Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Πλέι οφς δεν υπάρχουν!!

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει στο blog του στο gazzetta τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων!  Έχω εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο την γνώμη μου, μέσα από τούτο το σαϊτ, για τον τρόπο διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος-ότι πρέπει να αλλάξει κι ότι δεν έχουν νόημα τα πλέϊ οφς όπως γίνονται.
Ωστόσο, μία γνώμη είναι απλά μία γνώμη. Σημασία έχει να δούμε τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ρίχνοντας μία ματιά στα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, συνειδητοποίησα ένα πράγμα: πλέϊ οφς ουσιαστικά δεν υπάρχουν πουθενά!
Εννοώ δεν υπάρχουν πουθενά στα πρωταθλήματα των χωρών, που είναι στις πρώτες θέσεις της (ανα πενταετία) βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ. Πλέϊ οφς υπάρχουν μόνο στα πρωταθλήματα των χωρών, που είναι μετά την πρώτη 16άδα της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ.
Προσέξτε: οι 16 πρώτες χώρες σε αυτή τη βαθμολογία είναι κατά σειρά Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ρωσία, Ολλανδία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία, Ελλάδα (12η), Ελβετία, Αυστρία, Τσεχία, Ρουμανία.
Σ’ αυτές τις χώρες λοιπόν τα πρωταθλήματα γίνονται με τον…παραδοσιακό τρόπο. Με δύο γύρους.
Απλά η Ισπανία, η Αγγλία, η Ιταλία κι η Γαλλία έχουν πρωτάθλημα 20 ομάδων, άρα 38 αγωνιστικών. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Τουρκία κι η Ρουμανία έχουν πρωτάθλημα 18 ομάδων, άρα 34 αγωνιστικών. Και η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Ουκρανία κι η Τσεχία έχουν πρωτάθλημα 16 ομάδων, άρα 30 αγωνιστικών.
Κάπως διαφέρουν δύο χώρες που είναι κάτω από την Ελλάδα στη βαθμολογία, η Ελβετία κι η Αυστρία, που έχουν πρωτάθλημα 10 ομάδων, αλλά σε τέσσερις γύρους, άρα με 36 αγωνιστικές.
Πλέϊ οφς εκτός από την Ελλάδα έχει μόνο το Βέλγιο από τις 16 πρώτες ομάδες στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ-η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Το Βέλγιο λοιπόν, που αρχικά κάνει πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών με 16 ομάδες και στη συνέχεια οι έξι πρώτες παίζουν πλέϊ οφς 10 αγωνιστικών, ξεκινώντας με τους βαθμούς που είχαν στην κανονική διάρκεια της σεζόν, διαιρεμένους δια δύο.
Κι αυτό το βλέπω και πιο δίκαιο από αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, με αυτό τον περίεργο τρόπο με τον οποίο ξεκινάνε οι ομάδες στα πλέϊ οφς, ανάλογα με την απόσταση του δεύτερου από τον πέμπτο! Για παράδειγμα, ο (δεύτερος πίσω από τον Ολυμπιακό) ΠΑΟΚ τέλειωσε το πρωτάθλημα τρεις πόντους πάνω από ΠΑΟ κι Ατρόμητο, αλλά ξεκίνησε τα πλέϊ οφς ισόβαθμος μαζί τους! Παράλογο. Έστω να ίσχυε η βαθμολόγηση όπως στο Βέλγιο, ο ΠΑΟΚ θα ξεκινούσε τα πλέϊ οφς με δύο πόντους διαφορά από ΠΑΟ κι Ατρόμητο. Δίκαιο.
Τέλος πάντων, η ουσία είναι άλλη: Βλέπουμε ότι πλέϊ οφς, εκτός από Ελλάδα και Βέλγιο, στην Ευρώπη γίνονται μόνο στα πρωταθλήματα που βρίσκονται στις πιο κάτω θέσεις της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ, άρα στα πρωταθλήματα της πιο κάτω διαλογής. Μιλάμε για Ισραήλ, Κύπρο, Πολωνία, Σκωτία, Βουλγαρία, Μάλτα, Βόρεια Ιρλανδία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Γεωργία.
Απλά υπάρχουν κάποιες χώρες, επίσης δεύτερης και τρίτης γραμμής, που ακολουθούν το παράδειγμα της Ελβετίας κι Αυστρίας, κι έχουν πρωτάθλημα με λιγότερες ομάδες, αλλά περισσότερους γύρους. Έτσι έχουν και σε Κροατία, Σλοβενία, ΕΙΡΕ κι Εσθονία τέσσερις γύρους με 10 ομάδες, άρα 36 αγωνιστικές, ενώ σε Δανία, Σλοβακία, Σκόπια, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Αλβανία, Φινλανδία έχουν πρωτάθλημα με 12 ομάδες σε τρεις γύρους, άρα 33 αγωνιστικές. Ανάλογος είναι κι ο τρόπος διεξαγωγής και στα πρωταθλήματα των μικρότερων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Λιθουανία, Αρμενία, Λετονία).
Κατά τα άλλα, τον…παραδοσιακό τρόπο που ασπάζονται οι 12 χώρες από τις 16 πρώτες της ΟΥΕΦΑ, ακολουθούν και οι Σουηδία, Νορβηγία, Σερβία, Ουγγαρία, Βοσνία κάνοντας πρωτάθλημα δύο γύρων με 16 ομάδες.
Για να καταλήξουμε κάπου: Ανεξάρτητα από το τι λέω εγώ, που προτιμάω ένα άλλο τρόπο διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος από τον τωρινό, πρέπει να δούμε ότι πουθενά αλλού πλην της Ελλάδας και του Βελγίου δεν γίνονται πλέϊ οφς, μεταξύ των χωρών που είναι στις 16 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ. Κι η Ελλάδα εδώ και μία εξαετία είναι σταθερά μέσα στην προνομιούχο πρώτη 12άδα, ενώ το Βέλγιο δεν είναι…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: