Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Φερέιρα ή μήπως… Δώνης;

Ο Βαγγέλης Νερατζιάς γράφει για τον άνθρωπο που θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.

Ο πολύπειρος και ο διψασμένος
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ζεσουάλδο Φερέιρα μετρά 31 χρόνια προπονητικής καριέρας! Από το 2000 και έπειτα μάλιστα, εργάζεται σε τοπ επίπεδο και σε ομάδες όπως η Πόρτο, η Μπενφίκα, η Μάλαγα, η Μπράγκα και ο Παναθηναϊκός. Τον Πορτογάλο τεχνικό έφερε στην Ελλάδα ο Νικόλας Πατέρας, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από την προεδρία. Ουσιαστικά ο 1,5 χρόνος που εργάζεται στην Παιανία είναι ο δυσκολότερος διοικητικά στην ιστορία της ομάδας, παρόλα αυτά κατάφερε να κρατήσει εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια και να διαχειριστεί σωστά το ελλιπές ρόστερ. Ταυτόχρονα η ομάδα διατηρήθηκε σε αξιοπρεπές αγωνιστικό επίπεδο και έπαιξε κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, χωρίς να κάνει μεταγραφές.
Στον αντίποδα ο Γιώργος Δώνης δεν έχει συμπληρώσει ούτε δεκαετία στους πάγκους, αλλά τα δείγματα γραφής είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, καθώς οι ομάδες που οδηγεί από τον πάγκο έχουν αγωνιστική ταυτότητα και πλάνο. Ξεκίνησε από τον Ηλυσιακό και στη συνέχεια πέρασε μια πετυχημένη πενταετία στην Λάρισα, με την ομάδα να κατακτά το κύπελλο και να παίζει στην Ευρώπη. Τη τελευταία τριετία εργάστηκε στο Περιστέρι, οδηγώντας τον Ατρόμητο στην καλύτερη θέση της ιστορίας του, με δύο συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου και έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ΑΕΚ αποδείχθηκε τραυματική εμπειρία για τον ανερχόμενο τεχνικό αλλά το μομέντουμ με την αποχώρηση του Ντέμη Νικολαϊδη από την Ένωση δεν τον ευνόησε και έχει ελαφρυντικά.
Υπέρ και κατά
Στην περίπτωση Φερέιρα ο Παναθηναϊκός ξέρει λίγο πολύ τι μπορεί να περιμένει. Μια σοβαρή ομάδα με αρχή και τέλος, στην οποία ενσωματώνονται σταδιακά παίκτες από την Ακαδημία. Ταυτόχρονα, ο Πορτογάλος τεχνικός έχει αποδείξει ότι ξέρει να παίρνει από τους ποδοσφαιριστές το καλύτερο δυνατό, κάτι που φάνηκε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στην περίπτωση του Κλέιτον. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η ηλικία του και ο αναπόφευκτος κορεσμός. Άλλωστε ο 66χρονος τεχνικός αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το μέλλον του αν φύγει από τους πράσινους, καθώς στην πατρίδα του δεν έχει να αποδείξει κάτι περισσότερο.
Ο Γιώργος Δώνης είναι ο ορισμός του νέου και φιλόδοξου προπονητή. Με τις παραστάσεις από την ποδοσφαιρική του καριέρα και την παρουσία του στην Αγγλία να τον βοηθούν, ο 42χρονος τεχνικός απέδειξε ότι και οι «μικρομεσαίες» ομάδες μπορούν να παίξουν καλό ποδόσφαιρο. Οι γνώσεις τους πείθουν, ωστόσο το ερωτηματικό αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι και την διαχείριση μιας μεγάλης ομάδας που έχει ως μοναδικό ζητούμενο τη νίκη και τους τίτλους και δεν αρκείται στις καλές εμφανίσεις.
Σίγουρες λύσεις
Αναλύοντας τις δύο περιπτώσεις καταλήγουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, ο Παναθηναϊκός σε αυτή δύσκολη καμπή της ιστορίας του βαδίζει με σιγουριά στο ζήτημα του προπονητή. Από τη μία υπάρχει ο έμπειρος Φερέιρα που δουλεύει 1,5 χρόνο στον σύλλογο και από την άλλη ο Γιώργος Δώνης που διαθέτει τις τεχνικές ικανότητες, αλλά ξέρει και τη νοοτροπία της Παιανίας και των αποδυτηρίων του τριφυλλιού. Με λίγα λόγια το ρίσκο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό και αυτό μοιάζει λογική επιλογή από τη στιγμή που στην παρούσα φάση τα χρήματα στην πράσινη ΠΑΕ δεν περισσεύουν…
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: