Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η μεγάλη ευκαιρία του Αζάρ!!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Εντέν Αζάρ και την «δύσκολη» φετινή χρονιά του στην Τσέλσι, η οποία μπορεί να τον απογειώσει.  
«Δεν μου προκαλεί εντύπωση η επιτυχία του Εντέν με την Τσέλσι. Και μπορεί να τα πάει πολύ καλύτερα. Έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να γίνει σπουδαίος. Το όνειρό του είναι κάποια στιγμή να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης, οπότε δεν βλέπω το γιατί να μην κάνει το βήμα σε ένα ή δύο χρόνια». Το Δεκέμβριο του 2012, ο Κρίστιαν Μπεντέκε έδειχνε να μην εκπλήσσεται από την παρουσία του συμπατριώτη του στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου. Προφανώς τα σενάρια περί αντικατάστασης του Κριστιάνο Ρονάλντο, σε περίπτωση που ο Πορτογάλος φύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης, προς το παρόν δεν χρίζουν καν σχολιασμού. Τα λόγια του Μπεντέκε όμως έχουν μεγάλη δόση αλήθειας.
ADVERTISEMENT

Πέρυσι ο Αζάρ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ των «Μπλε» με 14 γκολ, ενώ είχε και 7 ασίστ. Η Τσέλσι χρειαζόταν περισσότερα πράγματα από τον νεαρό Βέλγο σε σχέση με φέτος, που οι ρόλοι είναι σαφώς καλύτερα κατανεμημένοι. Ο Μάτιτς κρατάει το ρόλο-κλειδί στο ανασταλτικό κομμάτι, ο Φάμπρεγας στο δημιουργικό και ο Ντιέγκο Κόστα στο σκοράρισμα. Παρότι υπάρχουν φορές που η Τσέλσι παίζει με τρία εν δυνάμει «δεκάρια», τον Αζάρ, τον Σεσκ και τον Όσκαρ, η παρουσία τους στην 11άδα κάνει την ομάδα του Μουρίνιο «φονική» στο κάθετο παιχνίδι και την τελική πάσα. Και ο Βέλγος, μετά την εξαιρετικά πολύπλευρη περσινή του χρονιά, έχει την ευκαιρία να εξελίξει περισσότερο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του.
Σύμφωνοι, φέτος «φαίνεται» λιγότερο από πέρυσι. Σουτάρει λιγότερο, έχει λιγότερη συμμετοχή στα γκολ των συμπαικτών του. Λογικά, όσο προχωράει η χρονιά, θα αλλάξουν και τα δύο.  Και δεν είναι τυχαίο ότι το κείμενο ακολουθεί τον αγώνα με την Άστον Βίλα, στον οποίο αντικαταστάθηκε στο 68'. Ήταν την περσινή σεζόν, όμως, μετά το ματς με την Ατλέτικο στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Λονδίνο, που ανάγκασε τον Μουρίνιο να πει: «Ο Αζάρ δεν είναι ο παίκτης που θα θυσιάσει τον εαυτό του για την ομάδα. Δεν είναι πνευματικά έτοιμος να κοιτάξει τον μπακ του και να δώσει και τη ζωή του για αυτόν». Φέτος, έχει σαφώς περισσότερες επιστροφές. Βοηθάει βέβαια και ότι ο Πορτογάλος βάζει πίσω του τον Αθπιλικουέτα, έναν μπακ που δύσκολα εκτίθεται.

Στο heatmap φαίνονται οι επιστροφές και οι κινήσεις του στον άξονα (Πηγή: Squawka)


 «Με τον Μουρίνιο μαθαίνω κάθε μέρα να βελτιώνομαι αμυντικά και προσπαθώ να δίνω τα πάντα για την ομάδα. Ξέρω ότι η δουλειά μου είναι να σκοράρω και δίνω ασίστ, αλλά απολαμβάνω το να μπορώ να βοηθάω την ομάδα», παραδέχεται ο ίδιος. Οι περισσότεροι κίνδυνοι φέτος για την Τσέλσι, έρχονται από τα δεξιά. Έχοντας δείξει τι μπορεί να κάνει σε επίπεδο δημιουργίας και σκοραρίσματος, ο Αζάρ καλείται πλέον να «παντρέψει» την κλάση του με την εργατικότητα, την ομαδικότητα και την τακτική προσήλωση. Για τον Μουρίνιο, είναι ο αριστερός της τριπλέτας στην επίθεση, είτε στο 4-3-3, είτε στο 4-2-3-1. Όπως τόνισε και ο Βέλγος, «είμαι αριστερός ή δεξιός winger, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν κλασικά δεκάρια».Ο ρόλος του, όμως, είναι περισσότερο σύνθετος.
 Όταν στο αντίθετο «φτερό» αγωνίζεται ο Σίρλε, ο Μουρίνιο έχει έναν παίκτη που προτιμά να έχει τη μπάλα στα πόδια, να συγκλίνει και να ψάχνει την τελική πάσα και έναν που τρέχει, δημιουργεί κενά και σουτάρει περισσότερο. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δημιουργικούς παίκτες που έχει φέτος η Τσέλσι, μοιάζει ικανή να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα. Πιθανόν ο Αζάρ να ήταν πιο αποδοτικός πίσω από τον φορ. Δεν υπάρχει όμως αυτή η επιλογή. Από την άλλη, του δίνεται η ευκαιρία να προσαρμόσει τη θέση του αριστερού winger στα χαρακτηριστικά του.

Ο ίδιος, μετά το συγκλονιστικό standing ovation στον Λάμπαρντ δήλωσε ότι ο Φράνκι αποτελεί έμπνευσή του και θέλει να του μοιάσει. Οι συγκυρίες είναι πολύ καλές. Oι φετινοί «Μπλε» δείχνουν σε εξαιρετικό φεγγάρι και στόχος είναι να πάνε μακριά και στο Champions League. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει καταφέρει με το man management του να βελτιώσει ουσιαστικά τόσους και τόσους παίκτες. Και είναι σίγουρος για τον Βέλγο, τονίζοντας: «Έχουμε μεγάλες ελπίδες για αυτόν. Από ένα συγκεκριμένο σημείο και μετά ξεκίνησε να έχει τακτική και διανοητική παιδεία. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση. Βλέπουμε ότι είναι ένα σπουδαίο ταλέντο, ένας φανταστικός παίκτης. Αλλά τώρα θέλουμε, επειδή έχει το ταλέντο για να τα καταφέρει, να εξελιχθεί από ένας κορυφαίος παίκτης σε έναν από τους σπουδαίους της γενιάς του». Δεν είναι τυχαίο ότι επέμεινε για νέο, πενταετές συμβόλαιο που θα κρατήσει τον Αζάρ στο Λονδίνο.
 Η Τσέλσι του προσφέρει το περιβάλλον, τους συμπαίκτες και την καθοδήγηση. Ίσως φέτος «ταλαιπωρηθεί» περισσότερο από πέρσι, παρότι έχει λιγότερα στο κεφάλι του. Αυτή η ταλαιπωρία όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το «κλικ» για τη μετάβαση στους κορυφαίους της γενιάς του. Ακόμα κι αν συνεχίσει να έχει λιγότερο πρωταγωνιστικό ρόλο.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: