Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Η καλύτερη αλλά και η πιο ….επικίνδυνη!!

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για την κλήρωση του Παναθηναϊκού με τη Σταντάρ Λιέγης και εξηγεί τους λόγους που είναι επικίνδυνη!  
Η Σταντάρ Λιέγης ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να βρει ο Παναθηναϊκός στον δρόμο σε αυτό το πρώτο παιχνίδι στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, όμως, είναι και η πιο επικίνδυνη κλήρωση!
Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κόντρα σε Ζενίτ και Μπεσίκτας ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα έκανε κάτι, κόντρα σε Λιλ θα είχε κάποιες πιθανότητες παραπάνω και κόντρα στην Κοπεγχάγη θα αισθανόταν, όπως αισθάνεται τώρα κόντρα στην Σταντάρ με την διαφορά ότι η ομάδα της Δανίας είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα . Αρα η κληρωτίδα έκανε το …χατήρι του Παναθηναϊκού και του Γιάννη Αναστασίου.
Προσοχή δεν λέω ότι είναι φαβορί ο Παναθηναϊκός, λέω ότι είχε την καλύτερη δυνατή κλήρωση. Οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν μία ομάδα, η οποία έχασε το μεγαλύτερο αστέρι της στην επίθεση τον πρώτο της σκόρερ Μπατσουαγί και μία ομάδα, που στηρίζεται κυρίως σε νέα παιδιά με μεγάλο ταλέντο , παρά σε έμπειρους παίκτες με εξαίρεση τον Ντε Καμάργκο (είχε παίξει κόντρα στον Παναθηναϊκό και το 2010). Αρα σε αυτό μοιάζει με τον Παναθηναϊκό, για να μην πούμε ότι υστερεί κιόλας στην επίθεση όπου δεν φαίνεται να έχει ούτε Μπέργκ, ούτε Πέτριτς.Από κει και πέρα για όσους την έχουν δει από τα φιλικά κιόλας λένε ότι είναι μία ομάδα με μεγάλο ταλέντο στην επίθεση , αλλά με κενά στην άμυνα.
 Το εντυπωσιακό για την Σταντάρ πέρυσι ήταν ότι τερμάτισε στην πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά έχασε τον τίτλο στα play off από την Αντερλεχτ. Έπαθε πραγματική καθίζηση, όταν για χάρη του πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν άφησε το Europa League, όπου κυριολεκτικά πάτωσε στην φάση των ομίλων.
Την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Σταντάρ Λιέγης την πάτησε. Ηταν την περίοδο 2009-10 εν μέσω κρίσιμων αγώνων στο πρωτάθλημα με Αστέρα στην Τρίπολη(πήγε σε αυτό το ματς με δύο βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο) και Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και οι «πράσινοι» προτίμησαν να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στο πρωτάθλημα ενώ στο πρώτο  ματς στο ΟΑΚΑ είχαν και την απουσία του βασικού τους γκολκίπερ Τζόρβα, που ήταν σε καλή κατάσταση , που αποδείχθηκε καθοριστική.
Ο Παναθηναϊκός έχοντας αποκλείσει με δύο νίκες την Ρόμα πίστεψε ότι εύκολα, δύσκολα θα πέρναγε και ταυτόχρονα θα εξασφάλιζε το πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα το πήρε, αλλά η πρόκριση χάθηκε μέσα στο ΟΑΚΑ , όταν η Σταντάρ έφερε τα πανω-κάτω και νίκησε με 3-1. Η ρεβάνς στο Βέλγιο είχε διαδικαστικό χαρακτήρα ο Παναθηναϊκός το πάλεψε, έχασε, όμως, με 1-0 και εκεί και δεν προκρίθηκε στους «8» του Europa League χάνοντας μία μεγάλη ευκαιρία.
Γιατί είναι η πιο επικίνδυνη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό; Πρώτον διότι οι περισσότεροι φίλοι του –κακώς για μένα-θα τον χρεώσουν φαβορί και θα είναι υποχρεωμένοι οι παίκτες του να περάσουν το εμπόδιο, αλλιώς θα θεωρηθεί αποτυχία. Κάτι που φυσικά δεν θα γινόταν σε περίπτωση αποκλεισμού από Ζενίτ, Μπεσίκτας, Λιλ.
Δεύτερον ο Παναθηναϊκός έχει μία τρομακτικά αρνητική παράδοση με ομάδες από το Βέλγιο. Επτά φορές έχει αντιμετωπίσει Βέλγικες ομάδες και έχει μόλις δύο προκρίσεις και ΚΑΜΙΑ νίκη στο Βέλγιο! Οι προκρίσεις ήρθαν επί της Ντάριγκ την περίοδο 1968-69 για το κυπελλούχων και επί της Αντερλεχτ την περίοδο 2002-03 για το ΟΥΕΦΑ.
Τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Η αίσθησή μου είναι, ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κοιτάξει να σπάσει την παράδοση και να κερδίσει στο Βέλγιο στο πρώτο ματς , για να μπορέσει στην Λεωφόρο με τον κόσμο στο πλευρό του και με λιγότερο άγχος να πάρει την πρόκριση. Διότι αν χάσει στο πρώτο παιχνίδι θα είναι δύσκολο να το γυρίσει μετά. Με λίγα λόγια να κάνει στην Σταντάρ, ότι του έκανε η Βέλγικη ομάδα το 2010. Όπως κέρδισε στο ΟΑΚΑ με 3-1, να πάει να κερδίσει μέσα στο Βέλγιο. Για να το πετύχει θα πρέπει οι παίκτες του να μπουν με την νοοτροπία του αουτσάϊντερ και να έχουν πολύ καλή αμυντική λειτουργία. Αν αυτό συμβεί ευκαιρίες οι «πράσινοι» στην επίθεση με Μπέργκ και Πέτριτς θα βρουν…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: