Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Σωστή ανάλυση, λάθος συνταγή!!

Aς μιλήσουμε λίγο τακτικά, αφήνοντας κατά μέρος την πιθανότητα να τρελάθηκε ο Πεπ Γκουαρντιόλα και να αποφάσισε να δώσει το σαββατιάτικο ματς και το πρωτάθλημα στη Ρεάλ. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Σωστή ανάλυση, λάθος συνταγή
Ας δούμε τι έκανε και γιατί το έκανε.
Δεδομένα
Στο ποδόσφαιρο μεταξύ διάφορων δεδομένων υπάρχουν και δύο που εμείς τα ξεχνάμε και οι προπονητές τα λαμβάνουν σχεδόν πάντα υπόψη τους: το πρώτο είναι τι έχει κάνει η ομάδα τους στο τελευταίο ματς και το δεύτερο τι έχει κάνει ο αντίπαλος στο αντίστοιχο δικό του. Στο «clasico» του περασμένου Σαββάτου το πώς ανέλυσε και πού απέδωσε ο Πεπ Γκουαρντιόλα τις ήττες της δικής του ομάδας από την Τσέλσι και της Ρεάλ από την Μπάγερν υπήρξε καθοριστικό για τις επιλογές του.
Κατοχή
Ο Γκουαρντιόλα είδε την Μπαρτσελόνα του στο Λονδίνο να κάνει μια μάλλον μη παραγωγική κατοχή μπάλας. Η Μπάρτσα στο «Στάντφορντ Μπριτζ» είχε κατοχή, όχι όμως την καλύτερη κυκλοφορία μπάλας. Για την ακρίβεια, δεν είχε ούτε τις κάθετες πάσες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, ούτε τα «ένα-δύο» στο ύψος της αντίπαλης περιοχής: ο Γκουαρντιόλα έκρινε ότι για να έχει στήριγμα ο Μέσι, χρειάζεται κοντά του εκτός περιοχής όχι μόνο τον κουρασμένο Τσάβι, αλλά και τον Ινιέστα (και τον πήρε από το πλάι). Εκρινε επίσης ότι πίσω υπήρξαν κενά και γι' αυτό προτίμησε τη λύση των τριών γρήγορων αμυντικών, δηλαδή του Πουγιόλ, του Μασκεράνο και του Αντριάνο. Οταν η Μπάρτσα πίσω παίζει με τρεις, μένει υποχρεωτικά λίγο πιο κοντά τους ο Μπουσκέτς και για να γεμίσουν οι χώροι στη μεσαία γραμμή, προτιμήθηκε ο Τιάγκο Αλκάντρα που πασάρει καλύτερα από τον Τσεσκ. Ο Γκουαρντιόλα είδε στο ματς της Ρεάλ με την Μπάγερν τη «Βασίλισσα» να υποφέρει όταν πέρασε στο ματς ο Μίλερ και να έχει προβλήματα στα αριστερά της. Ετσι θέλησε να έχει μια γεμάτη μεσαία γραμμή (Μπουσκέτς – Τιάγκο – Ινιέστα – Τσάβι) ώστε να δημιουργήσει στον Αλόνσο και τον Κεντίρα προβλήματα. Επίσης άφησε τον Ντάνι Αλβες ελεύθερο και πολύ ψηλά, ώστε να παίξει πάνω στον Κοεντράο, όπως την περασμένη Τρίτη ο Λαμ που δημιούργησε τα ρήγματα. Η ανάγκη κάλυψης και της αριστερής πλευράς της άμυνας, δηλαδή η ανάγκη επιστροφών και ισορροπίας, έφερε στην ενδεκάδα και τον Τέγιο, αφού ο Σάντσες δεν γυρνάει.
Αξονας
Ηταν λάθη αυτά; Και ναι, και όχι. Η ανάλυση των αδυναμιών του αντιπάλου δεν ήταν λάθος: η Ρεάλ υπέφερε από τους χαφ της Μπάγερν και είχε και πρόβλημα στα overlap του Λαμ, όμως αυτό συνέβη γιατί η Μπάγερν είχε δύο ακραίους (τον Ρόμπεν και τον Ριμπερί) που έδωσαν πλάτος στην επίθεσή της. Στην Μπάρτσα δεν υπάρχουν overlap γιατί καιρό τώρα δεν υπάρχουν ακραίοι επιθετικοί ή όταν υπάρχουν συγκλίνουν, αφού η μπάλα παίζεται πολύ στον άξονα λόγω της παρουσίας του Τσάβι και του Μέσι. Ο Κοεντράο στο Μόναχο δεν έμπλεξε με το Λαμ -έμπλεξε γιατί βρέθηκε μόνος απέναντι στον Λαμ και τον Ριμπερί. Χωρίς κάποιο πονοκέφαλο πίσω του ο Κοεντράο κόλλησε στον Αλβες και τον ακύρωσε. Επίσης χωρίς κάποιο φορ -έστω ένα «σκιάχτρο» για να το επιτηρούν- ο Πεπ και ο Ράμος έστησαν την άμυνα στο ύψος της περιοχής, δεν συμπιέστηκαν κι έδωσαν βοήθειες στον Κεντίρα και τον Αλόνσο στην αναχαίτιση του Μέσι και των υπόλοιπων χαφ: η Ρεάλ κινδύνεψε ελάχιστα παίζοντας για 70 λεπτά κόντρα σε έναν αντίπαλο χωρίς επιθετικούς.
Φωτιά
Οταν η Ρεάλ πατάει καλά μπροστά, είναι φωτιά. Χωρίς τον Πικέ δεν έβγαιναν τα μαρκαρίσματα στις στημένες φάσεις: ο δύστυχος Πουγιόλ έπρεπε να τρέχει για δύο! Τα «ένας εναντίον ενός» του Μπενζεμά και του Ρονάλντο με τον Μασκεράνο και τον Αντριάνο ήταν λίγα, γιατί η Μπάρτσα έτρεξε στη μεσαία γραμμή πολύ, όταν όμως η μπάλα πήγαινε σε αυτούς, οι Καταλανοί είχαν προβλήματα. Οταν μπήκε ο Σάντσες δυνάμωσε η επίθεση, αλλά άδειασαν τα χαφ: ο Οζίλ βρήκε τον χρόνο και τον χώρο για να σημαδέψει τον Ρονάλντο. Η Μπάρτσα νευρική, όπως όλες οι ομάδες που έχουν αλλιώς σχεδιάσει ένα ματς, χάθηκε. Πάρα τις προσθήκες του Πέδρο, του Σάντσες και του Φάμπρεγκας.
Ψυχή
Σήμερα με την Τσέλσι παίζει τη χρονιά. Εχουμε θαυμάσει την ποιότητά της: να δούμε αν έχει και αντοχές…

Σοβαρότητα
Xρήζει έρευνας από πότε έχει να συμβεί στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος να μην κερδίσει κανένας από τους εμπλεκόμενους στη μάχη για την παραμονή στην κατηγορία: το συνηθισμένο ήταν να κερδίζουν όλοι!
Ακoμα κι αυτή η λεπτομέρεια δείχνει πόσο διαφορετικά ήταν φέτος κάποια πράγματα, ύστερα από την περσινή εισαγγελική έρευνα και τις προφυλακίσεις: μπορεί να μην έχει βρεθεί ακόμα τίποτα το σοβαρό στην έρευνα, όμως κάποιες νοοτροπίες άλλαξαν. Το είπε πολύ ωραία και σωστά ο Νίκος Κατσικοκέρης, όταν μίλησε στη Nova μετά το ματς του Εργοτέλη με την Ξάνθη. «Κανένα από τα παιδιά της Ξάνθης», είπε, «δεν έχει όρεξη να τρέχει στα δικαστήρια και να εξηγεί τι έγινε, πώς παίχτηκε το ματς και τι συνέβη -τα έδωσαν όλα και μπράβο τους».
Βοηθάει και κάτι ακόμα: ο τωρινός αθλητικός εισαγγελέας, ο κ. Αριστείδης Κορρέας, μπορεί να μην είναι πολυδιαφημισμένος όπως ο προκάτοχός του κ. Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου (που καλούσε τους διευθυντές των αθλητικών εφημερίδων για τα μάτια του κόσμου…), αλλά κάνει πολύ καλή δουλειά σε επίπεδο εποπτείας -πράγμα που το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται. Ηδη ο κ. Κορρέας έχει ζητήσει το ραδιοφωνικό απόσπασμα των τελευταίων δηλώσεων του κ. Απόστολου Παπουτσάκη και θα φωνάξει τον πρόεδρο του Εργοτέλη να του καταθέσει στοιχεία και να του εξηγήσει τι εννοεί. Ο κ. Κορρέας κρατάει ακόμα ανοιχτό τον φάκελο του Ξάνθη - ΠΑΟ 3-2, έχει φωνάξει τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη να του εξηγήσει τι εννοούσε όταν έλεγε ότι θα μπορούσε να αγοράσει το πρωτάθλημα του 2005, παρακολουθεί κάθε δήλωση και κάθε δημοσίευμα και εξετάζει και ανώνυμες καταγγελίες.
Μπορεί κάποιοι να ταλαιπωρηθούν τρέχοντας κάθε τόσο στην Ευελπίδων, αλλά θα σοβαρευτεί ακόμα περισσότερο πολύς κόσμος…

➜Τρελάθηκε ο Γκουαρντιόλα κι άφησε εκτός ενδεκάδας τον Πικέ, τον Σάντσες και τον Φάμπρεγκας για να παίξουν στο «clasico» παιδάκια όπως ο Τιάγκο και ο Τέγιο; Ξεφούσκωσε η Μπαρτσελόνα και τελείωσε εδώ; Θα αποκλειστεί κι απόψε από την Τσέλσι; Διάβασα πολλά αυτές τις μέρες για το μεγάλο ματς που έγινε στη Βαρκελώνη το Σάββατο και θέλω να σας πω τι νομίζω.

Καβγάς με ΕΠΟ
➜Με τον Ολυμπιακό και την απόφασή του να πάει περιοδεία στην Αυστραλία τα έχουν στην ΕΠΟ -κυρίως οι κοντά στον Φερνάντο Σάντος συνεργάτες. Γίνεται μια προσπάθεια να πουν στον Ολυμπιακό να μην πάρει στην Αυστραλία τους διεθνείς -ώστε να μην κουραστούν από το μεγάλο ταξίδι, αλλά ποιος να τολμήσει να το πει στον Μαρινάκη; Ο Πιλάβιος δεν θα το κάνει, ο Σάντος σφυρίζει κλέφτικα, ο Φύσσας θυμάται πόσο είχε κουραστεί ο ίδιος όταν πήγε, και όλοι συμφωνούν ότι καλό θα 'ταν να το πουν οι ίδιοι οι παίκτες. Δεν το βλέπω…
ΠΗΓΗ: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: