Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

«Δύσκολο να γίνει ανατροπή, αλλά έκαναν το πρώτο βήμα»

Για την προσπάθεια Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού να μεταφέρουν το άγχος σε ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ μίλησε ο Ηλίας Ζούρος στον NovaΣΠΟΡ FM, τονίζοντας ότι η άμυνα και ο κόσμος μπορούν να τους δώσουν προβάδισμα.

«Δύσκολο να γίνει ανατροπή, αλλά έκαναν το πρώτο βήμα»
Δύσκολο, αλλά όχι απίθανό είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να ισοφαρίσουν τη σειρά κόντρα σε Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντίστοιχα, από το 0-2 που βρέθηκαν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ηλίας Ζούρος στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

O πρώην Ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε πως καταλυτικά στοιχεία στην έκβαση της μάχης των play offs της Ευρωλίγκας μπορεί να είναι η άμυνα και η ώθηση που δίνει ο κόσμος σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον Διαμαντίδη, τον Έισι Λο, στην επιλογή του Πάμπλο Λάσο να κάνει φάουλ στην τελευταία φάση. Όπως και στο επίπεδο των Ελλήνων προπονητών.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στους Τόλη Κοτζιά και Μάνο Ζερβάκη

Για τη μάχη που δίνουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να κάνουν την ανατροπή κόντρα σε ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ: «Σίγουρα τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων είναι πολύ αμφίρροπα, όπως και το Αρμάνι-Μακάμπι. Βλέπουμε ότι έχουν καλούς παίκτες όλες οι ομάδες. Είναι δύσκολο να γίνει ανατροπή από το 0-2, αλλά έκαναν το πρώτο βήμα. Το δεύτερο παιχνίδι επί ελληνικού εδάφους είναι σημαντικό. Σε σαράντα λεπτά μπορείς να μεταφέρεις το άγχος στον αντίπαλο. Είχα πει πριν γίνουν οι διασταυρώσεις ότι θα ήταν καλύτερα για τις δικές ομάδες να μην ταιριάξουν έτσι. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλά στο πρώτο παιχνίδι στην άμυνα, όπως και χθες. Είδαμε ότι η Ρεάλ προσπάθησε να πάρει το ματς με τους παίκτες της περιφέρειας. Ο κόσμος δίνει ώθηση στους γηπεδούχους και μέσω της άμυνας μπορείς να χτυπήσεις τον κάθε αγώνα».

Για την επιλογή που έκανε το «τριφύλλι» με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη: «Ήξερε την ομάδα πολύ καλά και η διοίκηση ήθελε άνθρωπο που γνώριζε τα πράγματα από μέσα. Ένας που δεν ήξερε την πραγματικότητα στον Παναθηναϊκό θα δυσκολευόταν στην αρχή. Είναι έξυπνος άνθρωπος του μπάσκετ. Είναι μέσα στα πράγματα. Κάνει καλή διαχείριση. Δεν είναι μάγος και χειρίζεται έξυπνα την ομάδα».

Ερωτηθείς αν δεν έχει παίξει καλά ο Διαμαντίδης στα ματς με την ΤΣΣΚΑ: «Δεν συμφωνώ. Ο καθένας έχει άσχημη στιγμή. Τα περιμένουμε όλα από τον Διαμαντίδη και τον Σπανούλη. Ο κάθε προπονητής θέλει να τραβάει τα βλέμματα πάνω του κάποιος παίκτης του. Αρκετές φορές βρέθηκε κλεισμένος ο Σπανούλης και έκανε την πάσα την κατάλληλη στιγμή, όπως και ο Διαμαντίδης. Δεν πρέπει να τους ακουμπάμε, λέγοντας πως δεν έκαναν καλό παιχνίδι. Έξω τους σέβονται».

Για την απουσία του Έισι Λο: «Έχει λείψει, διότι έδωσε πολλά τα προηγούμενα χρόνια, όμως δεν είναι σωστό να κάνουμε συγκρίσεις αναφερόμενοι στο τότε και στο τώρα. Η ομάδα πρέπει να βρίσκει τις λύσεις από μέσα. Μπορεί ο Ολυμπιακός να βρει τον τρόπο στα μαρκαρίσματα με το ρόστερ που έχει. Ήταν καλό το ότι οι ψηλοί δεν τον ζημίωσαν τη Δευτέρα».

Για την επιλογή του Πάμπλο Λάσο να κάνει φάουλ στον Σλούκα στο φινάλε της αναμέτρησης της Δευτέρας: «Πρέπει ο προπονητής να έχει την αίσθηση του τι γίνεται με τον αντίπαλο. Πρέπει να γνωρίζει αν ο αντίπαλος έχει καλό drive, ώστε να κρίνει αν πρέπει να κοπεί με φάουλ. Θα μπορέσουν κάποιοι παίκτες όπως ο Μπουρούσης να βρουν τη λύση στο σκοράρισμα. Αν δεν τα καταφέρουν οι ψηλοί και πάλι, θα έχει το προβάδισμα ο Ολυμπιακός. Αν ανοίξει και πάλι το ροτέισον με τον Παπαπέτρου αποκτάς αβαντάζ, ενώ η Ρεάλ δεν έχει τόσες πολλές λύσεις».

Για το αν είναι οι Έλληνες προπονητές οι καλύτεροι στον κόσμο: «Οι Έλληνες προπονητές γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Είναι στον σωστό δρόμο. Άνοιξε η ξένη αγορά για αυτούς. Ασχολούμαστε πολύ με την τακτική. Δεν πρέπει να σταματάς ποτέ να δουλεύεις. Δεν σημαίνει πως με μια επιτυχία γίναμε οι καλύτεροι. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιμορφωνόμαστε. Είδα πολλά καινούργια πράγματα πηγαίνοντας να παρακολουθήσω από κοντά το NBA. Έχει φανεί ότι όταν ένας προπονητής μένει για καιρό σε μια ομάδα, η δουλειά του φαίνεται. Μπορείς να φτάσεις την ομάδα εκεί που θέλεις, διότι έρχονται σιγά-σιγά τα αποτελέσματα. Όταν επιλέγεις κάποιον πρέπει να γνωρίζεις τη φιλοσοφία του και δεν πρέπει να φτάνεις στο σημείο να τον κόβεις στη μέση της σεζόν. Οι αλλαγές προπονητών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: