Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Σταντάρ Λιέγης: Η ευκαιρία του ΠΑΟ και της Ελλάδας...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος βλέπει την βαθμολογία της Ελλάδας στην UEFA και διαπιστώνει την σημασία της πρόκρισης του Παναθηναϊκού σε βάρος της Σταντάρ και για τον ίδιο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο...  
Το ελληνικό ποδόσφαιρο σχεδόν στο σύνολο του αρνείται να προσαρμοστεί στις ανάγκες της νέας εποχής και να καταλάβει ότι το καλοκαίρι, στην αρχή της σεζόν, είναι τα σημαντικά για τους συλλόγους και όχι τον Σεπτέμβριο.
Και όταν λέω για τους συλλόγους δεν λέω μόνο αυτούς που δίνουν προκριματικά, αλλά όλους τους ελληνικούς συλλόγους.

Αν το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αντιληφθεί ότι εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο έσοδό του (μαζί με αυτό της NOVA) είναι τα χρήματα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αν δεν το αντιμετωπίσει ως τέτοιο, τότε δύσκολα θα αλλάξουμε επίπεδο.
Ο Παναθηναϊκός στα τέλη Ιουλίου θα παίξει με την Σταντάρ Λιέγης για την πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτά τα ματς δεν είναι πολύ καθοριστικά μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά για το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από την πρόκριση ή μη του Παναθηναϊκού δεν θα κριθεί μόνο η δική του οικονομική εξυγίανση, αφού αν περάσει στα ταμεία του θα μπουν το λιγότερο 5,2 εκατ. ευρώ, που επί της ουσίας θα είναι τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ, τα οποία υπάρχει η προοπτική να γίνουν ακόμη και 25 αν βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά θα κριθούν πολλά περισσότερα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του...

Ο ΠΑΟ αν περάσει την Σταντάρ, πέρα από τα χρήματα που βάζει στα δικά του ταμεία εξασφαλίζει και ότι θα παίξει τουλάχιστον άλλα οκτώ ευρωπαϊκά ματς την φετινή σεζόν. Τα δύο στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ κι' άλλα έξι στους ομίλους. είτε του Europa League αν αποκλειστεί από τα πλέι οφ, είτε του Τσάμπιονς Λιγκ, αν προκριθεί.

Αν ο Παναθηναϊκός παίξει συνολικά την φετινή σεζόν 10 ευρωπαϊκά ματς (μαζί με αυτά με την Σταντάρ) έχει όλες τις δυνατότητες να μαζέψει αρκετούς βαθμούς που θα προστεθούν στο σακούλι της Ελλάδας και θα της επιτρέψει να ανέβει στην 12η θέση της βαθμολογίας και να διατηρήσει τα προνόμια που έχει ως χώρα σήμερα. Δηλαδή μία ομάδα απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, άλλη μία που θα διεκδικεί τη συμμετοχή σε αυτούς μέσω προκριματικών και άλλες τρεις στο Europa League. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο και να έχουμε πάνω από δύο εκπροσώπους στους ομίλους. Και για αυτόν τον λόγο η βαθμολογία της χώρας τις δύο τελευταίες σεζόν ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτές τις σεζόν 2010-11 και 2011-12.

Οσο καλά κι' αν πάει κάποιος (π.χ. ο Ολυμπιακός πέρυσι), επειδή ακριβώς είναι μόνο ένας η βαθμολογία της χώρας δεν μπορεί να είναι πολύ υψηλή. Αντίθετα με τρεις ομάδες να συνεχίζουν στους ομίλους από τον Σεπτέμβριο και μετά, τα πράγματα είναι βέβαιο ότι είναι πολύ καλύτερα.

Στη 13η θέση

Η Ελλάδα φέτος ξεκινά από την 13η θέση και θέλει να ανέβει τουλάχιστον μία θέση για να κρατήσει τα προνόμια που έχει σήμερα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή (με την ισοπαλία του Αστέρα με την Ροβανιέμι) έχει 26.600 βαθμούς. Ακριβώς από πάνω μας στην 12η θέση είναι η Τουρκία με 27.500, 11η είναι η Ελβετία με 28,375 και 10ο το Βέλγιο με 28.600. Οσο για αυτούς που μας καταδιώκουν πολύ κοντά μας είναι μόνο η 14η Τσεχία με 26.000!

Φέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία να έχουμε τουλάχιστον τρεις ομάδες στους ομίλους. Τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό εφόσον περάσει την Σταντάρ και τον ΠΑΟΚ αν κάνει μία πρόκριση ως ισχυρός στα τέλη Αυγούστου. Δεν το συζητάμε αν γίνει κάποιο θαύμα και βρεθεί στους ομίλους ο Ατρόμητος ή ο Αστέρας Τρίπολης. Μόνο και μόνο από την τρίτη ομάδα στους ομίλους τα έσοδα του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα αυξηθούν από τα λίγο πάνω από 30 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι και πρόπερσι, σε σχεδόν 40 φέτος. Αν δε βάλουμε και δεύτερη ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το ποσό θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.
Εκτός όμως από τα χρήματα θα βελτιωθεί και η βαθμολογία της χώρας πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνει ακόμη πιο εύκολη η υπόθεση πρόκριση τις επόμενες χρονιές για τις ελληνικές ομάδες, διότι θα είναι σαφώς ευνοϊκότερες οι κληρώσεις.

Μεγαλώνει η πίτα, μεγαλώνουν τα κομμάτια...
Και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι σκέφτεστε ότι αυτά τα χρήματα πάνε κυρίως στον Ολυμπιακό και ακολούθως σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό και για τους υπόλοιπους δεν αντιστοιχεί ούτε ευρώ, δεν είναι έτσι. Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια λόγω των οικονομικών προβλημάτων δεν είχε αγοραστική δύναμη. Αύριο μεθαύριο με πολύ καλύτερα έσοδα θα ξαναμπεί στο κόλπο της μεταγραφικής αγοράς. Από αυτή την είσοδό του μόνο κερδισμένες μπορούν να βγουν οι υπόλοιπες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος που θα έχουν έναν ακόμη πιθανό αγοραστή για τους καλούς ποδοσφαιριστές τους.

Θυμηθείτε τις χρονιές που ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ ενδιαφέρονταν για παίκτη του Πανιωνίου (π.χ. Τζιμπούρ, Σπυρόπουλο) σε τι τιμές πουλούσε ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης ή τι συνέβαινε με τον Αβράαμ Παπαδόπουλο στον Αρη και σκεφτείτε σε τι τιμές παραχωρούν τους καλούς παίκτες του σήμερα ο Πανιώνιος (Κολοβός) ή η Ξάνθη (Μάνταλος) ή ο Παναιτωλικός (Μπακάκης)...

Οσο μεγαλύτερη είναι η πίτα του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κομμάτι που θα αντιστοιχεί στον καθένα. Και φυσικά ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσει η πίτα είναι τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού λόγω της κρίσης εντός των τειχών, τα υπόλοιπα έσοδα των συλλόγων μας έχουν πιέσει ταβάνι και είναι πολύ δύσκολο να αυξηθούν είτε από τηλεοπτικό συμβόλαιο, είτε από χορηγίες, είτε από εισιτήρια...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: