Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Έχουν όλες οι γυναίκες ανάγκη τα προκαταρκτικά;

Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες χωρίς το «επιδόρπιο» του ερωτικού δείπνου δυσκολεύονται να απολαύσουν το κυρίως πιάτο. Ιδιοτροπία της φύσης ή μια παρεξήγηση αιώνων;
Έχουν όλες οι γυναίκες ανάγκη τα προκαταρκτικά;
Η ψυχολόγος Χαρά Παπασαράντη* εξηγεί γιατί τα προκαταρκτικά δεν είναι και τόσο «παιχνίδια» όσο νομίζουμε.
Eίτε το θέλουμε είτε όχι, συμβαίνει. Οι γυναίκες είμαστε περισσότερο «σεξουαλικά απαιτητικές» από τους άνδρες. Γι' αυτό και δεν θα ερεθιστούμε ποτέ στη θέα και μόνο ενός πολύ ελκυστικού αρσενικού (αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα νιώσουμε τις πεταλούδες). Η αιτία δεν είναι μόνο ανατομική, εδράζει στις γυναικείες προδιαγραφές μας. «Η εξήγηση είναι περισσότερο ψυχολογική και κοινωνική, έχει να κάνει με την προσωπικότητα και την ιδιαίτερη ζωή της γυναίκας αλλά και το οικογενειακό της περιβάλλον. Επίσης μπορεί να πηγάζει στο πώς νιώθει για το σώμα της, ποια είναι η σεξουαλική της αφύπνιση στα χρόνια κυρίως της εφηβείας, πώς ήταν οι προηγούμενες ερωτικές της εμπειρίες και φυσικά πόσο εμπιστεύεται και αισθάνεται άνετα με το σύντροφό της».
Αποτέλεσμα αυτού είναι η σύναψη μιας σιωπηλής συμφωνίας ανάμεσα στα δύο φύλα, η οποία καθησυχάζει και τους δύο: Όσο κι αν ο ένας επιθυμεί τον άλλο, ο άνδρας είναι αυτός που διατηρεί το προνόμιο της πρωτοβουλίας, ενώ η γυναίκα, αναζητώντας ασυνείδητα τον άνδρα - πατέρα του παιδιού της, μην θέλοντας να τον τρομάξει παρουσιάζεται «αδύναμη» να διεγερθεί πραγματικά χωρίς τη βοήθειά του.
Βέβαια η λέξη «παιχνίδι» προϋποθέτει ότι και οι δύο είναι πρόθυμοι να παίξουν. «Συνήθως οι άνδρες μού αναφέρουν με παράπονο ότι η σύντροφός τους δεν συμμετέχει με φαντασία, αυθορμητισμό και διάθεση στο ερωτικό παιχνίδι. Το θέμα όμως είναι να συμμετέχουν και οι δύο και όχι να 'προσπαθεί' με άγχος ο ένας».
Από την άλλη βέβαια, κάποιες γυναίκες δείχνουν αμήχανες μπροστά σε έναν άνδρα πρόθυμο να παίξει μαζί τους ερωτικά: «Δυστυχώς, σε κάποιες επικρατεί η άποψη πως, αν εκφραστούν ελεύθερα, θα δεχτούν αρνητική κριτική από το σύντροφό τους. Ή ακόμη ότι πρέπει να κρατούν παθητική στάση, δηλώνοντας έτσι την υποταγή τους στον άνδρα».
Κι αν στις πρώτες επαφές τα ερωτικά παιχνίδια είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να γνωριστεί το ζευγάρι και να επέλθει εξοικείωση και εδραίωση εμπιστοσύνης, στη διάρκεια της σχέσης ή του γάμου αποτελούν αφορμή για να... ξανασυναντηθεί. Διαφορετικά, μια γυναίκα που κατά τη διάρκεια του 24ώρου καλείται να αντεπεξέλθει σε ρόλους και εκκρεμότητες, είναι πιθανό να εκλάβει το σεξ ως απειλή. «Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια γυναίκα να θέλει το χρόνο της ώστε να χαλαρώσει, όχι μόνο για να 'βγάλει από πάνω της' μια δύσκολη μέρα αλλά και για να αισθανθεί άνετα με το σύντροφό της. Ο χρόνος που χρειάζεται κάθε μια είναι διαφορετικός γι' αυτό και δεν πρέπει να πανικοβάλλεται ή να αισθάνεται άβολα. Και ασφαλώς ούτε να φοβάται να μιλήσει γι' αυτό».
Συμπέρασμα; Το πιο αποτελεσματικό προκαταρκτικό είναι η ίδια η σχέση: «Η ερωτική διέγερση συνδέεται με τη συναισθηματική διέγερση. Γι' αυτό και η ποιότητα της σχέσης μπορεί να λειτουργήσει αφροδισιακά. Η γυναίκα, και δεν είναι περίεργο, έχει ανάγκη να νιώσει ασφαλής και αποδεκτή και να εμπιστευτεί το σύντροφό της. Σε μια εποχή που υπάρχει άγχος και βιασύνη για τα περισσότερα κομμάτια της καθημερινότητας, καλό θα ήταν το ζευγάρι να αφιερώσει χρόνο και φαντασία στην ερωτική διαδικασία». Και με ορεκτικό μια όμορφη σχέση το κυρίως πιάτο δεν μπορεί παρά να είναι απολαυστικό.
πηγή: kamarinia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: