Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ακολουθούν και άλλες ανακοινώσεις μεταγραφών για τον Ολυμπιακό.

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τους Όλιβερ Λαφαγέτ και Ποπς Μενσά-Μπονσού, εξηγεί γιατί τους πήρε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και αναφέρεται στην αποφασιστικότητα που δείχνουν επί της ουσίας οι Αγγελόπουλοι. Αν αναρωτηθήκατε γιατί δεν έγραψα blog μετά την ανακοίνωση του Όλιβερ Λαφαγέτ πήρατε την απάντηση πριν λίγες ώρες αφού όπως σας είχε ενημερώσει το gazzetta από χθες, ο Ολυμπιακός βρισκόταν μία ανάσα και από τον Μενσά-Μπονσού. Σε διάστημα περίπου 48 ωρών οι «ερυθρόλευκοι» πρόσθεσαν δύο κομβικούς παίκτες στο ρόστερ τους το οποίο σίγουρα δυνάμωσε.
ΟΛΙΒΕΡ ΛΑΦΑΓΕΤ
Προσωπικά τον είχα σε εκτίμηση από τότε που έπαιζε στην Πρόκομ αν και έκλεβε την παράsταση ο Ντέιβιντ Λόγκαν. Ο Λαφαγέτ είναι από τους λίγους παίκτες στην Ευρώπη που κάθε σεζόν είναι και καλύτεροι. Ο Λαφαγέτ προέρχεται από τρομερή σεζόν με την Βαλένθια την οποία βοήθησε να κατακτήσει το Eurocup και να φτάσει μία νίκη μακριά από την παρουσία της στον ισπανικό τελικό πρωταθλήματος.
Ο 30χρονος είναι κλασική περίπτωση παίκτη του προπονητή και έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα στον τρόπο που αγωνίζεται και ουσιαστικά χάρη σε αυτά τον πήρε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.
Πιέζει απίστευτα την μπάλα. Ο Λαφαγέτ μαρκάρει πολύ καλά τον παίκτη που έχει τη μπάλα δημιουργώντας προβλήματα στην αντίπαλη επίθεση. Επίσης τα άκρα του είναι μεγαλύτερα από το ύψος του, και ξέρει να τα χρησιμοποιεί καλά ώστε να επεμβαίνει στην πάσα (tips and deflections είναι μία ανεπίσημη στατιστική κατηγορία στην οποία οι προπονητές δίνουν τεράστια σημασία).
Ο 30χρονος μπορεί να παίξει εξίσου καλά τόσο ως «1» όσο και ως «2». Στην άμυνα δε, μπορεί να μαρκάρει σε όλες τις θέσεις της περιφέρειας, κάτι που βοηθάει στις αλλαγές μαρκαρισμάτων, Επιθετικά δημιουργεί πολύ καλά έχοντας τη μπάλα στα χέρια και ειδικότερα μπορεί και παίζει άριστα το pick 'n' roll δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στο σουτ μετά από ντρίμπλα. Στο σύγχρονο μπάσκετ οι παίκτες που παίζουν σε περισσότερες από μία, θέσεις σε άμυνα και επίθεση είναι υπερπολύτιμοι.
Αλλάζει τον ρυθμό ερχόμενος από τον πάγκο. Στα περισσότερα παιχνίδια της Βαλένθια όταν έμπαινε στο παρκέ η ομάδα του έτρεχε μικρά επιμέρους σκορ. Ο Λαφαγέτ διαθέτει υψηλό μπασκετικό I.Q και την ώρα που βρίσκεται στον πάγκο μελετάει το παιχνίδι. Όταν περνάει στο παρκέ είναι έτοιμος να χτυπήσει στις όποιες αδυναμίες έχει διακρίνει.
ΠΟΠΣ ΜΕΝΣΑ-ΜΠΟΝΣΟΥ
Ο Βρετανός σέντερ διαθέτει σε πληθώρα το βασικότερο χαρακτηριστικό που αναζητούσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, την αθλητικότητα. Ο Μενσά-Μπονσού έχει πλούσια αθλητικά προσόντα, πηδάει ψηλά, είναι γρήγορος και ξέρει να χρησιμοποιεί καλά το σώμα του σε σχέση με το χώρο.
Οι μπουνιές που είχε παίξει με τον Μίρζα Μπέγκιτς σίγουρα μου είχαν δημιουργήσει υπόνοιες για τον χαρακτήρα του, αλλά με συναδέλφους που μίλησα από την Τουρκία μου εξήγησαν πως πρόκειται για έναν μαχητή, για έναν τρομερό συμπαίκτη που θα τρέξει να υπερασπιστεί οποιονδήποτε φοράει την ίδια φανέλα με αυτόν. Σε τελική ανάλυση χρειάζονται και τέτοιοι παίκτες σε μία ομάδα.
Μπασκετικά τρέχει καλά το παρκέ, παίρνει πολλά ριμπάουντ, τελειώνει καλά τις φάσεις κοντά στο καλάθι και έχει άριστο timing στο κόψιμο. Αμυντικά στην αντιμετώπιση του pick 'n' roll προτιμά να ακολουθεί τον κοντό μέσα και να τον κόβει κοντά στο ταμπλό.
Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι οι βολές. Δυστυχώς έχει τραγική σχέση με τη γραμμή των ελευθέρων βολών, κάτι το οποίο στοίχισε πέρυσι στον Ολυμπιακό.
ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΩΝ
Είχα γράψει και πριν δέκα μέρες περίπου για την αποφασιστικότητα και το πείσμα που διέκρινα στους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού το φετινό καλοκαίρι. Καμία σχέση με τα προηγούμενα. Δέκα μέρες πριν φύγει ο Ιούνιος έχουν πάρει δύο παίκτες και έχουν συμφωνήσει σχεδόν με τον Μάλκολμ Ντιλέινι (και περιμένουν αν θα βρει ο παίκτης ομάδα στο ΝΒΑ). Έχουν ήδη κάνει κουβέντα για ανανέωση με τον Μάντζαρη και ακολουθούν οι Πρίντεζης και Σλούκας.
Φυσικά όλα αυτά γίνονται και με καλά χρήματα. Δεν πηγαίνουν σε λύσεις παικτών των 300.000 αλλά σε πολύ περισσότερα (που με τις εφορίες γίνονται ακόμη περισσότερα). Αξίζουν και αυτοί μια καλή κουβέντα αφού κλείνουν με συνοπτικές διαδικασίες το ρόστερ σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες του προπονητή.
ΥΓ: Η περιφέρεια του Ολυμπιακού την ερχόμενη σεζόν με Σπανούλη, Ντιλέινι (;), Μάντζαρη, Σλούκα και Λαφαγέτ είναι ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΗ!
ΥΓ2: Σωστά καταλάβατε... Θεωρώ σίγουρο πως Ολυμπιακός και Μάντζαρης θα τα βρουν και θα συνεχίσουν μαζί.
ΥΓ3: Τη θέση «3» θα καλύπτουν οι Λοτζέσκι και Παπαπέτρου ενώ πολλές φορές θα δούμε στο παρκέ τρεις κοντούς.
ΥΓ4: Ακόμη οι μεταγραφές δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν εννοώ τον Ντιλέινι.
ΥΓ5: Ο Μήτογλου του Άρη μπορεί να υπογράψει σε όποια ομάδα θέλει αφού δε δεσμεύεται λόγω ηλικίας. Όποιος τον αποκτήσει τώρα, θα τρίβει τα χέρια του σε δύο χρόνια.
ΥΓ6: Ο Παναθηναϊκός σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό δεν έχει κινηθεί στην αγορά. Έχασε πολλούς παίκτες, έχει αποκτήσει μόνο τον 16χρονο Λούντζη (εκπληκτικό ταλέντο) και αναγκαστικά κράτησε τον Γκιστ αφού είχε συμβόλαιο και δε μπορούσε να το σπάσει (δεν τον κράτησε ουσιαστικά, απλά έμεινε). Σίγουρα πάντως θα κάνει και αυτός τις κινήσεις του, απλά είναι περισσότερες σε αριθμό από του Ολυμπιακού λόγω των αποδεσμεύσεων.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: