Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Κώστας Κουφός: Σπάνια προσόντα, μηδέν προσωπικότητα!!

Ο Αντώνης Καλκαβούρας εξηγεί γιατί ο Κώστας Κουφός, δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ταλέντου του και έχει γίνει έρμαιο του ατζέντη του, που φοβάται μήπως τον χάσει! Στην πρώτη του εμφάνιση με το εθνόσημο στο στήθος, όχι απλά άφησε τους πάντες με ανοικτό το στόμα και δικαίως αναδείχτηκε MVP του Eurobasket Εφήβων στην Μαδρίτη (2007), αλλά κίνησε το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων, που προσπάθησαν να τον πείσουν να παρακάμψει το κολέγιο και να αφοσιωθεί σε μία λαμπρά προδιαγραφόμενη επαγγελματική καριέρα στην Ευρώπη. Ο λόγος για τον γεννημένο στο Κάντον του Οχάιο, Κώστα Κουφό, έναν γρήγορο και ευκίνητο σέντερ (2,15), με εξαιρετικές κινήσεις, πολύ καλό μακρινό σουτ και μεγάλη έφεση στο ριμπάουντ, ο οποίος οδήγησε την Ελλάδα στην κατάκτηση της 2ης θέσης στην Ευρώπη.
Ο Ελληνοαμερικανός ψηλός με τα εντυπωσιακά προσόντα, αποφάσισε τελικά να δεχθεί την υποτροφία του κολεγίου του Οχάιο και μετά από μία αξιόλογη χρονιά ως «freshman» (μ.ο. 14,4π., 6,7ρ. & 1,8κοψ.) ως αντικαταστάτης του Γκρέγκ Όντεν (επελέγη στο νο1 του ντραφτ) αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ. Μέχρι πριν από την έναρξη της κολεγιακής σεζόν, θεωρούνταν ως «κλειδωμένη» επιλογή στη λοταρία (θέσεις 1-14) του ντραφτ του 2008, η πραγματικότητα όμως, τον βρήκε να «κατρακυλάει» στο νο23, ως επιλογή της Γιούτα Τζαζ. Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να κάνω μία παρένθεση, η οποία, στον άκρως επαγγελματικό κόσμο του μπάσκετ και δει στο ΝΒΑ, παίζει καθοριστικό ρόλο...
Η επιλογή του manager
Η στενή σχέση της οικογένειάς του με τον Άντι Μπουντογιάννη, που ζει στο κοντινό Κλίβελαντ, συνετέλεσε στο να επιλέξει ως εκπρόσωπό του (για το ΝΒΑ) τον Μαρκ Τέρμινι, του οποίου, ο ελληνοαμερικανός ατζέντης είναι χρόνια συνεργάτης. Για να πάρετε μία ιδέα, ο συγκεκριμένος manager, βρίσκεται στο νο70 της σχετικής λίστας των ατζέντηδων, ενώ οι μοναδικοί ενεργεία παίκτες του ΝΒΑ που εκπροσωπεί η εταιρία «Mark Termini Associates Inc.», είναι ο Γάλλος Κέβιν Σεραφέν (Ουάσινγκτον Ουίζαρντς) και ο ΠορτορικανόςΧουάν Χοσέ Μπαρέα (Μινεσότα Τίμπεργουλβς). Κλείνουμε αυτή την παρένθεση και προχωράμε.
Πιο «οικονομικός» δε γίνεται!
Όσοι προπονητές (Τζέρι Σλόαν και Κερτ Ράμπις) δούλεψαν με τον Κώστα Κουφό, «ερωτεύτηκαν» τα προσόντα του και την εργατικότητά του και δεν δίστασαν να δηλώσουν ότι είναι ένας παίκτης που μετά τα δύο-τρία πρώτα χρόνια στο ΝΒΑ, θα έχει μεγάλη εξέλιξη και θα κάνει σπουδαία καριέρα. Μεγάλο του πλεονέκτημα, η σπάνια «οικονομία» που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του, αφού σε λίγο χρόνο συμμετοχής (από 4,8' έως 11,8' μ.ο.), τόσο στην Γιούτα (2008-10), όσο και στην Μινεσότα (2010-2011), «έπιανε» πολύ καλά νούμερα στην αξιολόγηση και έδειχνε ότι είναι ένας πολύ χρήσιμος παίκτης.
Αντάλλαγμα για... ψίχουλα, μετά την κορυφαία του σεζόν!
Ο Τζορτζ Καρλ στο Ντένβερ, ήταν ο πρώτος coach που αποφάσισε να τον εμπιστευτεί περισσότερο και η επιλογή του δικαιώθηκε. Μετά από μία αναγνωριστική σεζόν (μ.ο. 5,5π., 5,4ρ. & 0,9κοψ. σε 16,5'), πρόπερσι (2012-2013), ο έμπειρος Αμερικανός τεχνικός, παραγκώνισε τον Τζαβαλ Μαγκί που είχε υπογράψει 4ετές συμβόλαιο 44 εκατομμυρίων δολαρίων και τον καθιέρωσε στην βασική πεντάδα των Νάγκετς, που προκρίθηκαν στα πλέϊ-οφ με το καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας τους (57-25). Ο Ελληνοαμερικανός σέντερ τον δικαίωσε απόλυτα (μ.ο. 8,0π., 6,9ρ. & 1,3κοψ. Σε 22,1'), αλλά ο αποκλεισμός των «σβώλων» από τους Γουόριορς στον 1ο γύρο, παρά το πλεονέκτημα της έδρας προκάλεσε την απόλυσή του και ο Κουφός, από ο βασικός σέντερ και από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς, δόθηκε ως αντάλλαγμα για... ψίχουλα (για τον Ντάρελ Άρθουρ και τα δικαιώματα του Γάλλου Ζοφρί Λοβέρν) στους Γκρίζλις, που ήθελαν έναν αξιόλογο back-up center, για να συμπληρώνει το κορυφαίο δίδυμο ψηλών του πρωταθλήματος, τον Μαρκ Γκαζόλ με τον Ζακ Ράντολφ.
«Δείξε μου το manager σου, να σου πω τι... παίκτης είσαι!»
Μετά απ' όλα αυτά, όσοι γνωρίζουν λίγο πως λειτουργεί η οικονομική κλίμακα στα συμβόλαια του ΝΒΑ, δεν θέλουν περισσότερα για να καταλάβουν ότι ο λόγος που η καριέρα του Κώστα Κουφού δεν έχει εκτοξευθεί, είναι ο ανίσχυρος manager με τον οποίο συνεργάζεται. Ποιος σοβαρός ατζέντης επιτρέπει να δοθεί ένας εξελίξιμος starter ως αντάλλαγμα για το... τίποτα και από βασικός να βρεθεί σε μία ομάδα, που δεν τον υπολογίζει παρά για έναν καθαρά συμπληρωματικό ρόλο; Πως είναι δυνατόν ένας 25χρονος σέντερ με ήδη 7ετή θητεία στο πρωτάθλημα και με αυτά τα προσόντα και με ουκ ολίγα κατατεθειμένα διαπιστευτήρια, να είναι εγκλωβισμένος σε συμβόλαια που δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ το φράγμα των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ με βάση την αξία του, αυτή τη στιγμή, θα έπρεπε να έχει υπογράψει ήδη το πρώτο πολυετές συμβόλαιο, που θα προέβλεπε τουλάχιστον τις διπλάσιες ετήσιες απολαβές. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κουφός, μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του στους Γκρίζλις και ο χρόνος συμμετοχής που θα έχει στη νέα σεζόν, δύσκολα θα του επιτρέψει να ελπίζει σε μία καλύτερη συμφωνία, το επόμενο καλοκαίρι που θα είναι ελεύθερος! Ειδικότερα μάλιστα, αν την εκπροσώπησή του συνεχίσει να έχει ο Μαρκ Τέρμινι και ο Άντι Μπουντογιάννης, που πλέον ζουν απ' αυτόν και δείχνουν ότι φοβούνται το διόλου απίθανο ενδεχόμενο να τον χάσουν!
Φοβήθηκαν μήπως τον χάσουν!
Πως θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης των εκπροσώπων του, που τον επηρεάζουν στο έπακρο, ο πολύ σημαντικός ρόλος που θα είχε στο Mundobasket και ο μεγάλος χρόνος συμμετοχής που θα του έδινε ο Φώτης Κατσικάρης, θα του έδινε την ευκαιρία να κάνει ένα σπουδαίο τουρνουά και να αυξήσει τις μετοχές του και στο ΝΒΑ. Δεν είναι και λίγοι οι ατζέντηδες που τον έχουν πλησιάσει στο παρελθόν, τάζοντάς του μεγαλύτερα συμβόλαια και καλύτερες αποδοχές... «Ως τώρα, ο αγαθός γίγας Κώστας έπαιζε καλή... άμυνα, αλλά επειδή πλέον ετοιμάζεται να παντρευτεί και ποιος ξέρει ίσως κάποια στιγμή πήξει το μυαλό του, καλύτερα είναι να φυλάξουμε την πλάτη μας!», δεν αποκλείεται να σκέφτηκαν οι δύο συνεργάτες, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά από χρονιά σε χρονιά... Αλλιώς δεν εξηγείται η απίστευτη κωλοτούμπα του Άντι Μπουντογιάννη στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, από τον οποίο παρ' ολίγο να πέσει το τηλέφωνο. «Ο Κώστας αποφάσισε ότι είναι καλύτερο γι' αυτόν να δουλέψει μόνος του, παρά να παίξει στο Mundobasket με την Εθνική ομάδα!», του είπε... Καλά, σε μας κάνει πλάκα, ο Κουφός ξέρει τι εμπαιγμός γίνεται γύρω του... Αλλά είπαμε, αν μπορούσε να κρίνει, τώρα δεν θα ήταν ένας αναπληρωματικός σέντερ στο ΝΒΑ!
Το απόλυτο «θέατρο του παραλόγου»!
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Φώτης Κατσικάρης επικοινώνησε πρώτα με τον ίδιο τον παίκτη, αλλά στη σχεδόν ωριαία τηλεφωνική συζήτηση που είχαν, εκτός από τον ενθουσιασμό του Κουφού για την εκπροσώπηση της πατρίδας, δεν μπόρεσε να βγάλει ουσιαστικό συμπέρασμα. Γι' αυτό και η επικοινωνία συνεχίστηκε με τον ατζέντη του, Άντι Μπουντογιάννη, ο οποίος αρχικά προέβαλλε διάφορα εμπόδια, αλλά εν συνεχεία – προφανώς – πείστηκε και γι' αυτό «πούλησε» στον Κατσικάρη ότι ο Κώστας θα έρθει χάρη στη δική του μεσολάβηση. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ομογενής σέντερ είχε παραλάβει το εισιτήριό και ετοιμαζόταν να ταξιδέψει μαζί με την μέλλουσα σύζυγό του στην Ελλάδα, η οποία, προ ημερών έγραφε στο instagram: «Δύο μήνες διακοπές στην Ελλάδα»! Τι μεσολάβησε; Αν ο Κουφός μπορούσε να καταλάβει πόσο πολύ τον εκθέτουν οι στενοί συνεργάτες, τότε είχε πολύ σημαντικότερο status στο ΝΒΑ και θα ήταν για καμιά δεκαριά εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος... Προς το παρόν, παραμένει ένας πολύ προικισμένος μπασκετμπολίστας με καλή καρδιά, αλλά με μηδέν προσωπικότητα, κρίση και αυτοεκτίμηση... Τι να τους κάνει τέτοιους παίκτες η Εθνική ομάδα;
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: