Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ο πρώτος υπουργός που λέει κατάμουτρα στο ποδόσφαιρο ότι είναι διεφθαρμένο!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει μπροστά και πίσω από τις γραμμές των πρώτων εξαγγελιών του Σταύρου Κοντονή και του περιεχομένου της πρώτης συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Πάρε μέρος στο γκάλοπ
Είναι πολύ θετικά τα μηνύματα από τις πρώτες εξαγγελίες του υφυπουργού Αθλητισμού στην πρώτη σύσκεψη των υπουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Μέσα από την περιγραφή των βασικών αξόνων που σκοπεύει να κινηθεί στον Αθλητισμό, ο Σταύρος Κοντονής έδωσε πολύ καθαρό στίγμα για τις προθέσεις του ιδίου και της κυβέρνησης που υπηρετεί για τον αθλητισμό. Αν κανείς συνθέσει τα σημάδια από τον λόγο του Κοντονή με τα σημάδια από το περιεχόμενο των απόψεων που έχει ανταλλάξει στις συναντήσεις γνωριμίας με πρόσωπα του ποδοσφαίρου, οδηγείται στην εκτίμηση ότι, εφόσον ο υφυπουργός παραμείνει συνεπής στον λόγο του και τύχει της κυβερνητικής στήριξης, θα επηρεάσει την εξέλιξη του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου τόσο, που θα το βάλει σε νέα εποχή, σε μια πιο καθαρή εποχή από την προηγούμενη.
Κλειδί η UEFA
Προφανώς όχι τυχαία, στην πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γκιρτζίκη “σε επιμέρους ζητήματα παρατηρήθηκαν αποκλίσεις και συμφωνήθηκε να υπάρξουν και άλλες διεξοδικές συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές”, όπως γράφει το δελτίο Τύπου του υπουργείου.
Ακριβώς επειδή ο Κοντονής, όπως είπε στην σύσκεψη των υπουργών, σκοπεύει να πειράξει το σημερινό καθεστώς του ποδοσφαίρου. “Η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών, αλλά κανένας φορέας αυτοδιοικούμενος ή μη, δεν μπορεί να βρίσκεται υπέρ άνω της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, της νομοθετικής λειτουργίας και των μηχανισμών ελέγχου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα εργαστούμε, μαζί με τις διεθνείς ομοσπονδίες, των οποίων την βοήθεια και τον έλεγχο επιζητούμε απολύτως”, είπε ο Κοντονής στη σύσκεψη με τους άλλους υπουργούς. Και στη συνάντηση με τον Γκιρτζίκη ενημέρωσε ότι σκοπεύει να έρθει σε επαφή με την UEFA και την FIFA.
Εκεί, στις επαφές – κυρίως με αυτή – την UEFA βρίσκεται το κλειδί για να λυθεί η άσκηση. Αν ο Κοντονής μάθει από το “πάθημα” του Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος βιάστηκε να δημοσιοποιήσει σχέδιο νόμου προτού συναντήσει την UEFA για να της εξηγήσει τι θέλει να κάνει και να δεχθεί την καθοδήγησή της προκειμένου να απαιτήσει από την ΕΠΟ καταστατικές αλλαγές και διεύρυνση εκλογικού σώματος δίχως να δείχνει ότι παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο, θα λύσει το πρόβλημα.
Απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση η UEFA ήρθε προ τετελεσμένου. Και επειδή δεν θέλει να δημιουργήσει δεδικασμένο που θα ωθήσει και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έως και σε ωμή παρέμβαση στα διοικητικά του ποδοσφαίρου, έδειχνε αρνητική. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλει η UEFA, όπως αποδεικνύει το ιστορικό αντίστοιχων περιπτώσεων με κυβερνήσεις που ήθελαν να καθαρίσουν την ποδοσφαιρική ομοσπονδία τους, είναι να έρθει σε επαφή και συνεννόηση με την κυβέρνηση εκ των προτέρων και όχι μετά από την δημοσίευση ενός σχεδίου νόμου ή ενός νόμου. Δεν διαφωνεί στην ουσία της κυβερνητικής πρόθεσης η UEFA, παρά μόνο στον τρόπο των καταστατικών αλλαγών.
Στον πρόλογο η βία και η διαφθορά
Διαβάστε τις δύο πρώτες γραμμές της περιγραφής του σχεδίου του Κοντονή για τον Αθλητισμό: “Στο χώρο του αθλητισμού δεν είναι υπερβολή να τονιστεί, ότι με τρόπο εμφατικό τα χρόνια του μνημονίου διογκώθηκαν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, βίας και αγριοτήτων”. Διαβάστε τώρα τα δύο από τα βασικά σημεία που έβαλε στη συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ στην πρώτη τους συνάντηση: “Η καταπολέμηση της βίας τόσο με την εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου όσο και με τη θέσπιση νέων κανόνων, στους οποίους θα συμφωνήσουν όλoι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η επιβολή ενός σαφούς πλαισίου με νομοθετικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μη χειραγώγησης των αγώνων”.
Αυτός είναι ο πρόλογος του Κοντονή στην υπόθεση ποδόσφαιρο. Από την στιγμή των συστάσεων με την υψηλή κοινωνία του ποδοσφαίρου ο νέος υφυπουργός επιλέγει να της πει κατάμουτρα ότι είναι διεφθαρμένη, ότι στήνει παιχνίδια ή επιτρέπει να στήνονται και ότι – το λιγότερο – υποθάλπει τη βία. Δεν θυμάμαι τέτοιο προηγούμενο και μάλιστα από την στιγμή των συστάσεων.
Ο πήχης των προσδοκιών
Καθημερινά γίνεται αντιληπτό το μέγεθος των προσδοκιών της πλειοψηφίας των Ελλήνων στην εποχή της νέας κυβέρνησης. Ακριβώς το ίδιο μεγάλες είναι οι προσδοκίες της πλειοψηφίας των Ελλήνων φιλάθλων και ειδικά των ποδοσφαιρόφιλων. Δεν ξέρω αν ο Κοντονής θα εξελιχθεί σε φαινόμενο σαν το σημερινό φαινόμενο Βαρουφάκη, για να βλέπει την εικόνα του να κάνει τον γύρο του πλανήτη, ή να ακούει το όνομά του να γίνεται σύνθημα στις κερκίδες των γηπέδων. Το βέβαιο όμως είναι ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι περιμένουν πάρα πολλά από αυτόν. Γι' αυτό και θα είναι μεγαλύτερη η απογοήτευση στην περίπτωση που είτε ο Κοντονής μείνει στα λόγια είτε δεν καταφέρει να δείξει συνέπεια λόγου – πράξεων επειδή θα τον αδειάσει ή δεν θα τον στηρίξει η κυβέρνηση στη σύγκρουση με το κατεστημένο.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: