Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Κάτι παραπάνω από μία πρόκριση!

Eγραφα  πως τα κακά νέα ήταν ότι χρειαζόμασταν οπωσδήποτε νίκη απέναντι στους Ρώσους. Σχολιάζει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Κάτι παραπάνω από μία πρόκριση
Τα καλά νέα σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι να είσαι μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης στο τελευταίο παιχνίδι και να εξαρτάσαι μόνο από το αποτέλεσμά σου. Κι επέμενα ότι έπρεπε όλη η ομάδα και όλοι οι παίκτες πρώτα να αμυνθούν και μετά να επιτεθούν. Αυτό εκτελέστηκε άψογα μέσα στο γήπεδο. Κι από την ώρα που δεν αφήσαμε τα ακραία μπακ των Ρώσων με συνεχή πίεση από Σαλπιγγίδη και Σαμαρά να μετέχουν στο παιχνίδι και βγάλαμε από τον αγώνα τους Ντενίσοφ, Σιρόκοφ, δεν φάνηκε ούτε ο Τζαγκόεφ τον οποίο περιόρισε με καταπληκτικό τρόπο ο Τζαβέλλας.

Πριν από το ματς δεχτήκαμε και το δώρο με την απουσία λόγω στομαχικών διαταραχών του Ζιριανόφ, του πιο ποιοτικού και έμπειρου παίκτη των Ρώσων. Χρειάζονται όμως κι αυτά και είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Και παρ' ότι για τρίτο συνεχές παιχνίδι είχαμε μία εναντίον μας διαιτητική απόφαση, διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν πέναλτι αυτό που έγινε στον Καραγκούνη, ο οποίος δέχτηκε και κίτρινη κάρτα και χάνει τον προημιτελικό, όταν παίζει καλά η Εθνική ξεπερνάει και τις διαιτητικές αποφάσεις, όπως φάνηκε και στην πρεμιέρα με την Πολωνία.

Η νίκη απέναντι στη Ρωσία αποτέλεσε την υπέρβαση για την οποία είχα γράψει ξανά ότι θα χρειαζόμασταν σε αυτό το Euro για να προκριθούμε. Αυτό που προσπαθήσαμε στο δεύτερο ημίχρονο με του Πολωνούς και δεν το καταφέραμε στις λεπτομέρειες το πέτυχαν οι διεθνείς χθες. Η Εθνική ήταν επιτέλους αυτή που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Αυτή που επικράτησε της Κροατίας 2-0 και πήρε την πρόκριση στο Euro, αυτή που νίκησε μέσα στην Ουκρανία 1-0 με γκολ του Σαλπιγγίδη και πέρασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτή που νίκησε 1-0 μέσα στην Κωνσταντινούπολη την Τουρκία, ακόμα και αυτή που απέσπασε «λευκή» ισοπαλία μέσα στο Ζάγκρεμπ από την Κροατία.

Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις εμφανίσεις ήταν το πιο δυνατό μας όπλο, η άμυνα. Από τη στιγμή που προηγηθήκαμε με το γκολ του Καραγκούνη, όχι μόνο αποκτήσαμε την ψυχολογία που είχαμε χάσει στο πρώτο ματς, αλλά εμφανίστηκαν στο χορτάρι και ορισμένες από τις πιο χτυπητές αδυναμίες των Ρώσων, με κυριότερη βέβαια την έλλειψη προσωπικότητας. Ενας σταθερότατος Σηφάκης, το συγκλονιστικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο Παπασταθόπουλου, Παπαδόπουλου, οι εξαιρετικοί Τοροσίσης, Τζαβέλλας, ένας φοβερός Σαμαράς και ένας Καραγκούνης στο καλύτερο παιχνίδι του με την Εθνική τα τελευταία χρόνια -είναι και εξιλέωση για το χαμένο πέναλτι στο παιχνίδι με την Πολωνία- αποτέλεσαν την κύρια πηγή δύναμης για αυτή την επική νίκη.

Σε τελική ανάλυση η Ελλάδα άξιζε την πρόκριση, γιατί στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της στον όμιλο έδειξε ότι όποιος και αν είναι απέναντί της έχει τις δυνατότητες. Τώρα όποιος και αν είναι ο αντίπαλος στα προημιτελικά μικρή σημασία έχει, αφού με τη νίκη που πήραμε είναι σαν να ξαναπήραμε το Euro. Είναι κάτι παραπάνω πρόκριση το χθεσινό.
ΠΗΓΗ: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: