Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η αξία του "βράχου" Κοντρέρας

Οι αμυντικές επιδόσεις του ΠΑΟΚ πριν και μετά την αποχώρηση του Χιλιανού σέντερ μπακ.

Η αξία του "βράχου" Κοντρέρας
Ο Κοντρέρας ήταν από τους στυλοβάτες του ΠΑΟΚ το διάστημα που αγωνίστηκε στον "Δικέφαλο". Αξία έχει να δούμε μαζί και να διαπιστώσουμε μέσα από τους αριθμούς την προσφορά τους στους "ασπρόμαυρους" και τι κάνει το σύνολο του Λάσλο Μπόλονι χωρίς τον Χιλιανό σέντερ μπακ στην συνθεσή του.
Χωρίς να σημαίνει ότι ο Κοντρέρας ήταν ο μοναδικός "κρίκος" της καλής αμυντικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ, την πρώτη σεζόν (2008-09) που ο Χιλιανός αμυντικός έπαιξε για τον "Δικέφαλο", μέτρησε 31 συμμετοχές και οι "ασπρόμαυροι" δέχτηκαν 27 γκολ σε δύο διοργανώσεις (41 παιχνίδια), δηλαδή μέσο όρο 0,7 τέρμα ανά ματς.
Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (26 οι συμμετοχές του Κοντρέρας) ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε ακόμη πιο βελτιωμένος στα μετόπισθεν και είδε την εστία του να παραβιάζεται 26 φορές, με τον μέσο όρο να "γράφει" 0,6 γκολ ανά αγώνα, αλλά σε τρεις διοργανώσεις (43 ματς), αφού ο "Δικέφαλος" έδωσε και τέσσερα παιχνίδια για τα προκριματικά του Europa League.
Την αγωνιστική περίοδο 2010-11 ο Κοντρέρας είχε 43 συμμετοχές, ο ΠΑΟΚ δέχτηκε 49 γκολ και ο μέσος όρος ανέβηκε (0,9 γκολ ανά παιχνίδι), αφού οι αγώνες που έδωσε ο ΠΑΟΚ εκείνη την σεζόν -με τα ματς των ομίλων του Europa League και λόγω του ότι προχώρησε στο Κύπελλο- ήταν περισσότεροι (σύνολο 54). Ομολογουμένως, στο ότι ο "Δικέφαλος" την περσινή χρονιά παρουσιάστηκε χειρότερος αμυντικά έπαιξε ρόλο τόσο η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και κατ' επέκταση ο τρόπος που ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τα ματς, όσο και το βεβαρυμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, πάλι ο Κοντρέρας είχε ηγετικό ρόλο.
Φέτος, μέχρι να αναχωρήσει για την Κόλο Κόλο ο "κόνδορας" έγραψε 11 συμμετοχές (6 στο πρωτάθλημα και 5 στην Ευρώπη) και ο ΠΑΟΚ από την ημέρα που άρχισε να παίζει χωρίς τον Κοντρέρας αμυντικά "παραπατάει". Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τις 30/11 και το τελευταίο ματς του Χιλιανού στόπερ με την φανέλα του ΠΑΟΚ η ομάδα έχει παθητικό 19 γκολ σε 22 αγώνες. Δηλαδή, κάτι παραπάνω από τα 2/3 των τερμάτων που δέχτηκε την σεζόν 2008-09 και την αγωνιστική περίοδο 2009-10...
Πηγή: olapaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: