Οι ενοποιήσεις, με στόχο τη δημιουργία μόνο τριών ταμείων
(μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών), θα αρχίσουν αμέσως μετά τις
εκλογές.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο μετά την απώλεια του εσόδου που διέθετε από κοινωνικούς πόρους (ποσοστό επί των τιμολογίων των δημοσίων δαπανών) έχει χρήματα για την καταβολή μερισμάτων στους συνταξιούχους μόνο έως το Δεκέμβριο!
Οι ενοποιήσεις, με στόχο τη δημιουργία μόνο τριών ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών) που θα χορηγούν παροχές με ενιαίους όρους και κανόνες, θα αρχίσουν αμέσως μετά τις εκλογές.
Στον ΟΑΕΕ, αναμένεται να ενταχθεί το ταμείο των Αυτοαπασχολούμενων (δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών) για να στηρίξει το ταμείο των επαγγελματοβιοτεχνών που απαιτεί χρηματοδότηση πέραν της προυπολογισμένης για να μην καταρρεύσει.
Οι νέοι φορείς θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους και θα έχουν την ευθύνη της χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης, όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ.
Υποψήφια να ενταχθούν σε πρώτη φάση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) είναι τα τρία επικουρικά και τα τρία μετοχικά ταμεία των ενστόλων τα οποία μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων θα περιέλθουν σε δεινή θέση. Υπολογίζεται ότι η ενοποίηση (η οποία δεν έχει «κλειδώσει» λόγω σημαντικών διαφορών στους κανονισμούς) θα επιφέρει δραματικές μειώσεις στις συντάξεις των ενστόλων.
Ο νέος αυτός γύρος συγχωνεύσεων αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε σημαντική μείωση των παροχών. Όσο και αν το διαψεύδει (προεκλογικά) η κυβέρνηση, ο στόχος που έχει περιγραφεί στα μνημόνια είναι το ποσοστό αναπλήρωσης της κύριας και της επικουρικής σύνταξης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το 45% του συντάξιμου μισθού.
Η αλήθεια είναι η συρρίκνωση μπορεί να επιτευχθεί και με την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη με άξονα τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Όχι, όμως, άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου 25ετίας, όταν ο νόμος θα «πιάνει» όλους τους ασφαλισμένους. Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να επισπεύσει τις μειώσεις παροχών προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα των ταμείων που θα δημιουργηθούν από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, τη μείωση των εισφορών αλλά και τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση.
Τις βαρύτερες απώλειες από την κατάργηση των πόρων θα έχει το επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ), το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΠΔΥ (πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων), το ΤΕΑΔΥ, το ΤΕΑΠΟΚΑ, το ΝΑΤ, καθώς επίσης και στο Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Τι επιπτώσεις θα έχει λοιπόν η κατάργηση των πόρων στις επικουρικές συντάξεις;
Το πρώτο crash test θα γίνει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που καλύπτει σήμερα 2 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους με δεδομένο από τον Ιούλιο θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά στοιχεία του Ταμείου για τον προσδιορισμό του τελικού ποσού της σύνταξης. (εφαρμογή της ρήτρας βιωσιμότητας). Το μαθηματικό μοντέλο υπολογισμού που θα εφαρμοστεί, θα λαμβάνει υπόψη του τον αριθμό των συνταξιούχων που θα εξέρχονται ετησίως, το δείκτη θνησιμότητας, την επιλογή μεταβίβασης της σύνταξης λόγω θανάτου και άλλα.
Η απώλεια εσόδων για το ΕΤΕΑ από την κατάργηση των πόρων ανέρχεται σε 50 εκατ. ετησίως. Ωστόσο ο διοικητής του υπερταμείου κ. Αν. Παπανικολάου δηλώνει αισιόδοξος (προεκλογικά!), ότι μπορεί και να αποφευχθούν οι περικοπές το 2014 καθώς η μείωση της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή των ΑΠΔ, έχει αυξήσει τα έσοδα του ταμείου κατά 80 εκατ. ευρώ (στοιχεία α΄τετραμήνου).
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης θα ανακοινώσει τις πρώτες ενοποιήσεις τον Ιούνιο. Υπενθυμίζουμε ότι τα ταμεία είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν έως το Σεπτέμβριο τις νέες αναλογιστικές μελέτες τους. Οπότε μετά θα αποκαλυφθεί και η σκληρή πραγματικότητα που θα οδηγήσει σε μειώσεις παροχών.
Πηγή: Protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου