Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Το τείχος του… Εξάστερου!!

Το ανάστημά του στο Βερολίνο, την πόλη που έραψε το 5ο αστέρι, ύψωσε ο Παναθηναϊκός! «Μεταμορφωμένοι» απ΄το 25' κι έπειτα, οι πράσινοι -με άψογη άμυνα- πήραν το πρώτο τους διπλό επί της Άλμπα (65-59).

Το τείχος του… Εξάστερου!
Όπως τότε… Στην πόλη που σήκωσε το 5ο ευρωπαϊκό της ιστορίας του, το Βερολίνο, ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε το πρώτο του διπλό στο Top-16.

Μέχρι το 25’ οι πράσινοι ήταν… εκτός παρκέ, ωστόσο στη συνέχεια έπαιξαν σαν πραγματικοί πρωταθλητές και με άμυνα για σεμινάριο, έριξαν στο καναβάτσο την Άλμπα Βερολίνου με το υπέρ τους 65-59.

Οι παίκτες του Ιβάνοβιτς βρέθηκαν να χάνουν και με δέκα (41-31), ωστόσο όταν κατέθεσαν τα αστέρια τους στην O2 Arena, πήραν και το σπουδαίο διπλό που φέρνει το ρεκόρ τους στο 4-2.

Συγκινητικός ο Φώτσης με 9 πόντους κι 8 ριμπάουντ (5 επιθετικά), παθιασμένος όσο δεν πάει ο Γκιστ (μέσω του οποίου άλλαξε η ροή του ματς), Μαυροκεφαλίδης… με τα όλα του (11 πόντους), κολόνες Διαμαντίδης και Γιάνκοβιτς.


Το ματς:

Περισσότερο με… πόλο, παρά με μπάσκετ έμοιαζε η εκκίνηση του ματς (που προδίκαζε για το τι θα ακολουθούσε). Κι αυτό γιατί στα πρώτα λεπτά το σκορ ήταν 3-3(!) με τον Παναθηναϊκό να παίζει καλή άμυνα, να μην επιτρέπει καλάθια και αιφνιδιασμούς στην Άλμπα, ωστόσο στην επίθεση δεν σκόραρε… ούτε με αίτηση. Προς στιγμήν, οι πράσινοι βρήκαν κάποιες λύσεις και ξέφυγαν με 5-10, ωστόσο δέχθηκαν μπαμ-μπαμ σερί 8-0 (μέσα σε 1:30’) και ήρθαν τα πάνω-κάτω, προτού εν τέλει ο Σλότερ το «κολλήσει» για το 13-13 στο φινάλε της περιόδου.

inner

Τα… χειρότερα, όμως, ήρθαν στο δεύτερο δεκάλεπτο για το τριφύλλι. Εκεί όπου το «καλάθι» έγινε… άγνωστη λέξη για τους παίκτες του Ιβάνοβιτς και σα να μην έφτανε αυτό είχε χαθεί και η «λάμψη» στην άμυνα (κυρίως στο low post). Αποτέλεσμα αυτού, ήταν οι Γερμανοί να κάνουν «πάρτι» με επιθετικά ριμπάουντ και έστω και αν «μάτωναν», σκόραραν. Και κάπως έτσι ξέφυγαν για πρώτη φορά με έξι (23-17). Ο Παναθηναϊκός ήταν ουσιαστικά… εκτός παρκέ, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα και μοιραία η διαφορά είχε ανοίξει και δεν μπορούσε να κλείσει. Και με το 29-22 στο ημίχρονο, το τριφύλλι χρειαζόταν να αλλάξει (πάρα) πολλά για να… μπει ξανά στο ματς, έχοντας ήδη χάσει 10(!) αμυντικά ριμπάουντ και μετρώντας μόλις 6 εύστοχα(!) σουτ σε όλο το πρώτο μέρος.

Με το… καλημέρα της επανάληψης, οι πρωταθλητές Ελλάδας έδειξαν -προσωρινά- πως είχε αλλάξει το τσιπ. Εξ’ου και η μείωση του σκορ, με το 29-27 να «υπογράφεται» από Διαμαντίδη και Μπατίστα. Η χαρά, όμως, της επιστροφής δεν κράτησε πολύ, διότι οι Γερμανοί είχαν «ζεσταθεί» και μέσα σε διάστημα τριών λεπτών… γκρέμισαν τα πάντα για το +10 (41-31). Και κάπου εκεί είναι που ο Εξάστερος θυμήθηκε τα αστέρια του. Με ασύλληπτη άμυνα (αναγκάζοντας την αντίπαλό του σε μόλις 4 πόντους σε 6’), με τον παθιασμένο Γκιστ να παίζει για… τρεις, με τον Μαυροκεφαλίδη να αποδεικνύεται λίρα εκατό (ακόμα και τρίποντο έβαλε), τα πράγματα… αποκαταστάθηκαν και οι πράσινοι ισοφάρισαν για το 45-45.

inner

Το ‘βλεπες στα… μάτια των παικτών του Ιβάνοβιτς, δεν μπορούσε πλέον να χαθεί αυτό το ματς. Η «μεταμόρφωση» προς το καλύτερο δεν σταμάτησε. Κάθε άλλο… Μαυροκεφαλίδης και Φώτσης (με συνεχόμενα επιθετικά και τρίποντο) έστειλαν τον Παναθηναϊκό στο +8, για το 50-58. Ο «υπαρχηγός» ήταν αυτός που έδειξε να… κλειδώνει μια και καλή το ροζ φύλλο αγώνα για την ομάδα του, σημειώνοντας νέο τρίποντο και διαμορφώνοντας το 50-61, με τους Γερμανούς να κοιτάζουν αποσβολωμένοι και να μην μπορούν να κάνουν το παραμικρό στην «σκυλίσια» άμυνα των φιλοξενούμενων.

Οι γηπεδούχοι πάντως επιχείρησαν την απέλπιδα προσπάθεια για την ολική ανατροπή. Και σε αυτό… βοήθησε και η πράσινη επιπολαιότητα στο τελευταίο τρίλεπτο (όπως το λάθος του Μαυροκεφαλίδη που κατέληξε σε αντιαθλητικό σε βάρος των πράσινων), με την Άλμπα να μειώνει σε 59-62 και τον Ρέντινγκ -ευτυχώς- να αστοχεί για τρεις (και την ισοφάριση) στα 37’’. Αφού χάθηκε αυτό, οι πράσινοι… γλίτωσαν και με την ψυχραιμία τους στις βολές τους πήραν την πρώτη νίκη στο Top-16 με 59-65.

inner

Τα δεκάλεπτα: 13-13, 29-22, 45-45, 59-65

Άλμπα Βερολίνου (Σ. Ομπράντοβιτς): Γκίφεϊ 2, Κινγκ 3 (1), Τάμπου 2, Βάργκας 2, Μπάνιτς 6, Ρέντινγκ 11 (2), Ρένφρο 10, Χάμοντς 3 (1), Μακ Λιν 11, Ραντόσεβιτς 9

Παναθηναϊκός (Ντ. Ιβάνοβιτς): Σλότερ 3 (1), Μποχωρίδης 3 (1), Γιάνκοβιτς 10 (1), Φώτσης 9 (2), Νέλσον 6, Μαυροκεφαλίδης 11 (1), Διαμαντίδης 10 (2), Γκιστ 5, Μπατίστα 6, Μπλουμς 2 *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: