Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Μια Bundesliga που τα είχε όλα!

Η γερμανική αυλαία έπεσε και ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το πρωτάθλημα που κράτησε τα πάντα - εκτός του τίτλου - μυστικά μέχρι την τελευταία αγωνιστική.  
Ήταν η τελευταία αγωνιστική στην Bundesliga, το πρωτάθλημα που “έχασε” στις εντυπώσεις του τίτλου, και μόνο σε αυτές, από την Premier League και την La Liga. Διότι κατά τα άλλα το γερμανικό πρωτάθλημα είχε μόνο νίκες, και κατάφερε στη διάρκεια της σεζόν που κλείνει να πιστοποιήσει την άνοδό του σε όλα τα επίπεδα. Την πιστοποίησε και σε επίπεδο ενδιαφέροντος, αγωνίας και δράματος, αφού σήμερα, δηλαδή την τελευταία στιγμή, έδωσε δύο εισιτήρια για το Champions League και αποφάσισε ποιες ομάδες θα πέσουν, ποιες θα σωθούν και ποια θα πάει στα μπαράζ.
Μέχρι σήμερα, δηλαδή την τελευταία - 34η - αγωνιστική η Σάλκε δεν γνώριζε αν θα κρατήσει ή όχι το εισιτήριο για την απευθείας πρόκριση στην φάση των ομίλων του Champions League. Η καλύτερη ομάδα του δεύτερου γύρου χρειάστηκε αυτό το 4-1, με το οποίο σκότωσε την Νυρεμβέργη και την έστειλε στην Β’ Εθνική, για να κλειδώσει την παρουσία της στην φάση των ομίλων, όπως φυσικά και το επιπλέον μπόνους που δίνει η Bundesliga μέσα από την αναδιανομή του τηλεοπτικού εσόδου ανάλογα με τη θέση του τερματισμού.
Μέχρι σήμερα έπρεπε να περιμένει η αναγεννημένη υπό τον Σάσα Λεβαντόφσκι Μπάγερ Λεβερκούζεν για να κλειδώσει την θέση στα προκριματικά του Champions League. Προτού αρχίσει το παιχνίδι της με την Βέρντερ η Λεβερκούζεν μπορούσε να βγει 3η, 4η ή και 5η, δηλαδή ταξίδευε από το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League μέχρι το Europa League. Παρεμπιπτόντως ο 43χρονος προπονητής, ο οποίος αναμόρφωσε σε χρόνο dt την Λεβερκούζεν από τη στιγμή της απομάκρυνσης του Σάμι Χίπιια, είναι της κατηγορίας που θα έπρεπε να κοιτάζουν οι ελληνικές ομάδες που θέλουν να βρουν προπονητή με ικανότητα να κάνει τη δουλειά σωστά, δηλαδή ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ.
Μέχρι σήμερα έπρεπε να περιμένει το Αμβούργο για να μάθει αν θα πέσει - απευθείας - στην Β’ κατηγορία για πρώτη φορά στη ζωή του, πληρώνοντας ακριβά την … ελληνική νοοτροπία της διοίκησής του, ή αν θα κρατήσει την 2η ευκαιρία, δηλαδή το μπαράζ, το οποίο τελικώς θα δώσει για να σωθεί. Την τελευταία - κυριολεκτικά - ημέρα έμαθαν η Νυρεμβέργη και η Μπράουνσβάιγκ ότι θα υποβιβαστούν, αφού κι αυτές ήλπιζαν - έστω σε θαύμα, μέχρι σήμερα ότι μπορεί να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το μπαράζ και την δεύτερη ευκαιρία.
Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες με όσα θαύμασα στη φετινή Bundesliga, με τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές που ανακάλυψα ή είδα να εξελίσσονται και να ανελίσσονται, για το ποδόσφαιρο που απήλαυσα κατά καιρούς κυρίως από την πρωταθλήτρια Μπάγερν (ειδικά προτού αλλάξει η χρονιά), αλλά και από την Ντόρντμουντ, τη Σάλκε, την Αουγκμπουργκ που ήταν το πουλέν μου, την Βόλφσμπουργκ, την Γκλάντμπαχ στην έδρα της. Κυρίως όμως αυτό που μου μένει από τη φετινή Bundesliga, σε συνέχεια της περσινής, είναι το ψυχαγωγικό πακέτο. Τα γεμάτα στάδια και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι ενθουσιώδεις ποδοσφαιρόφιλοι, το τεχνικό παιχνίδι με τις σύγχρονες τακτικές, το αθλητικό παιχνίδι, το fair play που έζησε πολύ μεγάλες στιγμές, οι αδιάφορες, με την καλή έννοια, διαιτησίες. Όλα τα συστατικά που φτιάχνουν την συνταγή του πιο ανερχόμενου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου αυτή την εποχή στην Ευρώπη.
Αν αυτό το πρωτάθλημα λύσει την οικονομική άσκηση της διανομής των εσόδων προκειμένου να δυναμώσουν κι άλλοι σύλλογοι ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν την Μπάγερν για τον τίτλο, αυτό μπορεί να γίνει ένα πρωτάθλημα που δεν θα θέλει κανείς στον πλανήτη να χάνει.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: