδυ της Τετάρτης. ΄Ο,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά!
      Ο κόσμος των ομάδων έδειξε ότι έχει… προσωπικότητα, με τη συμπαράσταση την Δευτέρα του Πάσχα και την δεδομένη της Τετάρτης. Είναι κι αυτός σφυρηλατημένος μέσα από τα χρόνια, να φωνάζει «παρών» στα δύσκολα. Στα… εύκολα ίσως κάποιες φορές να έχει κάνει… νερά, όμως στα δύσκολα είναι πάντα εκεί, σε σημείο τέτοιο που οι παίκτες να δέχονται τα κατάλληλα μηνύματα στο παρκέ με την άκρη του… ματιού τους!
      Τόσο ο Αλβέρτης, όσο και ο Μπαρτζώκας περιμένουν από τους παίκτες τους να βγάλουν στο παρκέ την προσωπικότητά τους, να κάνουν την διαφορά, να κάνουν κατάθεση ψυχής. Οι παίκτες τους έχουν πολλά να αποδείξουν, αλλά μόνον στους αντιπάλους τους. Στον Λάσο για παράδειγμα για την επιλογή του να διαλέξει τον πρωταθλητή Ευρώπης ή στον Ρούντι για τα καμώματά του. Και από την άλλη, οι Πράσινοι να δείξουν πως δεν είναι μόνο άμυνα, αλλά και επίθεση ή ο Αλβέρτης να βάλει και προπονητικά τη σφραγίδα του στον ευρωπαϊκό χάρτη!
   Όταν θέλεις, βρίσκεις κίνητρο, ακόμη κι αν δεν βρίσκεσαι στη θέση του φαβορί, αλλά του αουτσάιντερ. Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι όμως να χαλάσεις τα σχέδια κάποιων που δεν σε υπολογίζουν, που φέρονται σε έναν γίγαντα, θαρρείς και είναι… νάνος, είτε μέσω διαιτητικών λαθών, είτε μέσω ανόητων συζητήσεων στο παρασκήνιο!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: