Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Φταίνε οι ΠΑΕ για τα επεισόδια; Κοροϊδευόμαστε...!

Ο Χρήστος Σταθόπουλος γράφει για την ατάκα του Γιώργου Σαρρή στο gazzetta,gr περί συλλόγων, ταραξιών και επεισοδίων.
Με την ΕΠΟ, τη διαιτησία, τη διοργανώτρια και όλο αυτό το μαγειρίο, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ. Η γνώμη μου ήταν, είναι και θα είναι ότι η καλή ομάδα δε χάνει στο γήπεδο. Κι όταν έχεις ομάδα κανείς διαιτητής δε βγάζει τη μπάλα από τα δίχτυα. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι τα διαιτητικά τρίο δεν έχουν ρόλο στην εξέλιξη ενός αγώνα. Εχουν και παραέχουν και τα σφαξίματα είναι στην ημερήσια διάταξη. 
Μην το κουράζουμε, όμως, διότι το θέμα «διαιτησία-ποινές-αθλητική δικαιοσύνη» είναι μια εντελώς διαφορετική κουβέντα. Πολύ μεγάλη, κουραστική και αδιέξοδη. Ειδικά με την ελληνική κουλτούρα να παίρνει κυρίαρχη θέση .
Θα σταθώ σε δύο κουβέντες που είπε στο gazzetta.gr ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής. Η πρώτη είναι: «Ανησυχία υπάρχει εδώ και έναν χρόνο. Με την κρίση στην Ελλάδα η βία θα έρθει στα γήπεδα. Δεν γεννά το γήπεδο τα επεισόδια, αλλά τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν κάνουν τον κόσμο να διοχετεύει τη βία και την ένταση που έχει στα γήπεδα».
Και ρωτώ: αλήθεια πρόεδρε; Δηλαδή επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα έχουμε από το 2009 και μετά, χρονιά-ορόσημο για όλους μας; Ετος... αναγέννησης από το μακρινό Καστελόριζο δια στόματος Γιώργου Παπανδρέου, όταν μας έλεγε ότι η Ελλάδα θα μπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Πιο πριν δεν είχε ανοίξει μύτη, δεν είχε ξηλωθεί κάθισμα, δεν είχε υπάρξει τραυματίας και οι οπαδοί μεταξύ τους έστελναν λουλούδια και ευχετήριες κάρτες στις ημέρες γενεθλίων, ονομαστικών εορτών και εθνικών επετείων; Ο Φιλόπουλος δε, τώρα τελευταία «έφυγε», μετά το τρίτο μνημόνιο που έχει ξετινάξει οτιδήποτε έχει απομείνει στην ελληνική κοινωνία. Αμ ο άλλος; Ο Μπλιώνας; Ποιο... 1986; Τώρα έγινε που ανακοινώθηκαν οι νέες διαθεσιμότητες στο Δημόσιο.
Για να σοβαρευτούμε: για τα επεισόδια δε φταίει (μόνο) η οικονομική κρίση. Τα έκτροπα γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται, όπως γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Κι αν πει κανείς ότι στην Ιταλία που βγήκαν πιστόλια πριν από τον τελικό Κυπέλλου, ότι υπάρχουν τα ίδια προβλήματα, του λέμε ότι και στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, στην Ισπανία, γίνονται επεισόδια. Αραιά, αλλά γίνονται. Δεν θέλετε την Ισπανία; Στη Σουηδία τι έγινε πριν από λίγο καιρό; Σκότωσαν ένα παλικάρι στη μέση του δρόμου. Στην πιο προηγμένη χώρα της Ευρώπης και σε μια χώρα από το top-5 του πλανήτη που βάσει στοιχείων έχουν αντέξει στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ας μην κρυβόμαστε, λοιπόν, διότι μεγαλώσαμε. Το πρόβλημα είναι έντονο και κυρίως είναι μπροστά μας. Δεν πετάει χιλιόμετρα μακριά, όπως το αεροπλάνο που το «κρύβουμε» με το μικρό μας δαχτυλάκι αν το «σημαδέψουμε». Και ναι: οι ομάδες σαφώς και παίζουν το ρόλο τους, για να «πηδήξω» τώρα στην επόμενη ένσταση που έχω σε όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Θυμίζω στα γρήγορα την τοποθέτησή του: «Σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι οι ποινές, κάτι που λένε συνεχώς όλοι. Οι ποινές είναι πάρα πολύ αυστηρές, οπότε το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι η στάση των μεγάλων ΠΑΕ, αναφορικά με το πως μπορούν να ελέγξουν τους οργανωμένους. Όλοι ξέρουμε πως δεν είναι όλοι οι οργανωμένοι όσοι κάνουν τα επεισόδια, οπότε αν οι ΠΑΕ απομονώσουν αυτούς τους λίγους που τα κάνουν, σε συνεργασία φυσικά με την αστυνομία, θα έχει λυθεί σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα».
Ας δεχτούμε ότι οι ποινές είναι πολύ αυστηρές, αν και όλοι γνωρίζουμε πως πολλές φορές τα μέτρα και τα σταθμά είναι περισσότερα από ένα. Οι ΠΑΕ από μόνες τους τι να κάνουν; Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, φταίνε και παραφταίνε διότι αν ήθελαν θα έδιναν τα εισιτήρια εκεί που πρέπει και θα άφηναν απ' έξω τους ανθρώπους που μπαίνουν στο ίδιο τους το σπίτι και τα κάνουν λίμπα. Και μετά, πληρώνουν κιόλας. Αυτό που κάνει εντύπωση, ωστόσο, είναι η ευκολία με την οποία ο κ. Σαρρής «λύνει» το πρόβλημα και δείχνει με το δάχτυλο τις «υπαίτιες» ΠΑΕ. Θέλει να μας πει ποια είναι η πολιτική της ΕΠΟ ως Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία; Ποιες είναι οι προτάσεις του και ποια η συνεργασία του με τη διοργανώτρια και την αστυνομία; Ειδικά η ΕΛ.ΑΣ έκανε απόγευμα Σαββάτου τη μέγιστη κίνηση να βγάλει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από τα επεισόδια της Λεωφόρου, ώστε όλοι εμείς να σπάσουμε τα τηλέφωνα της ΓΑΔΑ, να υποδείξουμε τους ενόχους και να βάλουμε κι αυτό το γαλόνι στον ώμο. Εδώ θα μου πείτε, το υπουργείο Οικονομικών μας έχει καλέσει να υποδείξουμε τον γείτονα που παρανομεί, στα επεισόδια θα κολούσε η πολιτεία;
Είναι πραγματικά κωμικοτραγικό, τραγελαφικό και βαθιά ελληνικό. Οι αστυνομικοί να έχουν μπροστά τους αυτούς που τα σπάνε και έξι μέρες μετά να ζητούν από τον κόσμο να τους «συλλάβει». Κι αν αυτός ήταν αγώνας πρωταθλήματος, στο ΟΑΚΑ, στα επεισόδια που προλόγισαν αυτά της Λεωφόρου, είχαμε να κάνουμε με το Κύπελλο Ελλάδας, αρμοδιότητα 100% της ΕΠΟ. Κι εκεί οι ΠΑΕ έφταιγαν; Κανέναν δεν ενδιαφέρουν πια οι αρμοδιότητες, παρά μόνο το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι ότι οι αρμόδιοι αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί, όταν πρέπει να γίνει μια αποφασιστική κίνηση προς όφελος της κοινωνίας. Αναποτελεσματικοί στη συνεργασία, στο όραμα και στη διάθεση. 
Η λύση είναι μία: τους βουτάς εκείνη τη στιγμή και τους πας για δίκη. Αγκαλιά, όπως είχαν βγει οι πρόεδροί τους (τυχαίο το παράδειγμα, αφορά όλους τους οπαδούς που τα σπάνε) και δεν ξαναμπαίνουν σε γήπεδο. Από τη στιγμή που υπάρχουν επιτυχημένα μοντέλα, έχεις υποχρεώση να τα υιοθετήσεις, αν θες να γιατρέψεις μια πληγή. Όχι μόνο «καταπέλτης» σε μισθούς και συντάξεις στο όνομα του... ευρωπαϊκού νοικοκυρέματος.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: