Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Το απόλυτο déjà vu για Ατλέτικο, Μπαρτσελόνα και Έλτσε!!

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για την ιστορία που επαναλαμβάνεται στην Primera Division 37 χρόνια μετά!
Αν αυτό δε λέγεται σύμπτωση, τότε τι μπορεί να λέγεται; Η αυριανή προτελευταία αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος ενδέχεται να βγάλει πρωταθλήτρια, ενδέχεται και να μη βγάλει όμως. Τη σεζόν 1976-77, πάντως, στην ίδια στροφή της κούρσας, ξεκαθάρισαν τα πάντα. Που ακριβώς βρίσκεται το déjà vu όμως;
Στις 15 Μαΐου 1977 διεξήχθη η προτελευταία αγωνιστική της Πριμέρα. Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα μάχονταν για τον τίτλο, με τους «ροχιμπλάνκος» να βρίσκονται τρεις πόντους πάνω από τους Καταλανούς. Όχι, δεν είναι μόνο αυτή η επανάληψη της ιστορίας. Η σύμπτωση βρίσκεται στο γεγονός πως τότε, όπως και τώρα, η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε εκτός έδρας την Έλτσε.
Ναι, την Έλτσε! Μια ομάδα που βρίσκεται στα μεγάλα σαλόνια του ισπανικού ποδοσφαίρου... αραιά και που. Και τότε, όπως και τώρα, η γηπεδούχος ομάδα μαχόταν για τη σωτηρία της. Η μόνη διαφορά ήταν πως το 1977 οι διεκδικήτριες του τίτλου ήταν δύο (Ατλέτικο, Μπαρτσελόνα), ενώ το 2014 έχει... μαθηματικά ελπίδες και η Ρεάλ Μαδρίτης.
Η λευκή ισοπαλία ανάμεσα σε Έλτσε και Μπαρτσελόνα στο νεόκτιστο – τότε – γήπεδο Μανουέλ Μαρτίνεζ Βαλέρο έδωσε το δικαίωμα στην Ατλέτικο Μαδρίτης να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα, ανεξάρτητα από το δικό της αποτέλεσμα (ήρθε 1-1 με τη Ρεάλ Μαδρίτης), αφού τότε η νίκη έδινε δύο πόντους και όχι τρεις, όπως σήμερα.
Αν εκείνο το συγκλονιστικό φινάλε, με τις ίδιες πρωταγωνίστριες, αποτελεί 37 χρόνια μετά οιωνό για τη φετινή προτελευταία αγωνιστική, είναι κάτι που θα το μάθουμε αύριο. Όμως τα παιχνίδια των αριθμών και της προϊστορίας είναι καμιά φορά τόσο περίεργα, που και να μη θέλει κανείς, μένει με το στόμα ανοιχτό.
 
 
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: