Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ο Μόγιες κάνει την ομάδα ή η ομάδα τον Μόγιες;

Με αφορμή τον Ντέιβιντ Μόγιες, ο Δήμος Μπουλούκος καταγράφει τα λάθη του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και επιχειρεί να δώσει απάντηση στο αιώνιο ερώτημα για τους προπονητές. O Σκοτσέζος προπονητής παρέλαβε μια έτοιμη ομάδα από τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον και κατάφερε σε λιγότερους από 10 μήνες να τη διαλύσει, πετυχαίνοντας τη χειρότερη βαθμολογική συγκομιδή στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και φυσικά καταφέρνοντας (επειδή περί κατορθώματος πρόκειται) να μην βγάλει ούτε στην Ευρώπη!
Ο Μόγιες πλήρωσε την επιμονή του να δημιουργήσει κάτι καινούργιο στους «κόκκινους διαβόλους» και όχι να ακολουθήσει την άκρως επιτυχημένη φόρμουλα του προκατόχου, που άφησε τους άλλους διεκδικητές του περσινού τίτλου 11 βαθμούς πίσω.
Άλλαξε το ολίγον άναρχο, αλλά δεόντως επιθετικό στιλ, με μια πιο ομάδα πιο στιβαρή, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό όσα είχε εφαρμόσει στην Εβερτον. Αλλά αυτό που καταλάβαινε ο πιο απλός φίλαθλος μάλλον δεν αντιλήφθηκε ο Μόγιες, καθώς άλλο πράγμα είναι η Εβερτον και άλλο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ετσι, αντί να συνεχίσει το μοτίβο που πέρσι έδωσε πρωτάθλημα στη Γιουνάιτεντ και αρκετά εύκολα μάλιστα, επεδίωξε να αλλάξει τη συνταγή, μόνο που τελικά αυτό που θα αλλάξει είναι ο ίδιος...
Τα λάθη του ήταν πολλά και τα έκανε από την αρχή κιόλας. Θεμιτό να αλλάξει όλο το τεχνικό επιτελείο και να φέρει στο Ολντ Τράφορντ όσους εμπιστευόταν από την Εβερτον, αλλά όπως αποδείχθηκε οι βοηθοί του δεν άξιζαν τίποτα σε σχέση με τους απολυμένους Φέλαν, Μοϊλιστέιν και Στιλ.
Επόμενο ατόπημα η μεταγραφή του Φελαϊνί που μπορεί να τον θεωρούσαν οι περισσότεροι ως τον καλύτερο box to box παίκτη στο Νησί, αλλά τελικά έγινε... bench to bench! Στον Μόγιες χρεώνεται όχι μόνο η επιλογή του, αλλά και το γεγονός ότι τουλάχιστον δεν κατάφερε ούτε στο ελάχιστο να τον αξιοποιήσει, παρότι τον γνώριζε καλά εδώ και χρόνια. Οπως δεν αξιοποίησε τον Βέλγο, δεν αξιοποίησε και τον Ζάχα που έφερε ο Φέργκιουσον ως σούπερ ταλέντο το καλοκαίρι από την Κρίσταλ Πάλας, αλλά τον Ιανουάριο δόθηκε δανεικός στην Κάρντιφ.
Ακόμα και ο Μάτα, παρά την ευφορία που δημιουργήθηκε μετά την απόκτηση του από την Τσέλσι με ποσό – ρεκόρ, δεν έχει προσφέρει όσα μπορεί, ενώ μέσα σε όλα ακούει ο Μόγιες και κριτική για το γεγονός ότι δεν υπολογίζει τον γέρο μεν, αλλά πολύπειρο και παικταρά, Ράιαν Γκιγκς.
Οι οπαδοί της ομάδας δεν του συγχώρεσαν ούτε τη γκρίνια στην αρχή της περιόδου για το δύσκολο πρόγραμμα στην Πρέμιερ Λιγκ, ούτε τις δηλώσεις του πριν από το ματς με τη Λίβερπουλ, ότι οι «κόκκινοι» είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Και έτσι να είναι, όταν είσαι προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν το λες...
Και μέσα σε όλα, υπήρχαν και τα επανειλημμένα δημοσιεύματα για τις κακές σχέσεις με τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι, για τα οποία υπήρχε συνεχώς διάψευση, αλλά όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.
Το κερασάκι στην τούρτα δεν ήταν το 2-0 από την Εβερτον, αλλά οι βαριές εντός έδρας ήττες που είχαν προηγηθεί από τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι, αποτελέσματα ασυγχώρητα ακόμα και για τον πιο συγκαταβατικό επισκέπτη του «Θεάτρου των Ονείρων». Αυτό το πράγμα δεν ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάινεντ...
Ο Μόγιες λοιπόν έφυγε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα βρει έναν άξιο προπονητή που θα τη βοηθήσει να βρει το δρόμο της. Αλλωστε οι μεγάλες ομάδες δεν χάνονται.
Ωστόσο αποδεικνύεται ότι όσους παικταράδες και να διαθέτει ένας σύλλογος, εάν δεν έχει τον κατάλληλο μαέστρο να συνθέσει τους διαφορετικούς ήχους και να φτιάξει τη σωστή μελωδία, επιτυχημένη παράσταση δεν υπάρχει. Aρα, ο προπονητής κάνει την ομάδα...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: