Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Θολή η νέα σελίδα για την ΠΑΕ Άρης!!

Οι κιτρινόμαυροι αποχαιρέτησαν τους φετινούς αγωνιστικούς στόχους, επιβεβαιώνοντας την καθοδική πορεία της τελευταίας 2ετίας. Η «ενεργή συμμετοχή» του Άρη στο πρωτάθλημα τερματίζει ολοένα και νωρίτερα ημερολογιακά, με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι διοικούντες για τις επιλογές τους και να διαψεύδονται όσοι προπαγάνδιζαν μία επιτυχημένη πορεία το καλοκαίρι.
Θολή η νέα σελίδα για την ΠΑΕ Άρης
Το πρόβλημα δεν είναι, ωστόσο, το «roster περιορισμένης ευθύνης» και τα ατυχή αποτελέσματα αλλά η αστάθεια που δημιουργεί η αποχώρηση ορισμένων εξωδιοικητικών αφανών παραγόντων από τα τεκτενόμενα της ομάδας.
Όταν καταρρέουν οι…σταθερές
Αποτελεί κοινό μυστικό: η διοίκηση της ΠΑΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους φιλάθλους. Η έκφραση αυτή δεν αποτελεί κλισέ ούτε έχει χαρακτήρα «επικοινωνιακού μότο», όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών συλλόγων. Επί σειρά ετών, η λήψη διοικητικών αποφάσεων είχε τη σφραγίδα των οργανωμένων υπό την έννοια ότι το ΔΣ της ΠΑΕ προερχόταν / υποστηριζόταν / προστατευόταν / επηρεαζόταν από τις απόψεις της ηγετικής τους ομάδας.
Η ιστορία έχει αποδείξει, όμως, ότι «τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω». Το αγωνιστικό τέλμα, τα οικονομικά προβλήματα, η αλλαγή νομοθεσίας «περί συνδέσμων», ο κορεσμός, η φθορά της εξουσίας, η λανθασμένη επικοινωνιακή πολιτική, η στοχευμένη εμπαθής κριτική από τρίτους και η πίεση της «νέας γενιάς» οδήγησαν τον Super-3 σε αλλαγή σελίδας. Η αποχώρηση του «ισχυρού πυρήνα» σηματοδοτεί, επομένως, εξελίξεις στο διοικητικό κομμάτι της ΠΑΕ καθώς η επιρροή στις επιλογές του ΔΣ ήταν τεράστια.
Θολή η νέα σελίδα για την ΠΑΕ
Οι αγωνιστικές αποτυχίες έχουν πληγώσει τον εγωισμό των Αριανών, μειώνοντας παράλληλα την αποδοχή της διοίκησης Αθανασιάδη. Η έγκριση της Λέσχης για εισροή κεφαλαίων «αγνώστου ταυτότητας», ενεργή συμμετοχή του Κόντη και συνέχιση της θητείας Αθανασιάδη δεν εκφράζει τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των κιτρινόμαυρων και είχε τη σφραγίδα της «παλιάς φρουράς» που έχει, πλέον, απομακρυνθεί από τα τεκτενόμενα. Δεν είναι, επομένως, απίθανο να αναιρεθεί σταδιακά η ετυμηγορία του σώματος της Λέσχης και να ασκηθεί σκληρή κριτική στα πρόσωπα που μέχρι πρότινος κέρδιζαν τις εκλογικές μάχες.
Η απόφαση της «νέας γενιάς» για αποστασιοποίηση από την έμμεση συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων μοιάζει σωστή εκ πρώτης όψεως. Άλλωστε, ο ρόλος των οπαδών ήταν ανέκαθεν στα…τσιμέντα και όχι στις πολυθρόνες. Αυτό που τρομάζει, όμως, είναι η μεταβατική περίοδος στο διοικητικό κομμάτι. Δηλαδή, το κενό ηγεσίας που δημιουργείται σε μία χρονική περίοδο που η ευρύτερη οικονομική ύφεση αποστασιοποιεί τους επιχειρηματίες από την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο.


Η αλλαγή ηγεσίας ενδέχεται να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι...το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι
Η αλλαγή ηγεσίας ενδέχεται να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι...το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

Back to…1990s
Ο σύνδεσμος θα αποκτήσει σταδιακά και πάλι αντιπολιτευτικό ρόλο, μετά από την πολυετή έμμεση / αφανή ανάμιξή στη διοίκηση. Θα επιστρέψει, δηλαδή, στις ρίζες του…Η κριτική στα «κακώς κείμενα» θα χαιρετιστεί από την πλειοψηφία των φιλάθλων, καθώς θεωρείται αναγκαία για τη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση του συλλόγου.  Άλλωστε, κανένας υγιής φίλαθλος δεν επιθυμεί την παραμονή ανθρώπων που λειτουργούν με ιδιοτέλεια και συμβάλλουν στην αύξηση των χρεών.
Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι, πλέον, ο σύνδεσμος καλείται να αντιπολιτευτεί τον ίδιο του τον εαυτό. Στο παρελθόν, ο «εχθρός» ήταν σαφής και είχε ονοματεπώνυμο.  Σήμερα, τα ονοματεπώνυμα αποτελούν το προσωπείο του κακού του εαυτού. Χρειάζεται, επομένως, μεγάλη προσπάθεια για να μεταλλαχθεί το επικοινωνιακό DNA και να αλλάξει ρότα το καράβι οδεύοντας προς την επιτυχία.
Η δεύτερη διαφορά με τη δεκαετία του 1990 είναι η απουσία ηγέτη / προσωπικότητας που θα χαράξει τη νέα πολιτική του συνδέσμου. Μην ξεχνάμε ότι αποτελεί ηθικό χρέος του Super-3 να καλωσορίσει μία υγιή διάδοχη κατάσταση στη διοίκηση της ΠΑΕ διότι η τα σημερινά πρόσωπα υποδείχτηκαν εμμέσως από τον σύνδεσμο. Ως εκ τούτου, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη συνετή διαχείριση της κρίσης ώστε να μην πέσει το καράβι σε ύφαλο από την υπερβολική ταχύτητα στην αλλαγή πλεύσης. Η έλλειψη εμπειρίας είναι, σαφώς, ένα μειονέκτημα που δεν είχε η «παλιά φρουρά» αλλά μπορεί να υπερνικηθεί από την ειλικρινή διάθεση για εξυγίανση του συλλόγου.
Συμπέρασμα
Ανεξαρτήτως ορθότητας διαχείρισης της ΠΑΕ, η «παλιά φρουρά» του Super-3 διασφάλιζε τη σταθερότητα στις σχέσεις μεταξύ ομάδας-οπαδών. Τα επεισόδια στο γήπεδο ανήκουν στο παρελθόν, ο σύλλογος δεν τραυματίζεται από οπαδικές συμπεριφορές και η λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι μεν ανεπαρκής αλλά δεν υπάρχει ο φόβος να «πιάσει πάτο». Με άλλα λόγια, η προηγούμενη τάξη πραγμάτων εξασφάλιζε τη μετριότητα χωρίς να επιτρέπει την κατάρρευση.
Η «επόμενη μέρα» προκαλεί ερωτηματικά, διότι αφενός τα οικονομικά προβλήματα της ΠΑΕ είναι ανεξέλεγκτα αφετέρου είναι αβέβαιη η ένταση των αντιδράσεων της «νέας γενιάς». Η αλλαγή σελίδας στον σύνδεσμο σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας και στη διοίκηση. Απομένει να διαπιστώσουμε αν υπάρχει φως στο σκοτεινό τούνελ…

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: