Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η αρκούδα και το αρκουδάκι!!

Ο Νίκος Παπαδογιάννης αποθεώνει τον Ολυμπιακό του Φλεβάρη και υπενθυμίζει ότι ο γαμπρός ξυρίζεται τον Μάιο.
Ωραία. Εκτακτα. Τώρα που οι φανατικοί βρήκαν άλλο γήπεδο για να τσακωθούν -το γήπεδο του ΑΣΕΑΔ, που ασυνάρτητο γεννήθηκε και ασυνάρτητο θα πεθάνει- είναι ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο για μπάσκετ.
Σήμερα για Ολυμπιακό, αύριο για Παναθηναϊκό. Και η Ευρώπη, άλλωστε, για δαύτους μιλάει. Αυτές τις μέρες, οι Ελληνες κλέβουν την παράσταση.
Ο Ολυμπιακός του 2015 δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό που δήλωσε, ανάμεσα σε υποκλίσεις, ο προπονητής της Νίζνι Νόβγκοροντ: "Η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης".
Βεβαίως, έχουμε ακόμη Φεβρουάριο. Τον Φεβρουάριο, δεν μοιράζονται διεθνή έπαθλα. Ούτε καν στο Eurogroup. Οσο υπάρχουν ακόμη στα βουνά χιόνια, είναι αδύνατο να λιώσουν οι πάγοι.
Ο Ολυμπιακός κατατρόπωσε την αρκούδα της ΤΣΣΚΑ και έριξε μια καρπαζιά και στο αρκουδάκι της Σιβηρίας, διότι δεν γίνεται εκατό η αρκούδα και εκατόν ένα το αρκουδάκι. Αλλά τον χειμώνα η άρκτος κοιμάται. Δεν είναι εποχή για βρηχυθμούς.
Μισό λεπτό, όμως.
Τα τρόπαια που έστησε τις τελευταίες εβδομάδες ο Ολυμπιακός στο Φάληρο και στις εσχατιές της Ευρώπης (Φενέρμπαχτσε, Νόβγκοροντ, αλλά και Μάλαγα) θα του χρησιμεύσουν ως οδοδείκτες στον δρόμο προς τη Μαδρίτη.
Με το 6-1 των πρώτων 7 αγωνιστικών του Τοπ-16, σε αυτόν τον απίστευτα δύσβατο Όμιλο, οι "ερυθρόλευκοι" απέκτησαν το δικαίωμα να παίξουν όλες τις κρίσιμες παρτίδες μπροστά στο δικό τους κοινό.
Εάν κρατήσουν το ΣΕΦ άπαρτο φρούριο, όπως είναι μέχρι σήμερα, θα προκριθούν στο φάιναλ-φορ είτε βρέξει είτε χιονίσει είτε ρίξει χαλάζι. Ακόμα και αν επιστρέψουν ηττημένοι από όλα τα υπόλοιπα ταξίδια τους...
Ωστόσο, είναι το εκτός έδρας δείγμα γραφής αυτό που αφήνει το στίγμα της κορυφαίας ομάδας. "Κλειδώστε τα γυναικόπαιδα και κρύψτε τα χρυσαφικά, περνάνε των εχθρών τα φουσάτα".
Η Μάλαγα σέρνει τον χορό στο φετινό ισπανικό πρωτάθλημα, μπροστά από Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Η Φενέρ είναι το χρυσοποίκιλτο άρμα μάχης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η Νίζνι Νόβγκοροντ υστερεί των άλλων μνηστήρων μόνο σε όνομα και ειδικό βάρος.
Ο Ολυμπιακός τις κέρδισε και τις τρεις. Στα σπίτια τους. Με τον Βασίλη Σπανούλη ντεφορμέ. Με προβλήματα και απουσίες. Ηττήθηκε μόνο από την Εφές του Ιβκοβιτς, σε ένα παιχνίδι όπου του πήγαν όλα στραβά.
Εχει τώρα μπροστά του δύο εβδομάδες για να ξαναγεμίσει τις μπαταρίες του και για να πάρει μία ανάσα.
Εκτός κι αν αλλάξει ξανά γνώμη το ΑΣΕΑΔ για τον πολύκροτο προημιτελικό του Κυπέλλου, οπότε θα κληθεί να ανηφορίσει αυτός στην Πυλαία!
Αστειεύομαι. Μάλλον. Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι του ξημερώνει, σε τούτη την απίθανη χώρα. Πάνω που κοιτάζεις γύρω σου και λες ότι κάτι αλλάζει στα μυαλά των πολιτών, μαθαίνεις ότι έχουν προπωληθεί 35.000 εισιτήρια για τις Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρίζου...
Εδώ, όμως, μας ενδιαφέρουν οι αποχρώσεις του πορτοκαλί. Του κόκκινου, του πράσινου και αύριο-μεθαύριο του γαλάζιου. Αργεί ακόμη το Ευρωμπάσκετ; Βλέπω τον Αντετοκούνμπο σε δράση και τρέχουν τα σάλια μου από προσμονή.
Ξέρω, ξέρω.  Κάθε πράγμα στον καιρό του και η Εθνική τον Αύγουστο. Ο χειμώνας ανήκει στην Ευρωλίγκα.
Το καινούριο κοσκινάκι του Ολυμπιακού είναι η τηλεπάθεια με την οποία συνεννοούνται Σπανούλης και Χάντερ. Δεν χρειάστηκαν παρά μερικές εβδομάδες, για να γίνει μπασκετμπολίστας ο άτεχνος Οθέλλος.
Μισό σκριν  του Αμερικανού 7,5 μέτρα μακριά από το καλάθι ήταν αρκετό για να μπουμπουνίσει ο αρχηγός το τρίποντο της τελικής αντεπίθεσης (78-79). Ενα άψογο pick'n'roll ανάμεσα στους δύο διέλυσε τη ρωσική άμυνα και επέτρεψε στον Χάντερ να καρφώσει σαν να μην υπήρχε αντίπαλος στον ίδιο τηλεφωνικό κωδικό: 80-84 στα 43 δευτερόλεπτα. Τετέλεσται.
Οι υπολοχαγοί φρόντισαν ώστε να μείνει η ομάδα όρθια ως το 35ο λεπτό και ο Σπανούλης επέστρεψε με μάτι που γυαλίζει -ωστόσο ήρεμος και κατασταλαγμένος- για να κατεβάσει τη λαιμητόμο στο φινάλε.
Το πλονζόν με το οποίο ο ίδιος διόρθωσε το δικό του λάθος στα πόδια του Κίνσεϊ στο 80-82 ήταν η λεπτομέρεια που γκρέμισε τους Ρώσους από το τεντωμένο σχοινί. Ενα μικρό αμυντικό θαύμα, που θύμισε μάλλον Διαμαντίδη παρά Σπανούλη.
Την ευάλωτη άμυνα που τον έφερε σε μειονεκτική θέση, ο Ολυμπιακός τη διόρθωσε στο τελευταίο εξάλεπτο, όταν -με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Πρίντεζη- υποχρέωσε την προσεκτική Νίζνι σε 5 λάθη. Μέχρι το 34', μετρούσε μόλις 4! Τα ριμπάουντ στο ίδιο διάστημα: 2-5. Τα ποσοστά ευστοχίας: 3/7 για τους Ρώσους, 5/7 για τους Ελληνες. Οι ελεύθερες βολές: 0-7.
Αυτοί οι αριθμοί προδίδουν καθαρό μυαλό, περίσσευμα ενέργειας, πολλαπλές λύσεις και ισχυρή προσωπικότητα. Οταν σταμάτησε να λειτουργεί ο άξονας Ρότσεστι-Παραχούσκι, ο Ολυμπιακός έβαλε τον αγώνα στο δικό του καλούπι. 
Η νίκη της Άλμπα στο Τελ Αβίβ ήταν ένα θαυμάσιο δώρο για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος καλείται να αρπάξει τις δικές του ευκαιρίες αρχής γενομένης από τον αγώνα με τον τελειωμένο αλλά επικίνδυνο Ερυθρό Αστέρα- και να κυνηγήσει με όλες τις δυνάμεις του τη 2η θέση του Ομίλου του.
Αλλά αυτά θα τα πούμε αύριο. Οταν ξυπνήσω από το ξενύχτι της Παρασκευής των Αστέρων...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: