Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Σόλο κάσα, σόλο καπίκια!!

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για την ΕΡΤ, με αφορμή τις διώξεις που ασκήθηκαν σχετικά με το Τσάμπιονς Λιγκ. Λεφτά για τον Μέσι και τον Ρονάλντο υπάρχουν.
Σόλο κάσα, σόλο καπίκια
Μιράκολο. Τώρα που έχει σταματήσει η εφορία να γυρίζει πίσω λεφτά, άρχισε να κάνει επιστροφές χρημάτων η ΕΡΤ. Μόλις δηλαδή τους άσκησε δίωξη ο εισαγγελέας για τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ακριβώς 32.5 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τριετία 2012-15. Όταν η προσφορά του ANT1 μόλις που ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια.
Ιδού λοιπόν πώς επαληθεύεται ο Γιωργάκης με δυόμιση χρόνια καθυστέρηση: "Λεφτά υπάρχουν". Μπορεί να μην υπάρχουν για μισθούς και συντάξεις, αλλά υπάρχουν για θεάματα. Έστω και χωρίς άρτον. Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν στο κράτος, αλλά υπάρχουν στην ΕΡΤ.
Μόλις λοιπόν ο εισαγγελέας τους άσκησε δίωξη, οι Ταγματαρχαίοι έβαλαν το βράδυ τους πιτσιρικάδες, που μετέδιδαν το Ρεάλ - Μπάγερν, να λένε το ποίημά τους: "Η ΕΡΤ επιστρέφει τα λεφτά που της εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός, με το καλύτερο θέαμα που υπάρχει στον κόσμο". Κι όχι μία ή δύο φορές. Κάθε δέκα λεπτά το επαναλάμβαναν για να το εμπεδώσουμε.
Από που κι ως που
Δεν προκύπτει όμως μόνο θέμα "επιστροφής". Προκύπτει κατ' αρχήν θέμα "εμπιστοσύνης". Από πού κι ως πού δηλαδή, οι Έλληνες πολίτες "εμπιστεύονται την ΕΡΤ"; Ξύπνησε δηλαδή έστω κι ένας κάποιο πρωί, που να είπε ότι θέλω μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ να πληρώνω την ΕΡΤ, μην τυχόν και σταματήσει η εκπομπή της Μπήλιως Τσουκαλά και χάσω το κελεπούρι; Ποια εμπιστοσύνη; Για κομματικό εκτροφείο πρόκειται. Όχι μόνο κατασκευάζουν δημοσιογράφους, αλλά και πολιτικούς. Το δίδυμο Άριας Αγάτσα - Άννας Καραμανλή είναι το πλέον ζωντανό παράδειγμα.
Ή μήπως υπάρχει έστω κι ένας, που έκανε το σταυρό του κάθε βράδυ, μην τυχόν και κλείσει η ΕΡΤ και μείνει χωρίς δεύτερη δουλειά (πέρα από το βουλευτιλίκι) η Μάγια Τσόκλη;
Το καλύτερο πάντως, το φύλαγε για το τέλος ο Ιωσήφ Νικολάου, όταν έκανε την αποφώνηση από το στούντιο: "Και σε τελική ανάλυση, η ΕΡΤ ανήκει στον Έλληνα φορολογούμενο". Τρομερό. Λες και μαζεύτηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, έκαναν μία γενική συνέλευση και αποφάσισαν ότι το καλύτερο δίδυμο για την πολιτική τους ενημέρωση είναι η Πηνελόπη Γαβρά και ο Γιάννης Πολίτης. Να ανακρίνουν τους Υπουργούς με σκληρές ερωτήσεις τύπου: "Τι θα γίνει επιτέλους με τη φοροδιαφυγή και τη γραφειοκρατία;".
Ποια εμπιστοσύνη και ποια επιστροφή; Αέρας στη διπλή είναι όλα αυτά. Η ΕΡΤ άνηκε και θα ανήκει στην εκάστοτε Κυβέρνηση. Για να βάζει χθες τον Παναγόπουλο, σήμερα τον Ταγματάρχη κι αύριο κάποιον άλλον. Κι αν τελικά υπάρξει εκ νέου συγκυβέρνηση, ή θα το στρίψουν για τον επόμενο πρόεδρο της ΕΡΤ ή θα το παίξουν κορώνα-γράμματα. Επιλογές με αξιοκρατικά κριτήρια δεν έχουν γίνει ποτέ. Και για κλητήρας να πήγαινες στην ΕΡΤ, έπρεπε να είχες χαρτί, είτε από τη Χαριλάου Τρικούπη είτε από τη Ρηγίλλης. Για δημοσιογράφος, έπρεπε να σε περάσει από face control ο αρμόδιος Υπουργός. Αν έχεις δηλαδή τα προσόντα, όπως ο Διονύσης Μποτόνης ή ο Μανώλης Κοττάκης.
Ρουσφέτι και σπατάλη
Η ΕΡΤ ήταν, είναι και θα είναι κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του ελληνικού δημοσίου, που προσδιορίζεται σε δύο λέξεις: ρουσφέτι και σπατάλη. Και σχετικά με το δεύτερο, επειδή τα λεφτά δεν είναι δικά τους, δεν θέλουν να είναι μικρόψυχοι και να επιστρέψουν στο δημόσιο. Διαθέτουν πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, που τους περισσεύουν, στην UEFA. Δεν είναι τσίπηδες. Είναι κουβαρντάδες.
Όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτές τις δύσκολες στιγμές, λυγίζει και γονατίζει, η ΕΡΤ στέκεται όρθια. Όταν το MEGA φεύγει τρέχοντας από το Champions League, κι όταν ο ANT1 δίνει μόλις το ένα τρίτο από την προσφορά της δημόσιας τηλεόρασης η ΕΡΤ τινάζει την μπάνκα στον αέρα. Δεν έχει καμία σημασία ότι απ' αυτήν την μπίζνα θα μπει μέσα σόλο κάσα σόλο καπίκια.
Ότι ούτε τα μισά λεφτά δεν θα επιστρέψουν πίσω μέσω της διαφήμισης. Αυτά είναι για τους ιδιώτες, που έχουν σαν μοναδικό στόχο το κέρδος. Η ΕΡΤ, αντίθετα, είναι υπεράνω χρημάτων. Να έχει, δηλαδή, να λέει ο ελληνικός λαός, που του ανήκει, ότι μπορεί να έχουμε κάνει το σκατό μας παξιμάδι, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με την ΕΡΤ, είμαστε αβέρτοι. Λεφτά για μισθούς και συντάξεις δεν υπάρχουν, αλλά για τον Μέσι και τον Ρονάλντο και με το παραπάνω.

πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: