Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Εκατό δολάρια ένα πακέτο τσιγάρα!!

Εκατό δολάρια ένα πακέτο τσιγάρα!
Η Νέα Ζηλανδία ετοιμάζεται να σπάσει κάθε ρεκόρ φορολόγησης των τσιγάρων με στόχο όχι τόσο την τόνωση των δημοσίων εσόδων, όσο την μετατροπή της χώρας σε … «άκαπνη» μέχρι το 2025!
Το ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News μετέδωσε πρώτο την είδηση για το σχέδιο του υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας για αύξηση των τιμών των πακέτων τσιγάρων έως και τα 100 δολάρια (81 δολάρια ΗΠΑ) μέσω μιας διαδικασίας σταδιακής αύξησης των επιβαρύνσεων και των φόρων σε ποσοστό άνω του 30% σε ετήσια βάση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας κ. John Key παραδέχθηκε την ύπαρξη ενός τέτοιου «εσωτερικού σημειώματος εργασίας», δεν επιβεβαίωσε όμως ότι θα τεθεί άμεσα προς συζήτηση ή ότι θα ληφθεί μια σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με το σχέδιο στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη χώρα σχεδόν απαγορευμένη για τους καπνιστές μέχρι το 2025. Κυβερνητικές πηγές πάντως παραδέχονται πως είναι πιο ‘ρεαλιστική’ η πιθανότητα να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων στα 30 με 40 δολάρια το πακέτο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και κατόπιν να επιβληθεί μια ετήσια αύξηση της φορολογίας σε προϊόντα καπνού της τάξης του 30%.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο μοιάζει να έχει όλα τα εχέγγυα να πετύχει καθώς εφόσον υλοποιηθεί δεν θα … σκοτώνει πια το κάπνισμα, αλλά η ίδια η τιμή των τσιγάρων!
πηγή: .protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: