Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Δέκα χρόνια μετά οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 συνεχίζουν να μας πονούν!!

Με αφορμή τον τραυματισμό του αθλητή καταδύσεων στο ρημαγμένο προπονητήριο του Αγίου Κοσμά, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις εγκαταστάσεις που ακόμη πληρώνουμε για να σκουριάζουν.
Η ιστορία που γέννησε ο τραυματισμός του Μιχάλη Φαφαλή, του αθλητή καταδύσεων που αγνόησε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αθλητές που “προπονούνται” στις πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και συνέχισε να προσπαθεί να προπονείται για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καταδύσεων που θα γίνει στο Βερολίνο με συνέπεια να τραυματιστεί όταν ο βατήρας έσπασε στα δύο είναι ακόμη ένα οδυνηρό highlight της ανασκόπησης υπό τον γενικό τίτλο “Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, δέκα χρόνια μετά”.
Πιθανόν ακόμη πιο οδυνηρό για το μυαλό και την ψυχή μας είναι αυτό που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός μετά την επίσκεψή του στις πρώην εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Ζήτησε, λέει, την παραίτηση της διοίκησης του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά. Λες και δεν ήξερε ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό επικίνδυνες για τους αθλητές. Ο προπονητής του Φαφαλή, ο ομοσπονδιακός προπονητής Πέτρος Φυρίγος είχε, ο ίδιος, ενημερώσει τον Ανδριανό για την άθλια κατάσταση στο προπονητήριο των καταδύσεων και τις άθλιες συνθήκες, πολύ προτού τραυματιστεί ο Φαφαλής, όπως δήλωσε δημόσια. Βεβαίως τώρα, μετά από αυτό τον τραυματισμό, ξαφνικά βρέθηκαν για να εκταμιευτούν 60 χιλιάδες ευρώ για να αγοραστούν τέσσερις νέες σανίδες για το κλειστό καταδυτήριο. Είναι η στιγμή που η επικαιρότητα παίζει με τη νοημοσύνη και τον ψυχισμό σου.
Μακάρι βεβαίως όλο το πρόβλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά να περιοριζόταν στην έλλειψη βατήρων. Εκεί που πηγαίνεις για μπάνιο, βάλε αλάρμ έξω από το προπονητήριο και, αν έχεις τα κότσια, ρίξε μια ματιά. Θα σε πιάσει η ψυχή σου. Ειδικά αν είχε τύχει να περάσεις και πολύ περισσότερο να περπατήσεις και να περιηγηθείς στις εγκαταστάσεις 10 χρόνια πίσω. Κατάθλιψη.
Υποτίθεται ότι όλο αυτό το προπονητικό κέντρο πρόκειται να μετακομίσει, επειδή το οικόπεδο φιλέτο θα πωληθεί, και γι' αυτό, λέει, έχει πάψει εδώ και καιρό οποιαδήποτε απόπειρα συντήρησης των εγκαταστάσεων. Στην πραγματικότητα το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χρήματος. Κι αν θες να διαβάσεις σε μεγαλύτερο βάθος την ιστορία, πρέπει να μετρήσεις πόσα κρατικά εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν για εγκαταστάσεις που πρόκειται να διαλυθούν, σε μια έκταση που πρόκειται να εκποιηθεί.
Μακάρι όλος αυτός ο ξεπεσμός να ήταν μια ιστορία που αφορά μόνο τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Μακάρι να 'ταν οι μόνες που μαραζώνουν και αποσυντίθενται. Συμβαίνει σε όλες που έχουν μείνει αναξιοποίητες. Κι αν θέλεις να ξέρεις πόσο μας κοστίζει που σκουριάζουν, σου λέω ότι σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην οποία περιήλθαν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, η συντήρηση μόνο τεσσάρων εκ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που παραμένουν αναξιοποίητες, κόστισαν περί τα 33,2 εκατ. ευρώ για ... συντήρηση κατά τη διάρκεια αυτής της 10ετίας. Δηλαδή όλοι εμείς έχουμε επιβαρυνθεί με 33,2 εκατ. ευρώ για να βλέπουμε σκουριασμένες εγκαταστάσεις, των οποίων η χρήση δεν μας επιτρέπεται.
Σήμερα που συζητάμε ουδείς γνωρίζει ακόμη τα πού και τα πότε της υποτιθέμενης μετεγκατάστασης του προπονητικού κέντρου του Αγίου Κοσμά. Προσέξτε, υποτίθεται ότι πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του 2015 η μετακόμιση και ακόμη δεν ξέρουν που θα πάνε. Λες και πρόκειται για αντίσκηνο, το οποίο θα ξεστηθεί την τελευταία στιγμή και θα στηθεί σε ένα άλλο χωράφι την επόμενη στιγμή. Για τέτοιο τσίρκο.
Με ενοχλεί πολύ που η Ελλάδα δεν στήνει μια τελετή για να θυμηθεί τους Αγώνες του 2004 τώρα που συμπληρώνεται 10ετία. Με ενοχλεί που δεν στήνεται μια τελετή μνήμης, για να θυμόμαστε όλοι οι Ελληνες ότι επιτρέψαμε στις κυβερνήσεις να ξοδέψουν περί τα 8.5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή να ξεπατώσουν την ελληνική οικονομία και να στερηθούμε όλοι εμείς όλα τα κοινωνικά αγαθά που θα μπορούσαμε να έχουμε “αγοράσει” με αυτό το χρήμα, προκειμένου να κάνουν ένα πάρτι που μας άφησε για ενθύμιο μόνο την αττική οδό, το αεροδρόμιο και τα επικίνδυνα παλιοσίδερα των εγκαταστάσεων που εξακολουθούμε να πληρώνουμε. Θα 'πρεπε να καθιερωθεί μια ημέρα μνήμης. Πώς γιορτάζουμε σήμερα την ημέρα μνήμης του Νέλσον Μαντέλα και βλέπουμε το πρόσωπό του στο google; Ετσι, κάθε χρόνο, ίσως στις 13 Αυγούστου, ανήμερα της τελετής έναρξης, να ζητάμε από το google να μας βάζει μια ανοιχτή παλάμη με φόντο τους ολυμπιακούς κύκλους, ή τη φάτσα της Γιάννας. Για να θυμόμαστε. Μπας και αλλάξουμε.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: