Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Σάκης Μπατσίλας, ο άνθρωπος «κλειδί» πίσω από το Μουντιάλ του 2022!!

O εκτελεστικός διευθυντής της Supreme Committee for Delivery and Legacy (SC) του Κατάρ, Δρ. Σάκης Μπατσίλας, υποδέχτηκε το gazzetta στο γραφείο του στον 30ο όροφο του Al Bidda Tower, όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για όσα διαμείβονται γύρω από το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη το Μουντιάλ του 2022.
Η SC, το επόμενο διάστημα θα μετασχηματιστεί-μετονομαστεί σε οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022, με τον Έλληνα εκλεκτό των Καταριανών να είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσει να έχει εξέχουσα θέση και στο νέο σχήμα. 
Ο ισχυρός άνδρας του ποδοσφαίρου στη χώρα της Μέσης Ανατολής, που εξελίσσεται σε μητρόπολη του αθλητισμού παγκοσμίως, χαίρει του σεβασμού που πιθανώς δεν έτυχε στο βαθμό που πίστευε ότι του άξιζε. Έτσι, σήμερα νιώθει δικαιωμένος για το ότι εγκατέλειψε την Ελλάδα για να ζήσει το όνειρο του.
Αγαπημένη του έκφραση είναι το «Ψυχή βαθιά», το οποίο αποδίδεται στον Κοζανίτη, Μιχάλη Παπαζήση, ταγματάρχη του ΕΛΑΣ, στο 5ο Ανεξάρτητο Τάγμα Παρνασσίδας, όταν εφορμούσε καβάλα στ' άλογο και εμψύχωνε τους άνδρες του φωνάζοντας, «Ψυχή βαθιά».
Ωστόσο, ακούγοντας τον κανείς να μιλά, για το πως τον οδήγησε η ζωή ή την οδήγησε εκείνος, έρχεται αυτόματα στο νου ένα απόσπασμα από ο βιβλίο της Αρουντάτι Ρόι, ο Θεός των μικρών πραγμάτων το οποίο αναφέρει:
«Μην χάνεις στιγμή,
γυρίζει και μου κάνει.
Εξαργύρωσε το όνειρο,
πριν φύγει, πριν χαθεί
πριν πεθάνει.
Γιατί αν χάσεις τα όνειρα σου,
θα έχεις χάσει το μυαλό
και την καρδιά σου».
Περιμένατε ποτέ, ότι η καριέρα σας ότι θα είχε αυτήν την εξέλιξη;
«Δεν μπαίνω ποτέ στην διαδικασία να δω τι περιμένω από τη ζωή μου ή τι περιμένει η ζωή από εμένα. Αυτό που με κατευθύνει είναι αυτό που με κάνει να νιώθω καλά. Στο Κατάρ ήρθα πριν 11 χρόνια, όταν δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Αυτό που σε κατευθύνει είναι πιστεύω, το πώς νιώθεις τη στιγμή που θα πάρεις μία απόφαση. Τώρα για το τι θα βρεις... παλεύεις και δημιουργείς».
Τι σας ενέπνευσε και οδηγηθήκατε στην απόφαση να γίνεται μέλος στην επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ του 2022, σε μία στιγμή που η υποψηφιότητα του Κατάρ έμοιαζε με το απόλυτο αουτσάιντερ;
«Κάνω πράγματα που μου αρέσουν. Αγαπώ τη δουλειά μου και μέσα από αυτήν ζω το όνειρο μου στον απόλυτο βαθμό. Σε ότι με αφορά δεν είπα ποτέ ότι θέλω να κάνω αυτό ή εκείνο. Κατά ένα περίεργο και ωραίο τρόπο τα πάντα στην επαγγελματική μου ζωή ξεκινάνε με πεποιθήσεις και τελικά βρίσκομαι να ζω το όνειρο χωρίς προηγουμένως να έχω ονειρευτεί.
Ποτέ δεν είχα ονειρευτεί ότι θα ήμουν στο Κατάρ ή ότι θα διεκδικούσα το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κατά έναν τρόπο τα πράγματα έρχονται ομαλά στην πορεία μου. Τύχη; 11 χρόνια  πολλά μου φαίνονται. Μπορεί να είναι μόνο ικανότητες; Δεν το ξέρω κι αυτό. Μπορεί να είναι η πίστη; Ούτε αυτό το γνωρίζω. Νομίζω ότι είναι λίγο απ όλα. Δεν νομίζω ότι είναι αλαζονικό αυτό που λέω, την απόφαση αυτή δεν την πήρα εγώ για τον εαυτό μου, την πήραν άλλοι για εμένα. Δούλεψα σκληρά τόσα χρόνια και την κατάλληλη στιγμή οι έχοντες και κατέχοντες αυτής της χώρας ήρθαν σε εμένα, γιατί ίσως υπήρχα μόνο εγώ εδώ και μου ζήτησαν να ηγηθώ της επιτροπής διεκδίκησης. Στο Κατάρ ήρθα μόλις τρεις μήνες μετά τους Αγώνες της Αθήνας».
Η αφορμή για να βρεθείτε εδώ ποια ήταν; 
«Μία μέρα, κάποιος μου έκανε ένα τηλέφωνο. Μία πρόταση, την οποία την αρνήθηκα και τρεις μήνες μετά ήρθε μία νέα πρόταση. Εκεί έβαλα κάτω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Δηλαδή να θέλω να είμαι ένα απλός δημόσιος υπάλληλος, το οποίο φυσικά και δεν είναι κακό, ή να κάνω κάτι καινούριο. Διάλεξα το κάτι καινούριο, μπήκα σε ένα αεροπλάνο και ήρθα σε μία καινούρια χώρα».
Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είχατε αναλάβει χρέη διευθυντή στο γήπεδο «Καραϊσκάκη», από τις λίγες εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να είναι βιώσιμες. Πως σχολιάζετε το σχεδιασμό για την μεταολυμπιακής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στην Αθήνα και τι συμβαίνει στο Κατάρ;
«Όταν στην Ελλάδα οι εγκαταστάσεις ρημάζουν, στο Κατάρ η σκέψη ωριμάζει. Εδώ δεν θα γίνει ποτέ κάτι για να εξυπηρετήσει ένα και μοναδικό σκοπό. Πάντα υπάρχει η προνόηση για την κληρονομιά, δηλαδή πως θα εξυπηρετήσει την κοινωνία μακροπρόθεσμα, τι πρέπει να γίνει για να είναι βιώσιμη και πως θα γίνει κομμάτι της κοινωνίας και της χώρας. Δεν ξεκινήσαμε να κάνουμε στάδια χωρίς πλάνο. Πριν κάνουμε οτιδήποτε λοιπόν, καταρτίσαμε ερωτηματολόγια απευθυνόμενοι στις κοινωνίες, οι οποίες μπήκαν σε ένα διάλογο μαζί μας, για το τι ζητούν στην περιοχή τους. Κάθε στάδιο παίρνει μία κοινωνικοοικονομική θέση μέσα στην κοινωνία. Το στάδιο στο Ουάκρα το κάναμε γιατί ξέραμε ότι η τοπική κοινωνία είχε ανάγκη από ένα ξενοδοχείο, νοσοκομείο, δρόμους και σχολεία. Δημιουργήθηκε λοιπόν, σε μία περιοχή που υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει κόσμος.
Ετσι, η κάθε κοινωνία έχει τελικά μία εγκατάσταση την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για αθλητικά, κοινωνικά, πολιτιστικά γεγονότα. Αρχή μας ήταν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Γι αυτό και επιλέξαμε να κάνουμε στάδια στα οποία ο τελικός αριθμός θέσεων θα αντιστοιχεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Ενόψει του Μουντιάλ θα υπάρχουν στάδια 40.000 θέσεων, οι θέσεις των οποίων θα μειωθούν στις μισές μετά την διοργάνωση. Αυτό θα εξυπηρετεί την τοπική ομάδα, ενώ παράλληλα θα είναι και βιώσιμο. Επίσης δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο να μπορούν τα στάδια να λειτουργούν σαν κερδοφόροι οργανισμοί, είτε με χορηγούς, είτε με event και να μπαίνουν εταιρείες που θα λειτουργούν τα στάδια αφήνοντας κέρδος».
Για ποιο πράγμα θέλετε να θυμάται ο κόσμος το Μουντιάλ το 2022;
«Όταν ξεκινήσαμε να καταθέσουμε την υποψηφιότητα, λέγαμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι είναι ένα παγκόσμιο γεγονός, που σκοπό έχει να αναδείξει τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο το Κατάρ.
Σε αυτό εστίαζε η καμπάνια μας.  Το Κατάρ είναι μία μικρή χώρα και παρουσιάζει μία ολόκληρη περιοχή. Το Μουντιάλ έρχεται για πρώτη φορά στο Κατάρ και πρώτη φορά στη μέση Ανατολή.
Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο να ενώσουμε τον κόσμο και να δείξουμε ποια πραγματικά είναι η Μέση Ανατολή και ο κόσμος που ζει εδώ, γιατί υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις. Πολύς κόσμος εκτός χώρας, όταν ακούει Άραβες και Μέση Ανατολή, πάει ο νους του στο χειρότερο. Γι αυτό κι εμείς λέμε ελάτε, δείτε, κρίνετε».
Τη στιγμή πάντως που το Κατάρ καταβάλλει φοβερή προσπάθεια για να επιτύχει να αλλάξει την κοσμοαντίληψη γύρω από τη Μέση Ανατολή, σε γειτονικές χώρες διαπράττονται φοβερά εγκλήματα από τους ISIS. Ανησυχείτε ότι όσα συμβαίνουν υπονομεύουν την προσπάθεια τη δική σας; 
«Την πολιτική σκοπιά του θέματος που θίγεις δεν θα την αγγίξω γιατί έχει να κάνει με την πολιτική του κράτους και της Μέσης Ανατολής. Το βλέπουμε, το ακούμε, μπορούμε να πούμε διάφορα πράγματα, αλλά εμείς είμαστε εδώ ως οργανωτική για να οργανώσουμε τους αγώνες. Υπάρχουν πολλές πολιτικές σκοπιές πίσω από αυτό που ρωτάς. Σίγουρα δημιουργεί διαφορετικές αντιλήψεις αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε πως επηρεάζει.
Άλλωστε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έλαβε χώρα σειρά γεγονότων, με την «Αραβική άνοιξη» που επηρέασαν από την Αφρική έως Τυνησία. Αυτό που μπορώ να επαναλάβω βάσει του ρόλου και της ιδιότητας μου είναι ότι θέλουμε να αλλάξουμε την αντίληψη, αλλά όταν μπαίνεις σε πολύ αυστηρά πολιτικά θέματα, το λόγο έχουν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες για να τα διαχειριστούν».
Που πιστεύεται ότι οφείλονται οι επιθέσεις που δέχεται το Κατάρ από μερίδα του διεθνούς Τύπου; 
«Αναφέρεστε κάπου συγκεκριμένα;»
Η Guardian δημοσιοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με το πόσο διαφανής ήταν η διαδικασία ανάληψης της διοργάνωσης, τις συνθήκες εργασίας των εργατών, με τις υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού, που συνήθως διεξάγεται το Μουντιάλ. Θεωρείτε ότι εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα;
«Θα απαντήσω με μία ερώτηση, γιατί διαβάζεις δημοσιεύματα της Guardian της Τelegraph ή από τη Γερμανία;»
Γιατί είναι Μέσα που έχουν μεγάλη απήχηση στη διεθνή κοινή γνώμη...
«Και γιατί πιστεύεις ότι τα γράφουν;»
Το ότι θα μπορούσε κάποιος να εικάσει ότι θέλουν οι ίδιοι να διοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι άποψη που ενστερνίζεστε;
«Ας αφήσουμε τις εικασίες και να πάμε σε απτά δεδομένα. Οι χώρες που οι εφημερίδες τους γράφουν όσα γράφουν είναι η Αγγλία και η Γερμανία. Αν πας στα δημοσιεύματα των 208 χωρών που ακολουθούν δεν θα δεις τίποτα, απλώς αναδημοσιεύουν ότι οι δύο παραπάνω χώρες. Στη διαδικασία διεκδίκησης του Μουντιάλ του 2018, οι Άγγλοι βγήκαν με μία ψήφο από την πρώτη φορά. Πως μπορεί να δεχτεί κάποιος ότι μία χώρα που είναι κατ εξοχήν μία αθλητική μπήκε σε έναν διαγωνισμό και έφυγε από την πρώτη ψηφοφορία με μία ψήφο.
Εμείς δεχόμαστε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική, δεν θέλουμε να κρύψουμε ότι  έχουμε ζέστη ή ότι δεν προσπαθούμε για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσων δουλεύουν εδώ. Το Κατάρ είναι η μόνη χώρα στον Αραβικό κόσμο, η οποία ανοικτά λέει στους διεθνείς οργανισμούς: Ελάτε, δείτε, κρίνεται και πείτε μας τι και πως πρέπει να το αλλάξουμε.
Από αυτό και μόνο θα έπρεπε κάποιος να μπει σε μία άλλη διαδικασία σκέψης, όχι γιατί το Κατάρ δέχεται και θα δέχεται έως το 2022 επιθέσεις, αλλά ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτό. Το Κατάρ μετρά μόλις 20 χρόνια ζωής, όταν η Αγγλία και άλλες χώρες έχουν δομές τα τελευταία 200 χρόνια και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πάρα πολλούς τομείς. Μην μας κρίνετε κακοπροαίρετα. Περάσαμε από φωτιά και σίδερο τα τελευταία 5 χρόνια προσπαθώντας να αντικρούσουμε καθημερινά δημοσιεύματα για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς.
Τα θέματα έχουν κλείσει. Η FIFA αποφάνθηκε για τη διαφάνεια της διαδικασίας ανάληψης του Μουντιάλ, όταν η οργανωτική επιτροπή καθημερινά κάνει βήματα προς την βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσων θα δουλέψουν στα στάδια. Ήδη στα δύο από τα τρία στάδια έχουν γίνει οι υποδομές διαμονής των εργατών και έχουμε πάρει τα εύσημα σε σχέση με το πώς προχωράμε. Λένε ότι έχουν σκοτωθεί χιλιάδες κόσμου. Αλήθεια, πως γίνεται να λένε τέτοια πράγματα, όταν εμείς δεν έχουμε καλά καλά ξεκινήσει να κατασκευάζουμε τα στάδια».
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της οργανωτική επιτροπής;
«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι εαυτοί μας. Πρώτη φορά στην ιστορία, η FIFA πήρε μία τολμηρή απόφαση. Μέχρι τώρα η διοργάνωση πήγαινε σε μία χώρα με 10-12 πόλεις, ενώ τώρα το δίνει σε μία πόλη-κράτος με έκταση 150 χλμ μήκος και 70 πλάτος , όταν η Ρωσία είναι 1450 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με  το Κατάρ.
Για πρώτη φορά θα λειτουργήσουμε στα πρότυπα Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή θα πραγματοποιηθούν όλα τα event σε μία πόλη. Τα 5 από τα 8 στάδια θα είναι μέσα στην πόλη, ενώ τα υπόλοιπα περιφερειακά. Δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν κάτι ανάλογο».
Είναι έτοιμη η κοινωνία του Κατάρ να έρθει αντιμέτωπη την περίοδο του Μουντιάλ, με ημίγυμνους-ες, που θα περιφέρονται στους δρόμους, υπό την επήρεια του αλκοόλ και θα ερωτοτροπούν; 
«Ο τουρισμός δεν θα αρχίσει στο Κατάρ το 2022. Τουρισμό το Κατάρ έχει και τώρα. Το γεγονός ότι θα υπάρχει πιο πολύς κόσμος είναι βέβαιο. Κάθε χώρα λειτουργεί με τις δικές της πεποιθήσεις και με τον τρόπο που θέλει να λειτουργήσει. Για παράδειγμα η Ρωσία δεν επέτρεπε το αλκοόλ στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Με μία πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση πριν από τέσσερις μήνες, αυτό άλλαξε προκειμένου να ισχύσει στο Μουντιάλ, άρα δεν είναι το Κατάρ που έχεις αυτούς τους περιορισμούς.
Στο  πλαίσιο της κάθε κουλτούρας μίας χώρας και με σεβασμό στις παραδόσεις το Κατάρ λέει ότι στη διάρκεια του Μουντιάλ θα υπάρχει αλκοόλ, σε καθορισμένα μέρη, όπου θα μπορεί να πάει οποιοσδήποτε και να πιει. Σίγουρα όμως, δεν θα δεις στο δρόμο να προχωράει κόσμος μεθυσμένος και αυτό έχει να κάνει με το σεβασμό προς τον πολιτισμό αυτής της χώρας. Μιλώντας για γυμνό σας βλέπω σήμερα με κοντομάνικο. Σας είπε κανείς κάτι στο δρόμο;»
Δεν φοράω αμάνικο ή τιράντα…
«Φορώντας τιράντα υπάρχει περίπτωση να σου κάνει κάποιος παρατήρηση στο δρόμο, μπορεί και όχι όμως...»
Νομίζω ότι η τιράντα είναι ό,τι πιο ανώδυνο μπορούμε να συζητήσουμε. Με δεδομένο ότι δεν είναι καθόλου απίθανο η κοινωνία του Κατάρ να έρθει αντιμέτωπη με καυτά σορτς, μίνι φούστες, ξώπλατα, γυμνούς άνδρες από τη μέση και πάνω κοκ
«Υπάρχουν νόμοι και υπάρχει και μία παράδοση που λειτουργεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Όταν επισκεπτόμαστε μία χώρα οφείλουμε να ενημερωνόμαστε για κάποια βασικά πράγματα που αφορούν τη χώρα αυτή. Δεν νομίζω ότι η χώρα θα είναι τροχοπέδη σε οτιδήποτε θέλει να κάνει κάποιος. Αν φτάσεις να κάνεις κάτι ακραίο, οπουδήποτε και να βρίσκεσαι υπάρχει περίπτωση να σου πουν κάτι.
Αν περιμένεις να δεις κόσμο μεθυσμένο να χτυπιέται και να μαλώνει σε διαβεβαιώ ότι δεν θα συμβεί σε καμία περίπτωση, γιατί η κουλτούρα της χώρας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Το συντηρητικό είναι σχετικό πάντως κάποιος μπορεί να χαρακτηρίσει συντηρητικό αυτό που φοράς κάποιος όχι. Πάντως οφείλουμε διευκρινίσουμε ότι το 85% του πληθυσμού στο Καταρ είναι ξένοι, επομένως όπως είναι ντυμένοι σε αυτήν την εταιρεία είναι μέσες άκρες το πως ντύνεται ο κόσμος στο Κατάρ, με εξαίρεση τον ντόπιο πληθυσμό».
Μιλάτε με υψηλόβαθμα στελέχη του πολιτικού κόσμου της χώρας (σ.σ.: είναι κουμπάρος με τον Εμίρη του Κατάρ), είναι στόχος το Κατάρ να γίνει αθλητική μητρόπολη παγκοσμίως και πότε θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός; Με τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων;
«Το να γίνεις αθλητική πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής, της Ασίας ή του κόσμου είναι κάτι που χτίζεται σιγά σιγά. Το Κατάρ νομίζω ότι έχει δηλωμένα 130 παγκόσμια αθλητικά  γεγονότα κάθε χρόνο, απ΄ όλα τα αθλήματα. Αυτό δημιουργεί από μόνο του αθλητική κουλτούρα. Πριν 3-4 χρόνια το Κατάρ άρχισε να γίνεται γνωστό μέσω των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
Δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερη προβολή για μία χώρα από το να μπαίνει στις συζητήσεις του κόσμου με αφορμή  τον αθλητισμό. Το Κατάρ έχει να προσφέρει πολλά, ένας από τους τρόπους που το κάνει πλέον, είναι με την διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Σίγουρα πάντως δεν θα σταματήσει μέχρι να διοργανώσει τουλάχιστον τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχει το 20ετές πλάνο του Κατάρ το οποίο φτάνει έως το 2030, και έχει να κάνει με την ανάπτυξη: οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική και την ανθρώπινη εξέλιξη».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: