Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η επίθεση, το πλεονέκτημα έδρας και η μεγάλη αλλαγή του Σπανούλη!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο νίκησε ο Ολυμπιακός τη Νίζνι, την σημαντική αλλαγή στο μυαλό του Σπανούλη και το πλεονέκτημα έδρας που πλησιάζει.
Αν κάποιος στο ξεκίνημα του Top 16 έλεγε στους «ερυθρόλευκους» πως στο τέλος του πρώτου γύρου το ρεκόρ θα είναι 6-1, η απάντηση που θα έπαιρνε συνοδευόμενη με ένα τεράστιο χαμόγελο θα ήταν, «αυτό σημαίνει πως θα είμαστε φαβορί για πλεονέκτημα έδρας».
Το 6-1 είναι γεγονός, ωστόσο λόγω της νοοτροπία που διέπει τον Ολυμπιακό (ταπεινότητα, σοβαρότητα, ηρεμία, κ.α) κανείς δεν κάνει λόγο για πλεονέκτημα έδρας. Αυτή είναι η δουλειά τους.
Η δική μου δουλειά είναι να θεωρώ πως κατά 70% ο Ολυμπιακός θα παίξει στα play offs με πλεονέκτημα έδρας.
Η νίκη στη Νίζνι έδειξε πολλά και ενδιαφέροντα τα οποία θα συζητήσουμε παρακάτω χωρίς να υπάρχει σειρά... σημασίας.
1. Ο Ολυμπιακός μπορεί να νικά και από την επίθεσή του. Σπάνια, αλλά μπορεί. Αυτό είναι σπουδαίο γιατί όταν δεν πηγαίνει καλά η άμυνά του τότε φαίνεται πως υπάρχει εναλλακτική λύση, εναλλακτικό πλάνο. Η Νίζνι είναι μία εξαιρετική ομάδα σε δημιουργία και σε σκορ. Περιφερειακοί και ψηλοί συνεννοούνται απίστευτα, παίζουν με το ένστικτό τους και όταν βρουν ρυθμό, σπάνια μπορείς να τους σταματήσεις. Και εδώ έρχεται το δεύτερο...
2. Όταν χρειάστηκε έπαιξαν άμυνα και τους σταμάτησαν. Συγκεντρώθηκαν, βρήκαν λύσεις και στα τελευταία 4 λεπτά δέχτηκαν μόλις 4 πόντους. Ακόμη και στη δύσκολη βραδιά τους γνώριζαν πως η άμυνα έπρεπε να αλλάξει επίπεδο αν ήθελαν να φύγουν πανηγυρίζοντας.
3. Ο Βασίλης Σπανούλης με 1/7 σουτ και μόλις 14:30 στο παρκέ, μπήκε ήρεμος (και όχι εκνευρισμένος από την εκτεταμένη παραμονή του στον πάγκο) στα τελευταία έξι λεπτά. Ξεκίνησε με άστοχο σουτ (1/8) και συνέχισε με 2 ασίστ και 11 πόντους (5/7βολ., 2/2τριπ.) στο τελευταίο πεντάλεπτο.
Το γεγονός πως ο Σπανούλης έχει κατανοήσει πως ακόμη και στην κακή του βραδιά μπορεί να δει αρκετό ματς από τον πάγκο και να μπει όταν χρειαστεί και να το «καθαρίσει» είναι μακράν το μεγαλύτερο κέρδος του ματς στη Ρωσία.
4. Στην επίθεση υπήρχε πλάνο και στόχος στο οποίο παρέμειναν πιστοί οι παίκτες του Σφαιρόπουλου. Η εντολή να ποστάρει ο Μάντζαρης ή όποιον μάρκαρε ο Ρότσεστι ήταν ξεκάθαρη. Στη συνέχεια όμως συνέχισαν σε αυτό το μοτίβο παίρνοντας σκορ και δημιουργία από παιχνίδι με πλάτη όχι μόνο από τον συνήθη Πρίντεζη, αλλά και από τον Χάντερ. Σπάνια απέκλιναν από το αγωνιστικό τους πλάνο.
ΥΓ: Όταν είδα στα τελευταία λεπτά του ματς τρεις παίκτες με κόκκινες φανέλες να βουτάνε στο παρκέ για να κερδίσουν την κατοχή της μπάλας, σιγουρεύτηκα για το τελικό αποτέλεσμα.
ΥΓ2: Φαντάζομαι να καταλάβατε γιατί επιμένω μήνες τώρα πως ο Αρτσιόμ Παρακχούσκι είναι μακράν ο κορυφαίος σέντερ της διοργάνωσης. Ο Λευκορώσος έχει άλλον ένα χρόνο συμβόλαιο με τη Νίζνι.
ΥΓ3: Υπήρχαν αρκετά πραγματάκια που δε μου άρεσαν για 35 λεπτά. Ο Ντάνστον με δύο γρήγορα φάουλ έμεινε στο παρκέ και έκανε και το τρίτο μόλις στο 6'. Μάλλον αχρειάστο. Επίσης δε μου άρεσε που στο δεύτερο δεκάλεπτο το πρώτο φάουλ έγινε 2:14 πριν την ανάπαυλα του ημιχρόνου.
ΥΓ4: Η μεγαλύτερη μαγκιά του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι πως πλέον ο Βασίλης Σπανούλης έχει κατανοήσει πως στο κακό του διάστημα στο παρκέ, καλό είναι να μένει για αρκετά λεπτά στον πάγκο. Άλλες φορές θα έμπαινε ξενερωμένος, νευριασμένος και δε θα βοηθούσε. Πλέον μπαίνει ήρεμος και παίρνει μόνος του και «καθαρίζει» μόνος του τα ματς. Ο coach τον έχει πείσει για αυτή την αλλαγή.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: